Niloy er fjerde offer fra ei dødsliste på 84 navn: Hakket ihjel med machete i sitt eget hjem

Mistenker islamistiske militanter etter brutalt drap på ateistisk blogger i Bangladesh.

BRUTALT DREPT: Politi bærer ut liket av den drepte ateistiske bloggeren Niloy Chakrabarty Neel i Dhaka i Bangladesh. Foto: HASAN ALI/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
BRUTALT DREPT: Politi bærer ut liket av den drepte ateistiske bloggeren Niloy Chakrabarty Neel i Dhaka i Bangladesh. Foto: HASAN ALI/Demotix/Corbis/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En gjeng menn væpnet med macheter tok seg inn i leiligheten til Niloy Chakrabarty Neel og hakket ham brutalt ihjel i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, melder BBC.

Bloggeren var kjent for sine ateistiske synspunkter, sin kamp for minoriteter og mot fundamentalisme og ekstremisme.

Neel er den fjerde bloggeren som er drept i Bangladesh hittil i år, trolig av islamistiske militanter

- Et listet mål Drapsofferet het egentlig Niloy Chakrabarti, men blogget under sitt alias Niloy Neel, ifølge The Independent.

Leder Imran H. Sarker i Bangladesh Blogger and Activist Network har fortalt om angrepet til nyhetsbyrået AFP.

- De tok seg inn på rommet hans i fjerde etasje, dyttet hans venn til side før de hakket ham til døde. Han var et listet mål for islamistiske militanter, sier Sarker som verdsatte den drepte bloggeren høyt.

- Han var en stemme mot fundamentalisme og ekstremisme, samt en stemme for minoritetsgrupper, særlig kvinners rettigheter, sier Sarker.

Alle de fire bloggerne som er drept hittil i år er på ei liste over 84 såkalte «ateist-bloggere» som ble satt opp av islamistiske grupper i 2013 og spredt rundt. I utgangspunktet ble lista overlevert myndighetene med målsetning om at bloggerne skulle bli arrestert og tiltalt for blasfemi.

Fryktet for sitt liv Ifølge BBCs Akbar Hossain i Dhaka skal Niloy ha gått til politiet og uttrykt frykt for sitt liv, uten at saken skal ha blitt fulgt opp.

Ifølge politiet skal en gjeng på rundt seks menn ha lurt seg inn i bloggerens hjem under påskudd av at de skulle leie en leilighet i bygården.

KJEMPET MOT EKSTREMISME: Niloy Chakrabarty Neel er den fjerde bloggeren hittil i år som er blitt brutalt drept i Bangladesh. Foto:  AFP/NTB Scanpix
KJEMPET MOT EKSTREMISME: Niloy Chakrabarty Neel er den fjerde bloggeren hittil i år som er blitt brutalt drept i Bangladesh. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

- To av dem tok ham inn i et rom og slaktet ham, sier politileder Muntashirul Islam.

- Kona hans var i leiligheten, men ble holdt inne på et annet rom.

I mai i år ble bloggeren Ananta Bijoy Das drept med macheter av maskerte menn i Sylhet. Også han skal ha fått drapstrusler fra islamistiske ekstremister.

I mars ble bloggeren Washiqur Rahman hakket ihjel i Dhaka. Bloggeren Avijit Roy, som ble brutalt drept i Dhaka i februar, var en svoren ateist, men tok også opp temaer som homofili.

Offisielt sett er Bangladesh sekulært, men kritikere hevder at myndighetene stiller seg likegyldig til angrep på bloggere fra islamistiske militanter.

I SORG: Slekningene dørger etter drapet på den modige bloggeren. Foto: SK HASAN ALI/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
I SORG: Slekningene dørger etter drapet på den modige bloggeren. Foto: SK HASAN ALI/Demotix/Corbis/NTB Scanpix Vis mer