Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Niktin-saken ruller igjen

Den russiske Bellona-medarbeideren Alexandr Nikitin må på nytt møte i retten for å svare på anklagene om spionasje. - Vi er svært bekymret over denne utviklingen i saken. Dette er ikke bra, sier Fredric Hauge til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikitin ble tidligere i år frikjent i russisk høyesterett. Før det hadde også lagmannsretten i St. Petersburg frifunnet Bellona-medlemmet for anklagene om spionasje. Nå vil aktor ha saken gjenopptatt. Riksadvokaten i Moskva mener saken må etterforskes videre og en høring om dette skal opp for retten 2. august. Får påtalemyndigheten gjennomslag for dette kravet, kan Nikitin vente seg flere nye runder i rettsapparatet.

- Dette forbauser oss. Vi er sjokkerte, sier Bellona-leder Hauge på telefon fra USA til Dagbladet.no. Nikitin og Hauge er i landet for å motta Goldman-prisen, en ettertraktet miljøpris, som ofte betegnes som miljøvernernes Nobel-pris. Nikitin ble tildelt prisen allerede i 1997, men på grunn av et utreiseforbud kunne han ikke motta den.

- Dette er en skam for riksadsvokatens kontor i Moskva. Det de gjør nå viser bare hva slags krefter vi sloss mot. Dette er skyggene i russisk politikk som forsøker å gjenvinne makten i landet, sier Hauge.

Bellona vil bruke dagene i USA til å snakke med medlemmer av den amerikanske kongressen om saken. Miljøorganisasjonen har også oppgradert Nikitin-saken til høyeste mobiliseringsnivå igjen.

<B>SJOKKERT:</B> Nikitin er bekymret over den nye utviklingen i saken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media