<strong>REDNINGSARBEID:</strong> Nils Erik Volden og sønnen var blant de første som ankom ruinene av skolen Enrique Rebsamen i Mexico by, hvor 21 barn og fire voksne så langt er funnet omkommet. Foto: NTB Scanpix / Privat
REDNINGSARBEID: Nils Erik Volden og sønnen var blant de første som ankom ruinene av skolen Enrique Rebsamen i Mexico by, hvor 21 barn og fire voksne så langt er funnet omkommet. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

Dødeligste jordskjelvet i Mexico på 32 år:

Nils Erik løftet lik ut av jordskjelv-ruinene på skole i Mexico. – Etasjer var bretta sammen som en sandwich

Familien fra Stjørdal har opplevd jordskjelv tidligere, men ikke som dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag ble Mexico by rammet av det dødeligste jordskjelvet på 32 år. 273 personer er så langt bekreftet omkommet, flere av dem barn.

<strong>RUINER:</strong> Bilde inne på den ødelagte skolen i Mexico. Til venstre i rød vest Nils Erik Volden. Foto: Privat
RUINER: Bilde inne på den ødelagte skolen i Mexico. Til venstre i rød vest Nils Erik Volden. Foto: Privat Vis mer

Kvelden skjelvet rammet ble svært dramatisk for norske Nils Erik Volden, og familien på seks, fra Stjørdal.

De har bodd i Mexico i ni år og har opplevd flere jordskjelv, men dette var ulikt noe annet.

– Dette jordskjelvet var egentlig ikke så sterkt, men det var veldig nært. Fra det startet til det var i byen tok det under ti sekunder, sier Volden, og forteller videre:

– Plutselig begynte alt å riste. Normalt er det en alarm som hyler 50 sekunder før jordskjelvet kommer. Denne gangen begynte alt bare plutselig å bevege seg fram og tilbake.

KOLLAPSET: Flere bygninger kollapset da jordskjelvet rammet Mexico by. Skjelvet hadde en styrke på 7,1. Video: CNN Vis mer

Sammen med kona, som er fra Mexico, sprang han ut av huset. Med en gang det ble mulighet for det, kjørte de til skolen hvor de fire barna deres befant seg.

<strong>ANSVAR:</strong> Nils Erik Volden var blant de første på stedet da skolebygget kollapset. Han fikk etter hvert det medisinske ansvaret inne i skolegården. Foto: Privat
ANSVAR: Nils Erik Volden var blant de første på stedet da skolebygget kollapset. Han fikk etter hvert det medisinske ansvaret inne i skolegården. Foto: Privat Vis mer

På skolen, som ligger bare rundt 150 meter fra hjemmet deres, fant de barna i god behold. Der var det bare noen skap som hadde rast.

Familien kjørte hjem. Sammen med sønnen Alexander (12) pakka han førstehjelpsutstyret og sprang bort til skolen Enrique Rebsamen, som hadde kollapset i jordskjelvet.

Fant mange døde barn

I Mexico jobber Volden blant annet på Det nasjonale instituttet for nødoperasjoner og som professor i medisin, han holder seminarer om hvordan forholde seg ved jordskjelv, vulkanutbrudd, epidemier og ved kidnappinger i Mexico.

De tre eldste guttene hans kjenner også til hvordan man skal arbeide i ruiner etter jordskjelv, gjennom utdanning.

<strong>HJELP:</strong> Alexander (12) og Maximillian (16) hjalp begge til med livsviktig redningsarbeid hver sin dag denne uka. Foto: Privat
HJELP: Alexander (12) og Maximillian (16) hjalp begge til med livsviktig redningsarbeid hver sin dag denne uka. Foto: Privat Vis mer

– Vi var blant de første som ankom stedet. Taket og alt hadde kollapset. Det var støv over alt. Etasjer var bretta sammen som en sandwich. Vi hørte lyder av folk som hylte og skrek, forteller Volden.

Etter hvert kom brannbiler og politi. Volden og sønnen bisto i redningsarbeidet på baksiden av bygget, hvor det var kollapset, mens foreldre begynte å strømme til på andre siden for å hente barna sine.

– Under en del av bygget som hadde falt sammen lå det 14 døde barn. Vi var der i flere timer. Det ble laget hull i bygget og vi begynte å frakte barna ut.

Videre besto arbeidet av å se i lommer og forsøke å identifisere barna.

Redningsmannskaper har funnet 21 skolebarn og fire voksne døde i ruinene så langt.

Alle gikk sammen

– Hvordan opplevde dere dette?

– Det sier seg litt selv når man er på en barneskole og det ligger 14 døde barn der. Det var et tomrom mellom steinene på rundt 45 centimeter, så man kunne ikke gå inn heller, svarer Volden.

<strong>REDNING:</strong> Her er mange mennesker på vei for å hjelpe til med redningsarbeidet. Foto: Privat
REDNING: Her er mange mennesker på vei for å hjelpe til med redningsarbeidet. Foto: Privat Vis mer

Volden beskriver det hele som en interessant opplevelse, på den måten at alle slags folk samlet seg for å hjelpe til.

– Det kom folk ikledd MC-utstyr og tatoveringer, andre i arbeidsklær. Alle var sammen i dette, sier han.

Sitter utenfor husene

Volden beskriver en by som har stoppet helt opp. Skoler er stengte og det er tomt i gatene. Butikker er tomme for varer eller stengte.

<strong>TOMT:</strong> Nærmest tomt i hyllene hos de få butikkene som er åpne i Mexico. Foto: Privat
TOMT: Nærmest tomt i hyllene hos de få butikkene som er åpne i Mexico. Foto: Privat Vis mer

– Når det kommer et jordskjelv, stopper alt – all trafikk, politi og annet. Folk har ikke strøm og det er ikke lys. Det som skjedde på tirsdag var at folk kom og ranet ungdommer som gikk ut fra skole og universiteter etter skjelvet, forteller Volden.

Veldig mange mennesker har mistet alt de eier etter skjelvet rammet. Volden forteller også at et titalls boligblokker har fått sprekker som gjør at det er farlig å gå inn i dem.

<strong>SPRIKER:</strong> Det har kommet store skader på boligblokker etter jordskjelvet. Det er farlig å gå inn og folk sitter utenfor. Foto: Privat
SPRIKER: Det har kommet store skader på boligblokker etter jordskjelvet. Det er farlig å gå inn og folk sitter utenfor. Foto: Privat Vis mer

– Tusenvis av mennesker mangler et sted å bo. Åtte stykker bodde hos oss i går, sier han.

Hele situasjonen fører til at beboerne sitter utenfor husene sine i alle slags vær for å passe på at ingen raner dem.

– Selv om det ikke er trygt å gå inn, betyr ikke det at folk ikke kan bli ranet her. For noen er det en risiko verdt å ta, sier Volden.

Fra Stjørdal til ruiner

I går dro de til noen sammenraste bygninger for å hjelpe til.

I dag er sønnene Alexander (12) og Maximillian (16) på en skole for å levere ut mat, drikke og teppe til folk som trenger det. Guttene ble kontaktet av rektoren deres. Kona vil gjøre tilsvarende på en annen skole.

RYDDES: Flere hus er kollapset etter jordskjelvet som rammet Mexico. Her er opprydningsarbeidet i gang. Video: Privat. Vis mer

Volden forteller at det er rart å tenke på at Alexander kom hjem fra sommerferie med bestemor på Stjørdal for fire uker siden.

– Denne uka sto han inne i en sammenrast barneskole i Mexico. Løpende rundt med førstehjelpsutstyr, gravende i steinmassene med sine bare hender før vi fikk utstyret vi trengte, flytte døde og forsøke å identifisere dem, sier Volden.

<strong>VANN:</strong> Dette bilder er fra i dag, utenfor en skole hvor Alexander og Maximillian hjelper til med å gi ut vann og annet. Foto: Privat
VANN: Dette bilder er fra i dag, utenfor en skole hvor Alexander og Maximillian hjelper til med å gi ut vann og annet. Foto: Privat Vis mer

Han legger til at dette var ille og kanskje ikke det beste for et barn, men at de har snakket sammen om at dette var nødvendig for kanskje å redde liver til noen.

Familien har snakket mye sammen og forsøkt å bearbeide hendelsen etterpå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer