Nikon legger seg flate etter å ha stjålet norske bilder

Da Nikon skulle promotere D800 i en storstilt kampanje, brukte de bilder tatt av en norsk fotograf som sverger til Canon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ikke bare det at Nikon ikke hadde lov til å bruke klippene til den norske naturfotografen Terje Sørgjerd, han er i tillegg en svoren Canon-tilhenger.

I den verdensomspennende kampanjen for Nikon D800 gikk det altså helt skeis for den japanske kameraprodusenten.

- Dette er så klart høyst beklagelig, sier Bjørn Mangset, Nikons toppsjef i Norge, til Dagbladet.

- I forbindelse med lanseringen, som var en veldig stor lansering, så har Nikon Thailand benyttet seg av et byrå, som da dessverre laget en snutt hvor denne fotografens film var med, sier Mangset.

Han er Country Manager for Nikon i Norge. Saken har gått helt til topps i hovedkvarteret i Tokyo.

- Ja, hovedkontoret ble koblet inn. Det er såpass alvorlig dette. Det skal ikke skje. Det har vært en glipp, og som hovedkontoret sier i sin uttalelse, skal vi gå dette etter i sømmene, sier Mangset.

Fotograferer Melkeveien Sørgjerd er blitt verdenskjent blant annet på grunn av sine mange flotte nordlys-bilder. Han er for tiden i Vest-Australia, ute i Pinnacle-ørkenen, der han fotograferer melkeveien.

- Jeg ba Nikon komme med en unnskyldning og betale min minstepris for kommersiell bruk ganger to for tort og svie, sier Sørgjerd til Dagbladet.

- Dette har de akseptert, så denne fillesaken er ute av verden nå, sier han.

Sørgjerd kan også vente seg en beklagelse fra Nikon når han kommer hjem fra Australia.

Flaut for Nikon - Vi skal ta en dialog med ham direkte, sier Bjørn Mangset.

For Nikons del var det ikke flaut bare at de brukte materiale de ikke hadde rettigheter til, men også at klippene var filmet av en ivrig Canon-bruker.

- Du kan si at det er alvorlig nok at vi ikke har rettighetene her, men at han i tillegg bruker Canon er heller ikke heldig. Vi er veldig nøye med at det er Nikon-fotografer som skal brukes hele veien, sier Mangset.

- Her har det skjedd en glipp på alle måter, sier Nikon-toppen.