Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nina (43) avslørte Nav-tabbe til 110 millioner

Staten tok 10 kroner om dagen fra de aller svakeste.

FANT MILLIONTABBE: Nina Th. Thorsen dykket ned i urskogen av forskrifter og avslørte at Nav betalte for lite til syke brukere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FANT MILLIONTABBE: Nina Th. Thorsen dykket ned i urskogen av forskrifter og avslørte at Nav betalte for lite til syke brukere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Da uføre Nina Th. Thorsen (43) oppdaget at Nav-pengene plutselig skrumpet inn, satte hun i gang telefonstorm og dypdykk i gjeldende regler og forskrifter. Hun var sikker i sin sak: Hun hadde rett. Nav tok feil.

Og snøt henne for et pengebeløp som utgjør 2252 kroner årlig i en allerede hardt prøvet økonomi.

Fra 1. mars i år trådte den nye ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) i kraft. Alle som mottok rehabiliteringspenger, attføringspenger, attføringsstønader eller tidsbegrenset uførestønad er flyttet over i den nye ordningen.

- Avfeide meg som dumDa de 49 885 menneskene som mottok tidsbegrenset uførestønad per 31. desember 2009 skulle overføres til AAP fra 1. mars, begikk Nav en stygg regnefeil. De uføre skulle kompenseres for bortfall av et særfradrag de hadde rett på etter den gamle ordningen. Dette går klart fram av forskriften.

Nina Th. Thorsen reagerte umiddelbart da hun oppdaget at kompensasjonen hun fikk gjennom AAP var vesentlig mindre enn særfradraget hun hadde hatt på tidsbegrenset uførestønad. Hun, og alle andre med en uføregrad på minst 67 prosent, skulle motta en kompensasjon på 29 kroner om dagen. De fikk bare 19.

- Ingen i Nav ville høre på meg. Jeg føler at de avfeide meg som dum. Jeg var i kontakt med flere på Nav forvaltning, med mitt lokale Nav-kontor, ja til og med presseavdelingen i Nav. Det er en uting å måtte bruke så mye tid og krefter på å krige for det som faktisk står i forskriften. Jeg er syk, men dum er jeg slett ikke, sier Nina Th. Thorsen til Dagbladet.

Hun har regnet ut at Nav-tabben samlet ville ha kostet de uføre brukerne minst 110 millioner kroner i året.

Nav-tabben43-åringen legger til grunn for regnestykket Navs egen statistikk ved årsskiftet, da 35 310 mennesker med en uføregrad på minst 67 prosent mottok da tidsbegrenset uførestønet.

Disse skulle hatt 29 kroner daglig i kompensasjon, men fikk 19. Ganget med 260 dager, som er et Nav-år, ville disse i løpet av et år bli snytt for en samlet sum av nær 92 millioner kroner.

Legger man til de 14 575 menneskene med lavere uføregrad enn 67 prosent, og som derfor skal motta mindre penger i kompensasjon, ville Navs regnefeil kostet de syke brukerne til sammen mer enn 110 millioner kroner i løpet av et år.

Da Thorsen tok dette opp med Nav, fikk hun flere benektende svar, både per telefon og per brev. Nå har Nav måttet innrømme tabben i brev til sine uføre brukere.

«På grunn av en feil i beregningen av arbeidsavklaringspengene har du dessverre fått utbetalt 10 kroner for lite i dagsats i arbeidsavklaringspenger fra og med 1. mars 2010. Du vil få etterbetalt kroner 300 for 30 dager», heter i brevet hun mottok fra Nav. Dagbladet er kjent med at uføre Nav-brukere rundt om i landet har mottatt tilsvarende brev.

Nav skriver at brukerne «grunnet en feil i beregningen» bare har fått utbetalt 66 prosent av den kompensasjonen de skulle ha fått.

På grunn av manglende interesse hos Nav kontaktet Thorsen ulike instanser, deriblant Kreftforeningen, for å fortelle om Nav-tabben hun hadde oppdaget.

- Imponert- Jeg ble imponert over innsikten hennes. Hun forklarte meg problemstillingen. Jeg kikket på forskriften og forsto at hennes synspunkter hadde noe for seg, sier advokat Kjetil Straume i Kreftforeningen.

Straume, som selv har flere år bak seg som trygdesjef, mener Thorsens oppdagelse har stor betydning for svake grupper i samfunnet.

- Klart det har betydning at kompensasjonen for bortfall av særfradraget nå blir nærmest krone for krone. For de menneskene dette gjelder, teller hver eneste krone. Svake grupper trenger slike ildsjeler som Thorsen med forstand, kompetanse og guts til å gå på, sier Kjetil Straume.

Uføre Sølvi Ragnhild Tynes Sommervoll i Trondheim er en av Nav-brukerne som nå har fått brev om etterbetaling av for lite utbetalt kompensasjon.

- Nina Thorsen er en dyktig person, og jeg er evig takknemlig for at hun står på, og at Nav nå har ryddet opp i denne feilen, sier Sommervoll.

Nav beklagerNav beklager feilen som førte til at uføre brukere fikk for lite utbetalt i kompensasjon etter overgangen til arbeidsavklaringspenger.

- Det ble lagt inn feil formel i beregningsgrunnlaget, og dette slapp dessverre gjennom i systemet, sier kontorsjef i Nav, Kristian Heyerdahl til Dagbladet.

Nå har Nav sendt ut brev til rundt 50 000 berørte brukere med beskjed om nytt beregningsgrunnlag og etterbetaling.

- Vi er takknemlig for at vi har våkne brukere. Det er beklagelig hvis Nina Thorsen ikke føler at hun ble møtt på en god måte hos oss, sier Heyerdahl. Kontorsjefen kjenner til ytterligere en person, som i tillegg til Nina Th. Thorsen har påpekt Navs regnetabbe.

- Hvorfor har dere ikke gått ut offentlig med informasjon om denne feilen?

- Vi ønsket ikke å oppskake flere brukere enn nødvendig, og valgte derfor å sende brev til hver og en av de berørte brukerne, sier Kristian Heyerdahl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!