- Niqab-forbud kan være farlig

SVs Gülay Kutal vil ikke fjerne heldekkende slør fra høgskoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går uttalte Lars Gule, studieleder ved Høgskolen i Oslo, at han ønsket et forbud mot ansiktssløret niqab på landets universiteter og høgskoler. Han mener blant annet at tildekking av ansiktet hindrer kommunikasjon på skolene, og at jentene ikke kan forvente seg å få en jobb etter utdanningen med niqab.

I dagens Klassekampen går Gülay Kutal, leder for SVs etniske likestillingsutvalg, sterkt mot Gules forslag. Hun mener et forbud mot niqab vil virke mot sin hensikt.

- Et forbud provoserer fram stå-på-viljen når det gjelder å synliggjøre sin identitet, og det øker kamplysten mot samfunn som ikke gir rom for å uttrykke denne identiteten, sier Kutal til Klassekampen.

Kutal etterlyser en personlig diskusjon med den enkelte elev, og spør Gule om han har snakket med disse jentene og deres familier.

Hvis man forbyr niqab, finner man aldri ut hvorfor en intellektuell person som vil bidra til samfunnet ved å ta utdanning kan frivillig velge å segregere seg i denne samme samfunnet, hevder hun.

- Står de beinhardt på sine krav om å bruke ansiktstildekkende slør, eller ser de ingen stor forskjell mellom for eksempel hijab og niqab? Hvordan ser de på de eventuelle ulempene ved å bruke niqab i en undervisnings- eller arbeidssituasjon?, spør Kutal.

Muslimske studentpolitikere som Klassekampen har snakket med, er derimot usikre på hvor mange som egentlig bruker niqab på høgskoler og universiteter.

- Det er et svært lite utbredt fenomen, og derfor synes jeg studieinstitusjonene heller bør gå i dialog med dem som går med heldekkende slør enn å forby, sier Mohammed Usman Rana, leder for Muslimsk Studentsamfunn.

VIL IKKE HA FORBUD MOT NIQAB: Gülay Kutal, leder for SVs etniske likestillingsutvalg, tror et forbud mot niqab på universiteter og høgskoler vil virke provoserende Illustrasjonsfoto: Scanpix
VIL IKKE HA FORBUD MOT NIQAB: Gülay Kutal, leder for SVs etniske likestillingsutvalg, tror et forbud mot niqab på universiteter og høgskoler vil virke provoserende Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Ilham Hassan, leder for somalisk studentersamfunn ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo, sier hun aldri har sett ansiktsslør på studentene.