Nils Erling (71) ranet og slått ihjel

Nils Erling Henriksen (71) ble slått, ranet og etterlatt døende i sitt eget hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To menn er nå siktet for å ha oppsøkt flere eldre, forsvarsløse personer, og truet til seg penger og sprit. Politiet mener en 32 år gammel reineier - som er bror av en kjent ransdømt - og en 37-åring mishandlet Nils Erling Henriksen, og etterlot den hjelpeløse mannen i senga i hans eget hjem, får Dagbladet opplyst. Mandag ble siktelsen mot de to utvidet til grovt ran med døden til følge. Forrige helg skal de to ha oppsøkt flere eldre i Øst-Finnmark og brukt vold og trusler for å få med seg både penger og sprit. Totalt er de siktet for fire ran, som skal ha skjedd i løpet av et snaut døgn.

Isolert

Huset til Nils Erling Henriksen ligger isolert i det lille tettstedet Båteng i finnmarkskommunen Tana. Ingen skal ha sett at gjerningsmennene slo seg inn ytterdøra. 71-åringen hadde minst en halv million kroner i formue, ifølge bekjente. - De var nok på jakt etter penger. Kanskje de har sett på likningen hans. Men etter det vi vet hadde han ikke mye penger hjemme. Det er tragisk at noe slikt kunne skje, sier Hans Henry Henriksen, nevøen til det 71 år gamle offeret. De to mennene skal ha ranet en eldre mann i Nesseby, en i Polmak og en i Masjok natt til mandag i forrige uke. I avhør oppga de siktede at de også hadde vært hjemme hos Nils Erling Henriksen i Båteng i Tana, og politiet rykket umiddelbart ut. Der fant de 71-åringen bevisstløs i senga på loftet. Han hadde trolig ligget i senga i nesten et døgn. Pensjonisten ble fraktet til Hammerfest sykehus, men døde dagen etter.

Stump vold

32-åringen og 37-åringen ble pågrepet mandag i forrige uke, og er i tillegg siktet for flere brutale ran av eldre personer i Øst-Finnmark. - Vi mener de har brukt vold og trusler mot flere eldre personer. Begge sitter varetektsfengslet og er underlagt isolasjon i to uker. Jeg vil ikke kommentere hva den foreløpige obduksjonsrapporten viser, sier politiadvokat Ove Akselsen i Øst-Finnmark politidistrikt til Dagbladet. Dagbladet kjenner til at obduksjonsrapporten viser at 71-åringen døde av stump vold. To teknikere og to taktikere fra Kripos kom til Tana i Finnmark på mandag. Politiet mener gjerningsmennene kan ha brukt et eller flere slagvåpen, men foreløpig vet ikke politiet hvilket våpen som kan ha blitt brukt.

Låste døra

- Nils Erling låste alltid døra før han la seg. Jeg tror ikke han kjente til dem som tok seg inn i huset hans. Jeg kan ikke skjønne at noen vil gjøre slikt mot eldre folk, sier Hans Henry Henriksen til Dagbladet. Nå er begge de to mennene siktet for grovt ran med døden til følge, samt for tre andre grove ran. Ingen av dem erkjenner skyld.

ÅSTED: Nils Erling Henriksen ble funnet død i dette huset i Båteng. Foto: Odd Erik Solbakk
DØD: Nils Erling Henriksen lå nærmere et døgn i senga før han ble funnet. 71-åringen, som alltid låste ytterdøra, døde på sykehuset av skadene.