- «Nilaya» er tatt i arrest i Chile

- De blir holdt igjen mot sin vilje, sier Andhøys advokat.

I ARREST: Jarle Andhøy og mannskapet seilte på denne båten, «Nilaya», da den i går ble tatt i arrest, ifølge Andhøys advokat.

Foto: New Zealand coast guard
I ARREST: Jarle Andhøy og mannskapet seilte på denne båten, «Nilaya», da den i går ble tatt i arrest, ifølge Andhøys advokat. Foto: New Zealand coast guardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Båten «Nilaya», med blant annet Jarle Andhøy og Samuel Massie om bord er tatt i arrest av marinefartøy i Chile, opplyser Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl om i en pressemelding.

- Andhøy har fått beskjed om at det er på anmodning fra New Zealandske myndigheter, men jeg vet ikke hva den reelle begrunnelsen er, sier Vordahl til Dagbladet.

Ifølge Vordahl ble båten oppsøkt av et chilensk marinefartøy rundt klokka 21 norsk tid i går. Marinefartøyet tok båten i arrest, og «Nilaya» ble eskortert til en chilensk marinebase i Puerto Williams lengs sør i Chile.

- Båten var i en uskyldig gjennomfart på vei til Ushaia i Argentina, sier Vordahl.

Vordahl sier at han har tatt kontakt med den chilenske marinen, men at han ikke har fått et skriftlig svar.

- I natt sendte jeg en e-post til den chilenske marinen, med dokumentasjon på at båten sendte melding om utreise til de New Zealandske myndighetene før båten forlot New Zealandsk farvann, men jeg har ikke fått noen svar, sier han.

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de har fått opplysninger om at Jarle Andhøy og mannskapet på båten skal være tatt i arrest i Chile.

- Vi har mottatt informasjon fra Newzealandske myyndigheter, som igjen har mottatt informasjon fra Chilenske myndigheter, om at båten er tatt inn til havn, sier pressevakt ved Utenriksdepartementet, Hanne melfald til Dagbladet.

-HOLDT IGJEN: Ifølge Vordahl blir Jarle Andhøy holdt igjen mot sin vilje. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
-HOLDT IGJEN: Ifølge Vordahl blir Jarle Andhøy holdt igjen mot sin vilje. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

Utenriksdepartementet har ikke mottatt noen anmodning om bistand fra Jarle Andhøy eller noen av de andre på båten.

Utenriksdepartementet har ikke fått beskjed om at båten er tatt i arrest, eller at mannskapene på noen måte holdes mot sin vilje.

- Det vi har fått beskjed om er at båten er tatt til havn, sier Melfald.

Den norske ambassaden i Santiago er informert, og vil følge opp saken.

Jarle Andhøy og mannskapet var på vei igjennom chilensk farvann på vei fra ekspedisjonen i Antarktis, der de ønsket å finne svar etter at «Berserk» forliste i fjor, men måtte vende båten mot Sør-Amerika etter et resultatløst søk.

Andhøy har ikke innhentet tillatelse til at årets ekspedisjon kan passere 60 grader sør. Norsk polarinstitutt sier de venter til han er ute av polområdet før de tar en avgjørelse om politiforfølgelse. Hele ekspedisjonen må sees under ett, har Jan Gunnar Winther ved Polarinstituttet tidligere fortalt Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.

ADVOKATEN: Nils Jørgen Vordahl er Andhøys advokat, her fra en pressekonferanse angående den nye seilasen. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
ADVOKATEN: Nils Jørgen Vordahl er Andhøys advokat, her fra en pressekonferanse angående den nye seilasen. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX Vis mer