- ÅPEN:  - Nini Stoltenberg har gjennom sin åpenhet om egne rusproblemer og sitt politiske budskap vist at det sjelden finnes svart-hvitt-svar på hva som er rett i ruspolitikken, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet.
- ÅPEN: - Nini Stoltenberg har gjennom sin åpenhet om egne rusproblemer og sitt politiske budskap vist at det sjelden finnes svart-hvitt-svar på hva som er rett i ruspolitikken, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet.Vis mer

- Nini har vært en viktig talsperson for alle menneskers rett til å bli møtt med respekt og verdighet

Hylles for sin klare og tydelige stemme innen ruspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag døde Nini Stoltenberg, 51 år gammel.

Nini Stoltenberg var lillesøsteren til Camilla Stoltenberg og Jens Stoltenberg, og datteren til Thorvald Stoltenberg og avdøde Karin Stoltenberg.

Nini var utdannet jurist og har tidligere vært programleder på TV3 og innspillingsleder i Dagsrevyen på NRK.

Hennes liv i det offentlige, står til sterk motsetning til søsknene. I 2001 sto Nini fram som heroinist, samme år var broren Jens Stoltenberg statsminister i Norge, i sin første periode.

Senere ble hun en forkjemper og en klar og tydelig stemme for en mer human narkotikapolitikk, sammen med sin tidligere forlovede, Karljohn Sivertzen, som døde i fjor.

Nini satt også i Bondevik-regjeringens ekspertutvalg for narkotikapolitikk.

Åpen om rusproblemer Nini Stoltenbergs rusmisbruk startet på begynnelsen av 90-tallet, og hun har tidligere fortalt at hun tok sin første heroindose som 27-åring.

Mina Gerhardsen som er generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, omtaler Nini på denne måten:

- Nini Stoltenberg har gjennom sin åpenhet om egne rusproblemer og sitt politiske budskap vist at det sjelden finnes svart-hvitt-svar på hva som er rett i ruspolitikken. Hun har vært en viktig talsperson for alle menneskers - også rusmisbrukeres - rett til å bli møtt med respekt og verdighet, sier Gerhardsen, som tidligere var statssekretær for Arbeiderpartiet.

- Jeg har møtt Nini en rekke ganger og opplevde et sterkt engasjert menneske, sier hun.

Roser åpenheten Jon Storaas, daglig leder i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO), mener Nini Stoltenbergs åpenhet rundt sine rusproblemer har vært viktig for forståelsen av narkomanes situasjon i Norge.

- Jeg tror hennes største bidrag er at hun har vært åpen, og at familien rundt har vært åpen. Og så har hun ment ting på tvers av hva mange andre mener, og det synes jeg er bra, særlig i en posisjon der hun har sin familiebakgrunn, sier han til Dagbladet.

Storaas satt har møtt Nini Stoltenberg flere ganger, og satt blant annet i et ekspertutvalg sammen med henne for noen år tilbake.

- Vi hadde det alltid hyggelig, vi var ikke alltid enige, men hadde hyggelige samtaler når vi møttes, sier han.

Nini Stoltenbergs far, Thorvald Stoltenberg, har vært en viktig støtte for sin datter de siste årene.

- Hun var et ekstraordinært menneske. Jeg var sikker på at vi skulle komme igjennom det. Hun hadde så mye å tilby, og å by på som menneske, sier Stoltenberg til Dagbladet