Nikosia er intet Berlin

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«DETTE ER SOM BELINMURENS FALL,» var den første kommentaren etter at gresk-kypriotiske myndigheter natt til fredag begynte å rive en del av muren som deler den kypriotiske hovedstaden Nikosia i to. Men dessverre er det knapt mulig å sammenlikne de to hendelsene. Det som ble revet i Nikosia, var den delen av muren som blokkerer den gamle hovedgata Ledra. Men i går var området like stengt som det var torsdag. Gresk-kypriotene har nemlig satt opp et gjerde av aluminium og plast der muren sto. Man tar ikke lange skritt av gangen mot fred på Kypros, turistøya som har vært delt i to siden den tyrkiske okkupasjonen i 1974.

FÅR Å ÅPNE passasjen i Ledra-gata krever gresk-kypriotene at tyrkiske soldater på den andre sida skal fjernes. I dag står det soldater der, men er de tyrkiske? Ja, sier gresk-kypriotene. Nei, sier tyrkisk-kypriotene; det er våre egne soldater som bevokter dette området. Så er man like langt. Og som om dette problemet ikke er stort nok i seg selv, krever den gresk-kypriotiske presidenten Tassos Papadopoulos at tyrkiske og tyrkisk-kypriotiske flagg og andre nasjonale symboler fjernes før Ledra-passasjen åpnes.

TYRKISK-KYPRIOTISKE MYNDIGHETER har uansett reagert positiv på den gresk-kypriotiske rivningen av muren ved Ledra-gata. Den tyrkiske regjeringen studerer det gresk-kypriotiske utspillet. Det gjør ganske sikkert den tyrkiske militærledelsen også.Det er ingen hemmelighet at de tyrkiske generalene er langt mindre forsonlige enn den tyrkiske islamistorienterte regjeringen når det gjelder en løsning på Kypros-konflikten. Tyrkisk-kypriotiske politikere har også ved flere anledninger vist at de begynner å få nok av den tyrkiske okkupasjonen av Nord-Kypros. Og mens tyrkisk-kypriotene stemte ja til FN-planen om et gjenforent Kypros for tre år siden, sa gresk-kypriotene nei, anført av president Papadopoulos. Forsoningsviljen er ikke så stor på den kanten heller.

EU-PRESS på gresk-kypriotene har muligens vært en medvirkende faktor til de siste dagens utvikling i Nikosia. EU har også mulighet til å presse tyrkerne, som ønsker EU-medlemskap. Uansett tar det tid å rydde rundt Ledra-området etter så mange års forfall. Det er tid for å finne en løsning. Så spørs det bare om det er vilje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer