Nikotindrops

Nå lanserer tobakksindustrien et nytt godteri som skal hekte deg på røyk. I løpet av sommeren slippes et nikotinsukkertøy med like mye nikotin som en sigarett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens legene raser mot det nye godteriet, har norske røykere begrenset tro på det nye produktet.

- Det er en grunn til at Kojak aldri slo helt an, sier Espen Thoresen.

Han mener tobakksindustriens nyvinning ikke gir det samme røffe imaget som en sigarett.

- Du blir ikke den tøffeste gutten i gata av å gå rundt og sutte på sukkertøy. Det er mye tøffere med skikkelige sigaretter. Se på Kojak. Han gikk rundt og suttet på slikkepinner. Han ble aldri den store helten han kunne blitt, sier NRK-programlederen til Dagbladet.

Selv betegner han ikke seg selv som noen storrøyker, og hevder at han bare tyr til nikotinpinnene i festlige lag.

- For å si det sånn: Jeg røyker kanskje 20 sigaretter i uka. Jeg tror ikke det kvalifiserer til å bli kalt røyker. Uansett. Dette tobakksgodteriet har jeg rett og slett ikke tro på, sier Thoresen.

Som vanlig røyk

Selskapet som står bak det nye sukkertøyet, British American Tobacco, opplyser at produktet skal selges i bokser på 20, og i USA vil de koste like mye som en pakke sigaretter. Slikkeriet, som har fått navnet Ariva og inneholder like mye nikotin som vanlige sigaretter, er ikke myntet på folk som vil slutte å røyke. Tvert imot. Produktet skal hjelpe røyksugne når de befinner seg på steder der røyking er forbudt.

- Godt med røyk

Frp-nestleder Siv Jensen tror i motsetning til Thoresen at enkelte kan finne trøst i godteriet.

- Jeg har mange venner som tygger på nikotintyggegummi når de ikke får røykt. Det kan godt hende de kan benytte seg av det. Jeg kommer nok likevel til å holde meg til sigaretter. Jeg pleier ikke få noen problemer når jeg er i røykfrie lokaler, hevder Jensen, som selv røyker 20 sigaretter om dager.

- Jeg synes det er godt med en røyk, jeg, sier Frp-nestlederen, som ikke har planer om å slutte med det første.

Liv Urdal, direktør i Statens tobakksskaderåd, tror ikke produktet vil bli aktuelt for det norske markedet.

- Hvis dette skal innføres til landet, må det gis en spesiell tillatelse. Og det tror jeg ikke det blir noe av. Skulle det motsatte skje, kan det i verste fall ende i barnemunn, sier Liv Urdal.

INGEN STORRØYKER: TV-kjendis Espen Thoresen - som selv røyker ca. 20 sigaretter i uka - tror ikke det nye tobakksgodteriet vil slå an blant de tøffeste gutta.Foto: OLA SÆTHER