Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nina kjemper mot mannens mordere

I november 2000 ble mannen til Nina Berg og faren til Milena (6) og Ibo (12) skutt ned og drept på åpen gate i Mosambiks hovedstad Maputo. Siden den gang har den norske familien kjempet for å stillemorderne for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen skutt ned og drept på åpen gate. Hennes to barn saksøkt av presidentens sønn. Norske Nina Berg har opplevd skyggesiden av Mosambik. En side Haakon og Mette-Marit neppe får se hvis kronprinsessen blir frisk av lungebetennelsen og paret etter planen reiser til det afrikanske landet torsdag.

- Mamma, skal de gå snart? Milena (6) ligger langflat i sofaen og småsparker i sofaputene med nakne, små føtter. Hun er lei av journalister som skal ta bilder, lei av fremmede voksne som invaderer livet hennes. Milena vil ha mamma for seg selv. Men det går ikke. Ikke ennå.

- Du må vente litt til. Det er bare sånn det er, forklarer Nina Berg (42) sin slitne datter.

Nina Berg er mammaen til Milena og Ibo (12), to norske barn som er stevnet for retten i Mosambik, av ingen ringere enn president Joaquim Chissanos eldste sønn, Nhimpine Chissano. 11. mars møter hun i retten i Maputo, i en ærekrenkelsessak som i verste fall kan ruinere både henne og barna.

Enke: Den 22. november 2000 ble Nina Berg enke. Hennes mann, journalisten og redaktøren Carlos Cardoso, ble meiet ned av et kuleregn på åpen gate i Maputo. Det siste han gjorde var å avsløre korrupsjon og svindel i forbindelse med privatiseringen av to av Mosambiks største banker. Koblingen til Mosambiks økonomiske og politiske elite lå i kortene, så mye at ingen har våget å følge opp Cardosos gravende journalistikk.

- Carlos og det han sto for skal ikke bli glemt, sier Nina Berg.

Anspent: I tida før drapet var Carlos Cardoso anspent, slik han ofte var når han jobbet med store saker. Nina visste at han arbeidet med noe som hadde forgreininger langt inn i eliten, men ikke hva. Hun var ikke redd. Ikke da. Hun var langt unna den dagen han ble drept, på jobb i det nordlige Mosambik for den danske bistandsavdelingen, Danida.

- De andre visste det før meg. Jeg husker at de var opptatt av at jeg skulle spise ferdig. Etterpå fortalte de at han var skutt. Først trodde jeg han bare var såret, og lurte på hvor alvorlig det var, hvor fort jeg kunne komme meg tilbake til Maputo. «Men Nina, han er jo død,» sa de.

Uavhengig stemme: Carlos Cardoso var redaktør for og eier av den uavhengige faksavisa Metical, den mest kritiske røsten i mosambikisk presse. Etter drapet opprettholdt Nina driften av avisa sammen med journalistene.

- Det var bra å ha et sted å skrive. I tillegg var det viktig. Etter at Metical kritiserte politietterforskningen, ble Scotland Yard koblet inn en kort periode. Det var det som førte til at det ble noen arrestasjoner i det hele tatt, sier hun.

Seks menn sitter i dag fengslet for drapet. Hvem bakmennene er og hvor langt opp i det politiske systemet dette går er mer uklart. Få i Maputo tviler imidlertid på at ansvaret ligger høyere opp, et sted i Mosambiks økonomiske elite.

- En dag vil jeg få vite hvem som sto bak, men jeg tviler på at bakmennene noen gang blir straffet, sier Nina Berg.

Injuriesøksmål: Mens drapssaken mot Carlos Cardosos mordere snegler seg gjennom rettsvesenet i Mosambik, har en annen sak gått i ekspressfart, en sak som kan ruinere Nina og barna Milena og Ibo.

Da faren døde, arvet Milena og Ibo faksavisa Metical. Cardosos etterfølger i redaktørstolen skrev i februar 2001 en artikkel om at president Joaquim Chissanos sønn var involvert i en narkotikaskandale i Sør-Afrika. Nhimpine Chissano stevnet journalisten og Meticals eiere - Cardosos to barn - for retten. Han krever 720 000 kroner i erstatning fra dødsboet og fengsel for journalisten.

- Rettssaken kan umulig bli rettferdig. Advokaten hans arbeider til daglig for innenriksministeren, som er øverste sjef for politiet. Regjeringen og rettssystemet har allerede gitt presidentsønnen mye større handlingsrom en det lovverket tillater, sier Nina Berg som selv er jurist. Hun klarer ikke helt å skjule hvor opprørt hun er.

- Det er helt utrolig. Myndighetene snakker om «stakkars Nhimpine», men hva med oss? Jeg lå nede og avisa lå nede. Det er de som sier at noen ønsker meg ut av landet, at de forsøker å slite meg ut før drapssaken kommer opp.

Blir lei: Nina Berg innrømmer at hun begynner å bli lei. Opprinnelig skulle injuriesaken opp 21. januar, men en dom i Nhimpines favør ville kunne kaste skygger over det ventede besøket fra det norske kronprinsparet torsdag. Derfor ble saken utsatt til 11. mars, får Dagbladet opplyst i Maputo.

- Det er faktisk en genial dato sett fra deres side. Dagene før er det valg i Zimbabwe, og ingen internasjonale journalister kommer til å bry seg om Mosambik.

Nina Berg er selv jurist og godt kjent med irrgangene i Mosambiks rettsvesen. Allerede i 1987 reiste hun, som nyutdannet jurist fra Universitetet i Oslo, til Mosambik med en kollega for å studere folkedomstoler. På en middag traff hun Carlos Cardoso. På den tida var han redaktør for det statlige mosambikiske nyhetsbyrået AIM.

- Privat viste han sine mer sjarmerende og humoristiske sider enn den uforsonlige og aggressive samfunnskritikeren. Jeg beundret hans lynskarpe analytiske evne, men han kunne virke skremmende i formen.

Etter noen år med pendling fram og tilbake mellom Norge og Mosambik slo Nina Berg seg sammen med mannen som i dag omtales som Mosambiks sosiale samvittighet. For Cardosos historie speiler på mange måter utviklingen av det moderne Mosambik. Han var en del av hele prosessen. Av framtidstroen etter at kampen mot kolonimakten Portugal resulterte i uavhengighet i 1975. Av den brutale borgerkrigen mellom frigjøringshæren Frelimo og opprørsbevegelsen Renamo. Av den gradvise forståelsen av at regjeringspartiet Frelimos sosialistiske prosjekt var for elitistisk og autoritært. Cardoso var også en av de skarpeste kritikerne av den økonomiske liberaliseringen som skjøt fart etter fredsavtalen i 1992 og en meget tydelig offentlig person.

- Vi kunne ikke gå et sted uten at vi ble stanset av folk som ville kommentere noe Carlos hadde skrevet eller sagt, eller som hadde noe å fortelle. Etter drapet hørte jeg om en mannlig hushjelp i det nordlige Mosambik som spontant utbrøt: «Hvem skal forsvare oss nå?» Jeg tror ikke jeg egentlig forsto hvor viktig Carlos var før han var borte, sier Nina Berg.

Ubehagelig: Nina Berg har bodd fast i Mosambik i 11 år. Da hun flyttet til Maputo, kunne hun sykle byen rundt til alle døgnets tider. Dører sto åpne. Slik er det ikke lenger. Når hun nå setter seg bak rattet klikker bildørene synkront i lås idet de lukkes. Mosambik regnes som en sjelden afrikansk suksesshistorie i bistandssammenheng med rask økonomisk vekst. Men det forhindrer ikke at den organiserte kriminaliteten og korrupsjonen har økt i et vanvittig tempo de siste ti åra. Dette er også en del av bakteppet som forklarer Carlos Cardosos død.

- Carlos talte alltid de fattiges sak. Han støttet regjeringspartiet Frelimo, men aldri ukritisk. Han var dypt uenig i den økonomiske politikken partiet etter hvert førte, etter sterkt påtrykk fra Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. Nå lever vi med en rå kapitalisme her, sier hun.

Dette er en situasjon også norske bistandsmidler har bidratt til, gjennom å presse fram privatisering.

- Carlos sto for de verdiene norsk bistand sier de står for. Men de siste åra snakket bistandsfolkene mindre og mindre med Carlos og hans miljø. De vil beholde Mosambik som en vellykket bistandshistorie, og Carlos ble plagsom fordi han visste for mye.

Mosambik er helt avhengig av bistand. 60 prosent av statsbudsjettet er bistandsmidler. Selv om Norge, Verdensbanken, og andre givere så smått har begynt å kritisere landet for korrupsjonen og vanstyret, så bevilger de samtidig mer penger.

Nina Berg mener ikke at bistandsgiverne skal trekke seg ut og overlate Mosambik til seg selv.

- Det ville medføre katastrofe for landet. Men man må begynne å stille andre krav til bistanden, sier hun.

Blomsterdagen: I stua til Nina Berg står billedcollager av Cardoso og barna, laget til minneutstillingen ett år etter drapet. En smilende Cardoso løfter Milena høyt i været. På et annet bilde leker han med sønnen Ibo.

Etter at faren ble drept har Milena vært redd for å sove alene. Storebror Ibo begynte å sove med kniv i senga - for å beskytte moren og søsteren.

«Cardoso vive» står det på muren ved drapsstedet på martyrgaten - Avenida dos martires da Machava - sentralt i Maputo.

- Jeg orker ikke gå dit lenger. En venninne av meg holder det i stand. Men Milena liker å gå dit. Hun har snart fødselsdag. Da skal vi dit igjen. Hun kaller det blomsterdagen sin.

Mosambik

  • Mosambik er et av verdens fattigste land og har 19,1 millioner innbyggere. 60 prosent av landets statsbudsjett er bistandsmidler utenfra.
  • Mosambik er en republikk. Sittende president er Joaquin Chissano.
  • Var tidligere portugisisk koloni. Ble selvstendig stat i 1975 med Samora Machel som president. Landet har vært herjet av borgerkrig helt fram til 1992. Voldsomme oversvømmelser og sykloner våren 2000 ødela store deler av landets infrastruktur.

  • Onsdag kommer det norske kronprinsparet til Mosambik for å se på prosjektene som deres humanitære fond finansierer. Haakon og Mette-Marit blir tatt imot av statsminister Pascoal Mocumbi.

SAKSØKT: Carlos Cardosos barn, Milena og Ibo, er nå saksøkt av presidenten i Mosambiks sønn. Grunnen er en artikkel artikkel som sto i faksavisa faren eide og redigerte.
SAMVITTIGHET: Carlos Cardoso ble omtalt som Mosambiks sosiale samvittighet. Gjennom faksavisa han drev, sto han bak en rekke avsløringer av korrupsjon i landet.
SLITEN: Nina Berg og mannen Carlos Cardoso var gift i 11 år. Den anerkjente kritiske journalisten Cardoso ble skutt etter at han gransket korrupsjon i kjølvannet av at to banker ble privatisert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!