Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nils innesperret i New York. - Skummelt

New York er episenteret for coronautbruddet i USA. Norske Nils Olaf Dolven holder seg innendørs for ikke å bli smittet.

UVANT SKUE: 5th Avenue på Manhattan i New York er nesten folketom. Foto: REUTERS / Mike Segar   / NTB scanpix
UVANT SKUE: 5th Avenue på Manhattan i New York er nesten folketom. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke løpt rundt i byen de siste dagene, jeg har holdt meg inne en stund. Jeg har fått med meg at det er skummelt å bli syk nå, sier Nils Olaf Dolven til Dagbladet.

Stille i gatene

Han holder til i nabolaget Hell's Kitchen på Manhattan i New York. Fra leiligheten sin i 20. etasje kan han se ut over gater som vanligvis ville yret av liv, selv nokså seint på kvelden.

Men da Dagbladet snakker med Dolven i 23-tida lokal tid onsdag, kan han telle tre personer i gata nedenfor balkongen.

Folk i New York følger myndighetenes oppfordring og holder seg inne.

- Den enorme smittebølgen kom nok litt tidligere enn mange trodde, så de fleste jeg kjenner er veldig forsiktige nå, og mange kan jo jobbe hjemmefra, men det er jo ikke alle som har den muligheten, sier Dolven.

- Så du har holdt deg hjemme i det siste?

- Ja, jeg har vært utenfor leiligheten en gang den siste uka. Jeg kan heldigvis gjøre jobben hjemmefra, jeg skriver musikk.

Over 20 000 smittet

I delstaten New York er det så langt registrert over 30 000 smittetilfeller. Det er halvparten av all smitten som er registrert i landet.

I millionbyen alene er det registrert over 20 011 tilfeller. 280 mennesker har mistet livet i byen New York. På landsbasis er det 1042 til sammen.

Overfor CNN kom en ikke navngitt lege med følgende vurdering av situasjonen i verdensmetropolen:

- Etter hvert fikk vi påvist de første tilfellene av coronasmitte, og det var da helvete brøt løs, sier legen.

Tidligere denne uka kunne myndighetene opplyse at antall smittetilfeller nå dobles hver tredje dag, og at de forventer at det vil fortsette sånn i to til tre uker til.

- Toppunktet er høyere enn vi trodde og det kommer tidligere enn vi trodde, sa guvernør Andrew Cuomo tirsdag.

- Heldig

For Dolvens del har han gradvis trappet ned uteaktiviteten. I forrige uke gikk han noen turer, men siden før helga har han holdt seg innendørs, i tråd med oppfordringen fra guvernøren. Han ba alle offentlig og privat ansatte som ikke har samfunnskritiske oppgaver om å holde seg hjemme for å hindre smittespredning.

- Hvis man blir syk her nå, så er det ikke sikkert man får den hjelpen man trenger. Så jeg tenker det er ekstra viktig å holde seg frisk, sier Dolven.

Det har han nok rett i, for frykten i New York er at 40 000 pasienter vil trenge intensivbehandling innen få uker. Det ville legge et enormt press på helsevesenet i millionbyen, som bare har 3000 intensivplasser.

Dolven sier han, som mange andre, har inntrykk av at smitten ble spredd en god stund før tiltakene ble satt i gang.

Han har selv bodd i byen litt til og fra siden han begynte å studere der i 1999. Nå ser han etter en mulighet til å komme seg hjem til Norge.

- Men det er ikke sånn kjempeenkelt akkurat nå. Jeg er uansett heldig som har en leilighet som er trygg.

I karantene

Mange har den siste tida gjort som Dolven tenker på, og forlatt byen for å komme seg unna den verste smittespredningen.

Tirsdag ba helsemyndighetene de som har reist om å sette seg selv i frivillig karantene i 14 dager på sitt nye oppholdssted.

- Til alle som har forlatt New York de siste dagene - på grunn av det store antallet saker så kan dere ha blitt eksponert før dere forlot New York. Alle som har vært i New York burde sette seg selv i karantene de neste 14 dagene, for å forsikre seg om at viruset ikke sprer seg til andre, sa lege Deborah Brix, som leder corona-innsatsen i Det hvite hus, tirsdag.

I NEW YORK: Nils Olaf Dolven. Foto: Privat
I NEW YORK: Nils Olaf Dolven. Foto: Privat Vis mer

Men om tiltakene ble satt i verk litt i seineste laget, har Dolven tro på at tiltakene vil fungere.

- De er gode til å organisere ting og tenke stort, så det skulle ikke forundre meg om de klarer å øke kapasiteten fort, sier han.

Positive tegn

Ifølge guvernør Cuomo er det også positive tegn å hente ut fra statistikken. Onsdag sa han at det er ting som kan tyde på at restriksjonene muligens bremser virusspredningen.

Cuomo pekte på tall som viste at antall sykehusinnleggelser ikke økte fullt så mye som fryktet. Søndag anslo myndighetene at antall innleggelser ville dobles annenhver dag, mens det på tirsdag ble anslått en dobling hver 4,7 dag.

CORONAPANDEMIEN: Hele menneskeheten er truet av coronapandemien, sier FNs generalsekretær António Guterres. Video: FN Vis mer

- Det er nesten for godt til å være sant, men teorien er, gitt den tettheten vi her har med å gjøre, så sprer viruset seg veldig raskt, men hvis du reduserer tettheten så kan du også redusere spredningen raskt, sier Cuomo, ifølge New York Times.

På nåværende tidspunkt er 80 millioner amerikanere omfattet av lokale portforbud. Ni amerikanske delstater har bedt alle om å holde seg hjemme, mens minst fire andre delstater ha lagt ned forbud for alle mot å gå på jobb med mindre det dreier seg virksomhet av kritisk nødvendighet for samfunnet.

Hele Norges coronakart