Nils Johan Gjendem (67) brukte rødsprit til å tenne opp

Det gjør han aldri igjen.

BRANNSKADD:  Mangeårig lensmann i Fræna har tent opp i ovnen med rødsprit for siste gang. Foto: Eirik Heen, Romsdals Budstikke
BRANNSKADD: Mangeårig lensmann i Fræna har tent opp i ovnen med rødsprit for siste gang. Foto: Eirik Heen, Romsdals BudstikkeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frænas tidligere lensmann Nils Johan Gjendem (67) brukte en skvett rødsprit for å få fyr på vedovnen. Det gjør han ikke igjen. I halvannen uke har han vært innlagt på sykehus med 2.-gradsforbrenning.

- Det var en fryktelig tabbe av meg. Vanligvis bruker jeg briketter eller tennvæske når jeg skal fyre i peisovnen, men jeg hadde ikke mer igjen. I stedet fant jeg en skvett rødsprit. Jeg hadde vært ute i flere timer og var helt sikker på at det ikke var glør eller fyr i ovnen, forteller han til Romsdals budstikke.
 
Under veden må det likevel ha vært en liten glo.

Eksploderte - Jeg har vært med på mye rart og mange nestenulykker med den jobben jeg har hatt, men denne gangen gikk det galt. Det sa pang. Alt eksploderte og jeg befant meg plutselig i en gassky, forteller han Dagbladet.

Ifølge den tidligere lensmannen var det aller mest skremmende å observere det som skjedde med genseren han hadde på seg.

- I samme sekund som det smalt, var den overtent og stoffet smeltet inn i huden. Det som berget meg var at jeg hadde en t-skjorte i bomull under. Reint instinktivt dro jeg av meg genseren, men likevel brant den seg inn i huden noen steder på brystet, forteller han.

Fryktet synet De første to dagene på sykehuset var skadene så omfattende at Nils Johan Gjendem mistet synet.

- Ansiktet fikk seg en skikkelig smell. Jeg var så hoven rundt ansiktet, at jeg ikke kunne se. Men på sykehuset har alt gått på skinner. Jeg har sluppet heldig fra det. Slik legene konkluderer, så vil ansiktet blir bra, men jeg kommer til å få noen arr på kroppen. De får være en påminnelse på å aldri gjøre noe slikt igjen. Vær forsiktige, får være moralen, sier Gjendem.