NETTSPILL: Det var på en slik nettautomat en mann fra Nord-Norge vant den rekordartete gevinsten. Faksimile: Unibet.
NETTSPILL: Det var på en slik nettautomat en mann fra Nord-Norge vant den rekordartete gevinsten. Faksimile: Unibet.Vis mer

Nils Ole (43) vant 9,9 millioner på nettautomat

Nå sikler skattefuten etter gevinsten. Snart kommer ny lotterilov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 43 år gammel mann fra Finnmark fikk fem like bilder på rad på en spilleautomat på nettet mandag formiddag, og plutselig fikk han 9,9 millioner norske kroner på sin saldo hos nettspillselskapet Unibet.

Nå er det ikke bare finnmarkingen som venter på at "papirpengene" skal bli hard valuta på egen bankkkonto. Skattefuten i 43-åringens hjemkommune sikler også etter automatgevinsten fra det utenlandske spillselskapet.

-    Skatten på slike gevinster er et forhold mellom skattemyndighetene og den som vinner. Men vi har registrert at skattemyndighetene i Nord-Norge spesielt har vært svært interessert i pokergevinster til lokale skatteytere.

-Og dette kommer vel i samme kategori, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet til Dagbladet.no.

Kampanjeleder Kjell Hanssen i det Malta- og Storbritannia-baserte  selskapet Unibet tror han vet svaret på skattespørsmålet.

28 prosent
-    Vi har forstått at norske vinnere må betale 28 prosent skatt av slike gevinster. I fjor var det en kar i Bergen som vant fem millioner kroner, og vi har forstått at det ble fasiten for han, sier Hanssen.

Siden skattereglene er ulike fra land til land, ber Unibet sine storvinnere om å sjekke disse forholdene selv. Det samme gjelder denne vinneren, og derfor forteller vi foreløpig ikke mer enn at han heter Nils Ole og kommer fra et lite sted i Finnmark, sier Unibets norske talsmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tok selv kontakt millionvinneren mandag.

- Fem arabere
-    Han spilte på formiddagen på en automat vi kaller Arabian Nights. Mannen oppdaget selv at saldoen hans spratt opp fra et par tusen kroner til 9,9 millioner kroner (1,1 millioner euro). Han var helt skjelven.

— Jeg fikk fem arabere på rad, og nå skal jeg betale gjeld, var den første reaksjonen, sier Hanssen.

Lotteritilsynet, Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og Kulturdepartementet har i lengre tid ført en steil kamp mot nettspillselskapenes virksomhet mot norske kunder.

I fjor høst vedtok Stortinget en ny lotterilov som skal begrense virksomheten som konkurrerer med den norske statskontrollerte spillgigantene.

-Det vil bli forbudt for norske banker og for norske kunders kortselskaper å overføre penger til oss. Men det kommer ikke til å ha noen praktisk betydning for kunder. Det er mange andre muligheter å fikse pengeoverføringer til oss på, hevder Unibets Kjell Hanssen.

Stoppe spontanspill
De mulighetene kjenner også Lotteritilsynets Rune Timberlid.

-    Vi greier ikke å stoppe alt spill i utlandet fra nordmenn, men det er  nyrekruttering og spontanspill som nå trolig vil bli begrenset merkbart, sier Timberlid.

Det siste han har hørt, er at den nye Lotteriloven vil bli satt i verk fra juni i år.