– Hvorfor er det suspekt at en kvinne har sitt eget aksjeselskap og tjener penger på å tilby helse- og velferdstjenester til det offentlige?, spør Nina Torp Høisæter. Fra venstre: 
NHO-direktør Kristin Skogen Lund, Aberia-gründer og adm.direktør Nina Torp Høisæter, Aberia-direktør Henriette Tyldum og Venstre-leder Trine Skei-Grande - Foto: Finansavisen
– Hvorfor er det suspekt at en kvinne har sitt eget aksjeselskap og tjener penger på å tilby helse- og velferdstjenester til det offentlige?, spør Nina Torp Høisæter. Fra venstre: NHO-direktør Kristin Skogen Lund, Aberia-gründer og adm.direktør Nina Torp Høisæter, Aberia-direktør Henriette Tyldum og Venstre-leder Trine Skei-Grande - Foto: FinansavisenVis mer

Nina bygget opp helsefirma - solgte for 18 millioner

- Det er en feministisk side ved dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) – For damer har det ikke vært ansett som helt bra å tjene penger på offentlig sektor, sier Nina Torp Høisæter, sjef og gründer i Aberia.

– Hvorfor er det suspekt at en kvinne har sitt eget aksjeselskap og tjener penger på å tilby helse- og velferdstjenester til det offentlige? Det er en feministisk side ved dette. Hvorfor skal brødrene mine som er sivilingeniører kunne tjene så mye de vil, mens vi som driver innen omsorg skal jobbe mye og tjene lite, spør Nina Torp Høisæter som er utdannet sykepleier, nå gründer, sjef og tidligere eier i Aberia, ifølge Finansavisen.

På Aberia Omsorgs avlastningsboliger på Voksentoppen i Oslo tok hun tidligere denne måneden imot Venstre-leder Trine Skei Grande og Kristin Skogen Lund, adm. direktør i NHO.

I den trioen var det ifølge avisen lite skepsis til privat gründerselskap innenfor helse- og omsorgssektoren.

– Kvinner dominerer i velferdssektoren, og ved å legge til rette for mer innovasjon og gründerskap i velferdssektoren fremmer vi også likestilling. Motstanden mot den typen gründerskap er rett og slett kvinnefiendtlig, fastslo Trine Skei Grande.

Sluttet og startet igjen

Mens brødrene ble ingeniører som sin far, utdannet Nina Torp Høisæter seg til sykepleier og tok tilleggsutdannelse i ledelse og helseadministrasjon.

To ganger har hun ifølge Finansavisen bygget opp et helse- og velferdsselskap i Norge i samarbeid med investorbrødrene Roger og Kristian Arne Adolfsen.

Første gang var i 1997. Da jobbet hun med drift av sykehjem i Bærum kommune, men hun ble rekruttert til å bli markedssjef i Norlandia Omsorg, som var det første private omsorgsfirmaet i Norge. Senere ble hun adm. direktør i samme firma.

I 2010 sluttet hun i den jobben etter å ha ledet selskapet fra én til 2.500 ansatte.

– Jeg hadde lyst til å finne på noe nytt, og jeg fant ut at det var best både for meg og Norlandia. Jeg hadde ledet Norlandia Omsorg i ti år, og det var på tide å slippe til nye krefter.

Bare tre uker senere var hun i gang med et nytt prosjekt, etter nok en invitasjon fra Adolfsen-brødrene, men nå også som deleier sammen med brødrene.

Torp Høisæter fikk i oppdrag av investorene å bygge opp Aberia Healthcare, som tilbyr helse- og omsorgstjenester for barn, unge og voksne på vegne av offentlig sektor.

Norlandia satser på sin side på eldreomsorg, i tillegg til barnehager og pasienthoteller i flere land.

Fikk 18 millioner

Seks år etter har Aberia virksomhet både i Norge og Sverige. Selskapet tilbyr brukerstyrt personlig assistanse, omsorgs- og avlastningstjenester og ulike former for barnevernstjenester. Alle tjenestene er offentlig finansiert.

I fjor solgte Torp Høisæter ifølge Finansavisen sin andel i Aberia.

I 2016-regnskapet til Adolfsen-brødrenes holdingselskap Hospitality Invest står det at selskapet kjøpte ut alle minoritetsaksjonærer for 48,3 millioner kroner.

Ved utgangen av 2015 var 29 prosent av Aberia eid av andre enn Hospitality Invest og Adolfsen-brødrene. Det tilsier at Torp Høisæter har fått rundt 18 millioner kroner for sin 10 prosentspost i selskapet, skriver avisen.

Omtrent ett år etter salget er Torp Høisæter fortsatt med som adm. direktør.

– Jeg lånte på huset mitt for å være med å bygge opp selskapet, men i fjor høst ble jeg kjøpt ut. Tanken fra Adolfsen-brødrenes side var å bygge et stort, norsk omsorgskonsern. Det er en realitet i dag, sier Torp Høisæter, ifølge Finansavisen.

Andre økonominyheter:
- Ønsker å gjøre en enda bedre jobb enn pappa
Meglerhus: Dagens top pick