Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nils Olav kan bli general

En av gutta på dette bildet får høyere militærgrad i august. Gjett hvem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han har den fineste uniformen av alle gutta, men er ikke like flink til å marsjere i takt som resten av Hans Majestet Kongens Garde.

Nils Olav er trolig den pingvinen i verden med høyest militær grad: Honourable Regimental Sergeant Major, som er den høyeste sersjantgraden.

Bakgrunnen for adopsjonen av kongepingvinen, er gardens første besøk på Military Tattoo i Edinburgh, Skottland.

Det skjedde i 1961. Garden ble så fascinert av kongepingvinen at da de returnerte ti år seinere, ble den adoptert som maskot. Deretter ble den oppkalt etter løytnant Nils Egelien og vår daværende konge, Olav.

Topphemmelig

I utgangspunktet var Nils Olav bare korporal, men nå er han forfremmet flere ganger. Når Military Tattoo arrangeres igjen i august, skal Nils Olav forfremmes nok en gang, som del av hundreårsjubileet for løsrivelsen fra svenskene.

Men hvilken grad han får da, er forsatt strengt hemmelig.

- Nils Olavs nye grad kommer til å forbli topphemmelig til dagen han forfremmes, sier en talskvinne for Edinburgh City Council til avisa Edinburgh Evening News Online.

Foto: Scanpix/EPA
Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Kongepingvinen kommer uansett til å være klar til å ta imot sin nye grad.

- Vi er svært stolte av Nils Olav og er beæret over at garden vil forfremme ham i dette jubileumsåret. Våre dyrepassere skal sørge for at han er uthvilt og ivrig etter å motta graden i august, sier sjef for Edinburgh Zoo, David Windmill.

- Og vi skal passe på at makta ikke går til hodet på ham.

Kan bli general

I utgangspunktet hadde garden bare tenkt å forfremme Nils Olav til den høyeste sersjantgraden. Men utviklingen til kongepingvinen har tydeligvis vært så positiv at han kan rykke langt opp.

- Den høyeste grad i den norske hæren er general, så hvem vet hva som kan skje. Nils Olav kan nå så langt han bare vil, sier en talsmann for garden til avisa.

PS! Den første Nils Olav gikk bort tidlig på 90-tallet, men arvtakeren overtok umiddelbart den avdøde pingvinens rang.

BLIR FORFREMMET: Nils Olav blir forfremmet i august. Det gleder han seg sikkert til.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media