Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nina Karin Monsen stevner staten om ei uke

For å avskaffe den nye ekteskapsloven.

TALTE FOR MENINGSFELLER: Nina Karin Monsen høstet stor applaus på MorFarBarn og Kvinesdal KrFs folkemøte. Her fra tildelingen av Fritt Ord-prisen i mai. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
TALTE FOR MENINGSFELLER: Nina Karin Monsen høstet stor applaus på MorFarBarn og Kvinesdal KrFs folkemøte. Her fra tildelingen av Fritt Ord-prisen i mai. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte forfatteren og filosofen Nina Karin Monsen varslet på et folkemøte i Kvinesdal i kveld at stevningen av staten som hun tidligere har varslet, om kort tid vil bli sendt, skriver Avisen Agder.

Monsen og hennes mann, jusprofessor Helge Johan Thue, engasjerte advokat i juni og regner med å ha utferdiget stevningen til Oslo tingrett i løpet av ei uke.

Årsaken har utspring i den nye ekteskapsloven, som likestiller homofile og heterofile pars rett til å gifte seg.

Ønsker «likestilling»
Monsen og Thue har lenge markert seg som sterke motstandere av den nye loven og ønsker å få den annullert. De går i bresjen for en gruppe ektepar som ønsker å stevne staten - og nå ser det altså ut til at det blir alvor av truslene.

Det som spesielt opprører Monsen et.al., er at de homofile parene som inngikk partnerskap før den nye loven trådte i kraft, nå kan velge å omgjøre partnerskapet til ekteskap.

Dagens ordning er diskriminerende for dem som giftet seg under gammel ordning, hevder hun. Hun ønsker seg det hun ser som en tilsvarende rett for heterofile par - at de som giftet seg før nyttår, kan velge å beholde sitt «gamle» ekteskap.

På den annen side skal homofile par få lov til å beholde partnerskapet også etter at loven er opphevet - gitt at Monsen vinner fram i rettssystemet.

Gjentok argumenter
- Alle ekteskap er nå overført til et kjønnsnøytralt register som ingen kristne ville ha giftet seg under. Staten pleier ellers å ha folkeavstemninger over radikale samfunnsendringer, sa Monsen til stor applaus fra de frammøtte på folkemøtet, i regi av Kvinesdal KrF og organisasjonen MorFarBarn.

Ordlyden var identisk med uttalelsene hun kom med til NTB for to måneder siden.

Forfatteren og filosofen, som tidligere i år mottok Fritt Ord-prisen, til betydelig rabalder, sa hun har stor tro på at hun vil vinne fram med stevningen.

- Vi vil beholde vårt ekteskap. Det gamle ekteskapet vårt er gyldig fordi det er det vi har gitt vårt samtykke til, sa Monsen - og la til at hun om nødvendig akter å bringe saken inn for Den internasjonale menneskerettsdomstolen i Haag eller Den europeiske mennskerettsdomstolen i Strasbourg.

Mannen som melkemaskin
For øvrig gjentok Monsen sitt mye omtalte standpunkt når det gjelder bioteknologiloven, som hun mener åpner for avhumanisering av samfunnet ved å skape mor- eller farløse barn - og som hun ser som et skritt i retning av rasehygienisk tenkning.

- Allerede markedsføres «vikingsæd» i USA, sa hun til den lydhøre forsamlingen.

- Barn blir et produkt der markedet styrer hvem som skal eie barn, og hvilke egenskaper barnet skal ha, når staten ikke regulerer ut fra grunnleggende verdier, sa Monsen og hevdet Norge bryter FN-kontrakten i og med ekteskaps- og bioteknologilovene.

I et nettmøte i Dagbladet i april uttalte hun at barn født inn i lesbiske par starter livet med et handikap fordi de vokser opp med en ukjent far, «en ren melkemaskin i til bruk i avl».

Jusprofessor Hans Petter Graver uttalte til NTB i juni at det er lite sannsynlig at Monsen og hennes allierte vil vinne fram i så vel det norske som det internasjonale rettssystemet.

- Det finnes ikke noe diskrimineringsforbud i norsk rettsvesen over Stortingets lovgiving. Jeg har vanskelig for å se hvordan ekteskapsloven kan være diskriminerende, sa Graver til nyhetsbyrået.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling