- «Nilaya» ble ikke tatt i arrest på anmodning fra oss

New Zealands statsminister John Key har kommentert arresten i Chile.

STATSMINISTEREN: New Zealands statsminister John Key har nå fortalt New Zealandsk presse at «Nilaya» ikke er tatt i arrest på anmodning fra New Zealandske myndigheter. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: AFP PHOTO/MARTY MELVILLE/SCANPIXNTB
STATSMINISTEREN: New Zealands statsminister John Key har nå fortalt New Zealandsk presse at «Nilaya» ikke er tatt i arrest på anmodning fra New Zealandske myndigheter. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: AFP PHOTO/MARTY MELVILLE/SCANPIXNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag kveld ble båten «Nilaya», med Jarle Andhøy og fire andre om bord, tatt i arrest av chilenske marinefartøy.

Ifølge talsmann for Andhøys ekspedisjon, Rune «Supern» Olsgaard, bordet væpnede vakter båten. Båten blir nå bevoktet inne på den chilenske marinebasen, og mannskapet er fremdeles om bord.

- Ingen rolle Nils Jørgen Vordahl, Andhøys advokat, har fortalt at Andhøy har fått muntlig beskjed om at arrestasjonen skjedde på anmodning fra myndighetene i New Zealand. Nå går statsministeren på New Zealand ut og dementerer denne påstanden.

Ifølge nyhetsbyrået NZ Newswire benekter John Key at «Nilaya» ble tatt i arrest på anmodning fra myndighetene i New Zealand.

- Etter det jeg vet har det ikke vært noen diskusjon mellom myndighetene i New Zealand og Chile, og vi hadde ikke en rolle i arrestasjonen i Chile, sier han ifølge nyhetsbyrået

- Klar over innvendinger Utenriksdepartementet på New Zealand ønsker ikke å kommentere på deres rolle i arresten.

- Vi vet at de ble eskortert til havn i Chile. Alt jeg kan si er at chilenske myndigheter er klar over våre innvendinger mot den uautoriserte ekspedisjonen til Rosshavet på Antarktis, sier en talskvinne til Dagbladet.

Jarle Andhøys talsmann, Rune «Supern» Olsgaard, forteller i dag til Dagbladet at han snakket med Andhøy ved midnatt. Han fortalte at en navneendring kan ligge bak at båten som til nå har vært kjent som «Nilaya» lørdag kveld ble anholdt av chilenske myndigheter.

Ifølge Olsgaard ble båten omdøpt til «Berserk» i en seremoni i Antarktis for noen dager siden.

- Ikke kjent med Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt forteller at han ikke kjenner til om «Nilaya» var etterlyst av New Zealand.

ANHOLDT:  Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy. Foto: Armada de Chile
ANHOLDT: Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy. Foto: Armada de Chile Vis mer

- Det er opplagt at myndighetene i mange land, blant annet New Zealand og USA, har vært godt kjent med Andhøys ekspedisjon i Antarktis, men jeg er ikke kjent med at noen har etterlyst dem, sier Winther til Dagbladet.

Han forteller at polarinstituttet avventer med en eventuell anmeldelse til «Nilaya» og mannskapets ekspedisjon er over, og understreker at polarinstituttet ikke har noe med det som har skjedd i Chile å gjøre.

Blindpassasjer Havnemester og løytnant Carlos Bañados Matute sa til Dagbladet at båten seilte i chilenske farvann uten lov. Han sa også at new zealandske myndigheter hadde gitt beskjed om at båten ikke hadde lov til å forlate landet for å dra til Antarktis, og dessuten hadde en papirløs new zealender om bord.

Det dreier seg om «blindpassasjeren» Busby Noble, som avgivelig snek seg med på turen uten pass.