Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye dokumenter avslører

Nissan-sjefens elleville flukt

Ble smuglet ut av tidligere spesialsoldat.

SPEKTAKULÆRT: Det skapte overskrifter da tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosb rømte fra husarrest i Japan tidligere i år. Foto: JOSEPH EID / AFP
SPEKTAKULÆRT: Det skapte overskrifter da tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosb rømte fra husarrest i Japan tidligere i år. Foto: JOSEPH EID / AFP Vis mer

Den tidligere Nissan-sjefen Carlos Ghosn Bichara satt fengslet i Japan tiltalt for økonomisk kriminalitet. Den 29. desember i fjor rømte Ghosn fra husarresten i Tokyo på bemerkelsesverdig vis.

Nylig frigjorte dokumenter fra den føderale domstolen i Massachusetts avslører nå i detalj hvordan den svindeltiltalte toppsjefen gjennomførte den spektakulære flukten.

Spesialsoldat

Dokumentene ble frigjort etter nyheten om at Peter Taylor og Michael Taylor skal være arrestert i USA for medvirkning til flukten.

VIA TYRKIA: Michael L. Taylor og George-Antoine Zayek i passkontrollen på flyplassen i Istanbul 30. desember. Foto: AP
VIA TYRKIA: Michael L. Taylor og George-Antoine Zayek i passkontrollen på flyplassen i Istanbul 30. desember. Foto: AP Vis mer

Den tidligere spesialsoldaten Peter Taylor skal være hjernen bak operasjonen. Sammen med sønnen sin, Michael Taylor, og George Antoine Zayek skal trioen ha smuglet Nissan- toppen ut av landet.

Nøye planlagt

I de ferske rettsdokumentene kommer det fram at Peter Taylor møtte Ghosn i Japan minst sju ganger mellom juli og desember 2019.

Peter Taylor skal ha møtt Ghosn på rom 933 på Grand Hyatt Hotel i Tokyo 29. desember. Der skal de etter hvert ha fått selskap av Taylor junior og Zayek. Zayek og Taylor hadde landet samme dag med to svarte bokser. De skal ha fortalt de ansatte på flyplassen at de inneholdt lydutstyr.

KASSENE: I en av disse kassene ble Ghosn smuglet ut av Japan 29. desember. Foto: AFP PHOTO / Istanbul Police Department
KASSENE: I en av disse kassene ble Ghosn smuglet ut av Japan 29. desember. Foto: AFP PHOTO / Istanbul Police Department Vis mer

Hotellets overvåkningskamera skal ha fanget gjengen i det øyeblikket de forlot hotellet. Mens Peter Taylor satte seg på et fly til Kina, blir Ghosn eskortert av Michael Taylor og Zayek til et hotell i Osaka, hvor duoen hadde sjekket inn tidligere på dagen.

Overvåkingsbildene fra hotellet viser deretter Zayek, Taylor og Ghosn gå opp på rom 4609, før Taylor og Zayek forlater stedet to timer seinere.

Under dekke av å være musikere, skal trioen ha gjemt den 167 cm høye Ghosn i en transportkasse for musikkutstyr.

Ghosn ble deretter fløyet til Libanon via Tyrkia i et ventende privatfly fra en lokal flyplass i Osaka, heter det i rettspapirene.

Overrasket

Japanske myndigheter var ikke klar over flukten før den libanesiske TV-kanalen MTV tok kontakt med den japanske ambassadøren i Libanon, Matahiro Yamaguchi, som angivelig befant seg på en fest i Beirut.

Det hele var et stort mysterium. Ghosn sin advokat, Junichiro Hironaka, uttalte at han var «overrasket» og «forvirret» etter flukten. Ghosn skal ha gitt fra seg alle tre passene sine til Hironaka. Det var derfor et mysterium hvordan Ghosn slapp inn i Libanon med et fransk pass, som han for øvrig fikk etter flere år i Frankrike.

– Det hadde vært vanskelig for ham å gjøre dette, uten hjelp fra en stor organisasjon, uttalte Hironaka på en pressekonferanse etter at flukten ble offentlig.

ARRESTERT: Boligen til far og sønn Taylor ligger i Harvard, Massachusetts, hvor begge ble arrestert av føderalt politi onsdag. Foto: Joseph Prezioso / AFP
ARRESTERT: Boligen til far og sønn Taylor ligger i Harvard, Massachusetts, hvor begge ble arrestert av føderalt politi onsdag. Foto: Joseph Prezioso / AFP Vis mer

Mener han er uskyldig

Til tross for de alvorlige anklagene mot ham, har Ghosn hevdet sin uskyld. Den tidligere toppsjefen benyttet anledningen etter flukten til å kritisere det japanske rettssystemet.

– Jeg befinner meg i Libanon, og vil ikke lenger være et gissel i en arrangert japansk rettsprosess hvor innrømmelse av skyld er forventet, rasismen er ubegrenset og hvor en blir nektet grunnleggende menneskerettigheter, uttalte Ghosn kort tid etter ankomsten til Beirut.

Etterlyst av Japan

Libanon, hvor Ghosn er statsborger, har heller ingen utleveringsavtale med Japan. Det er derfor lite sannsynlig at rettssaken mot han noen gang vil gjenopptas.

Japan har imidlertid etterlyst to generasjoner Taylor, samt George Antoine Zayek for medvirkning til den elleville flukten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!