Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nina Jensen gir Frp klima-stryk

Nina Jensen er ikke nådig i sin dom over søsteren Siv Jensens parti.

KLIMASPØRSMÅL: Generalsekretær i WWF, Nina Jensen, er ikke imponert over Frps svar på deres klimaspørsmål. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KLIMASPØRSMÅL: Generalsekretær i WWF, Nina Jensen, er ikke imponert over Frps svar på deres klimaspørsmål. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): WWF Norge gir Frp stryk i spørsmål knyttet til klima og miljø. Organisasjonen har stilt landets største partier følgende spørsmål og kastet terning på dere svar.

Se spørsmål, svar og WWFs terningkast nederst i saken.

Frp kommer klart dårligst ut av testen og får terningkast 1 på tre av fire svar. Ett av svarene får terningkast 2.

WWF mener Frp med dette viser at de vil trekke Norge i feil retning.

- Dette må bli bedre

- De scorer dårligere enn sin regjeringspartner Høyre, fordi de også på det siste spørsmålet, om nasjonale utslippskutt, svarer tynt. Partiet har likevel anerkjent at vi må kutte klimagassutslipp i Norge, og har dermed utviklet seg i positiv retning i klimaspørsmålet. Dette må bli bedre, skriver WWF i sin vurdering.

SØSTRE: WWFs Nina Jensen er ikke nådig i sin som av søster Siv Jensens parti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØSTRE: WWFs Nina Jensen er ikke nådig i sin som av søster Siv Jensens parti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er tredje gang WWF gjennomfører en slik test.

- Vi har gjort dette før de tre siste stortingsvalgene for å kartlegge hvor partiene står i de spørsmålene vi er mest opptatt av. Det er ikke første gang Frp kommer dårligst ut. Det er et bilde vi har sett over lang tid, sier WWF-leder Nina Jensen til Dagbladet.

Hun mener Frp systematisk svarer dårlig på spørsmålene de har stilt og at dette viser at partiet ikke tar klimautfordringer på alvor.

- Jeg er faktisk overrasket over at Frp svarer så dårlig. De er et parti som er opptatt av arbeidsplasser og av markedskrefter, og det de svarer er i strid med dette. Vi har mistet mer enn 50 000 arbeidsplasser i oljeindustrien og det er ingen lyse utsikter. Inntektene går fortsatt ned og vi kommer til å måtte kutte mer, og da har jeg ikke engang nevnt klimarisikoen, sier Jensen.

- Det er skuffende

Nina Jensen er søsteren til Frp-leder Siv Jensen. Hun avviser at hun med dette gir sin egen søster strykkarakter.

- Vi har vurdert partiet og mener Frp må begynne å ta innover seg kunnskapen, sier hun.

Sivert Bjørnstad Stortingsrepresentant for Frp tar kritikken fra WWF med knusende ro.

- Frp er stolte av å være garantisten for videre satsing og utvikling av fossile ressurser, noen som vil sikre arbeidsplasser og velferd for Norge i overskuelig framtid. Norsk olje- og gassvirksomhet skal, selvsagt sammen med fornybarnæringen, være en del av norsk næringsliv i tiår fremover, skriver han i e-post til Dagbladet.

TORDNET MOT STORESØSTER: Generalsekretær i WWF, Nina Jensen, bruker sterke ord etter at søster og finansminister, Siv Jensen (Frp), la fram statsbudsjettet onsdag. Video: DBTV / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer

Terningkast 6

Han mener WWF systematisk har vært naive i sin virkelighetsforståelse.

- De tar ikke inn over seg at selv innenfor «togradersmålet» vil det være store muligheter til videre utvikling av norsk olje og gass. Alternativet i dag vil være «skitten kraft» produsert av kull fra andre land. Da er det mye bedre at vi med vår relativt rene olje og gass produserer energi, sier Bjørnstad og legger til:

- Det er ingen hemmelighet at WWF historisk sett alltid har kritisert FrP, også deres tidligere generalsekretær, Rasmus Hansson, nå partileder i MDG.

Det er KrF, Venstre, MDG, SV og Rødt som kommer best ut av testen, med terningkast 6 på samtlige av svarene de har gitt.

- Det er de minste partiene som uttrykker at de vil ta størst ansvar i det Norge og verden må gjennom for å kutte utslipp. Det samme kan ikke siers om Høyre og Ap. Deres svar på klimautfordringen er å løpe etter mer olje og binde Norge til mer oljeavhengighet. Det er skuffende, sier Jensen.

WWF sin vurdering av partiene er basert på svarene de har gitt på de stilte spørsmålene, og er ikke en vurdering av deres helhetlige klimapolitikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!