ET MARERITT: Nils-André Birkeland omtaler det som et mareritt å bli hengt ut som overgriper i nabolaget. Foto: Privat
ET MARERITT: Nils-André Birkeland omtaler det som et mareritt å bli hengt ut som overgriper i nabolaget. Foto: PrivatVis mer

Nils-André henges uskyldig ut som overgriper på lapper som blir lagt i naboenes postkasser: - Et mareritt

Nils-André Birkeland er hengt ut som overgriper to år på rad i nabolaget. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På dagens forside av Bergensavisen (BA) står en oppgitt og sint Nils-André Birkeland (41) utafor boligblokka der han bor i Prestestien i Åsane i Bergen.

Overskriften lyder: «Henges ut som overgriper». For andre året på rad, etterforsker politiet i Bergen at lapper som henges opp og legges i naboenes postkasser hevder at Birkeland er en overgriper, skriver BA.

- Det hele har vært et levende mareritt. Det startet i fjor med de første lappene, og nå som jeg hadde klart å komme meg litt igjen, legges det ut nye lapper, sier Birkeland til Dagbladet.

- Jeg følte skam

I fjor lød lappen som følger: «ADVARSEL Det bor en seksualforbryter i ditt nabolag». Under et bildet av Birkeland, står fullt navn og adresse. Videre står det:

«Tidligere dømt for Voldtekt og misbruk av mindreårige. Ikke la denne mannen komme i nærheten av dine barn.»

- Plutselig fikk jeg en telefon fra politiet i fjor på denne tida, og blir opplyst at styrleder i borettslaget her hadde fått en lapp med bilde av meg på og fullt navn, hvor det stod at jeg var dømt for voldtekt og mishandling av små barn. Jeg følte på en voldsom skam. Jeg har aldri gjort noe sånt, og jeg er selvfølgelig aldri dømt for noe sånt, sier Birkeland.

- 200 lapper

Videre forteller Birkeland at han nærmest på årsdagen for når lappene ble oppdaget i fjor, får høre at nye lapper er lagt ut i postkasser og hengt opp rundt omkring i nabolaget. Ei venninne skal ifølge Birkeland ha tatt ned over 200 lapper.

LAPPEN FRA I ÅR: Anklagene blir mer alvorlige. Nå har Birkelands far også mottatt trusler i flere tekstmeldinger. Foto: Privat
LAPPEN FRA I ÅR: Anklagene blir mer alvorlige. Nå har Birkelands far også mottatt trusler i flere tekstmeldinger. Foto: Privat Vis mer

På lappen, med et nytt bilde av Birkeland, er anklagene enda verre: «NABOVARSEL Det bor en seksualforbryter i området. Denne mannen er tidligere dømt for misbruk av mindreårige gutter.» Igjen framgår fullt navn og adresse, og en ytterligere oppfordring fra de som står bak:

«PASS PÅ! Grip inn dersom du ser denne mannen komme i nærheten av barn.»

- Jeg fikk også et anonymt brev i postkasse, med samme beskjed, sier Birkeland, som den siste tida har slitt psykisk. Han er uføretrygdet, og frykter nå for framtida.

NYE TRUSLER: Utskrift av meldingene faren til Nils-André mottok. Faren har levert tekstmeldingene til politiet, skriver BA.
NYE TRUSLER: Utskrift av meldingene faren til Nils-André mottok. Faren har levert tekstmeldingene til politiet, skriver BA. Vis mer

- Jeg har hatt det tøft etter brevet og lappene. Hva skal jeg forvente nå? At disse lappene kommer neste år også? spør Birkland, som forteller at slike lapper kan ødelegge en manns liv. Birkeland forteller at hans far også har mottatt meldinger fra et utenlandsk nummer.

Nye trusler

I den første meldingen, som framstår sendt sendt fra et utenlandsk nummer, står det: «Vi vet at din sønn Nils er en sexovergriper. Vi advarer alle naboene hans mot ham».

- Jeg vet ikke hvorfor dette skjer, eller hvor mange som har fått meldinger og sett lappene, sier Birkeland, som forteller at folk nå skuler på ham.

- Jeg føler nærmest at jeg er smittebærende av en alvorlig sykdom. Å få rettet slike anklager mot seg er alle menns frykt. Man kan rives rett ned av sånne anklager, sier Birkeland, som har anmeldt saken til politiet.

Henla saken

Birkeland forteller at truslene er skremmende, og at de blir verre. I den siste tekstmeldinga faren har mottatt står det: «Til slutt kommer noen til aa ta loven i egne hender og sexforbryteren faar som fortjent».

- I fjor henla de saken på bare noen dager. Det var et slag under beltestedet. Nå frykter jeg jo at dette skal skje igjen, og jeg forventer at politiet gjør alt de kan for å løse denne saken, sier Birkeland.

BA skriver at Birkeland ikke er dømt i norske domstoler for noe av det han beskyldes for. Politiet har heller ingen saker i deres register som tyder på at det er noen sannhet i beskyldningene.

Birkeland forteller at han har vurdert å flytte, men at han ikke vil gi noen inntrykk av at han stikker av, skriver BA.

- Jeg har ikke gjort noen av de tingene som jeg beskyldes for, og har ingen grunn til å rømme, sier han til avisa.

DNA-analyse

Geir Kristiansen, fungerende politioverbetjent på Bergen Nord politistasjon, sier til Dagbladet at de har mottatt en anmeldelse og at de vil etterforske saken framover.

- Vi vil etterforske taktisk og teknisk. Vi har har mottatt noen av plakatene som vil bli sendt undersøkt og sendt til DNA-analyse. Vi vil også prøve å finne ut av hvor disse tekstmeldingene kommer fra, sier Kristiansen, som legger til at mye kan tyde på at det er samme person eller personer som står bak uthengingen i fjor og i år.

Hvis politiet løser denne saken, løser de nok saken fra i fjor.

Han vet ikke hvorfor saken ble henlagt i fjor.

- Det kan by på utfordringer å løse slike saker, men vi må gjøre et forsøk. Dette er jo ikke noe kjekt for ham, sier Kristiansen, som opplyser om at politiet også jobber med å kartlegge motivet for slike lapper og tekstmeldinger.