Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nisseluenekt skulle beskytte etnisk norske barn

Rektor på Drammen-skole tar selvkritikk etter utskjelt nisseluepåfunn.

 SKAPER DEBATT : Femteklassingene ved Øren barneskole i Drammen fikk ikke ta med nisselue på juleavslutningen. Det har fått mange til å reagere. Foto: Eivor Eriksen / Dagbladet
SKAPER DEBATT : Femteklassingene ved Øren barneskole i Drammen fikk ikke ta med nisselue på juleavslutningen. Det har fått mange til å reagere. Foto: Eivor Eriksen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka ble det kjent at femteklassingene ved Øren barneskole i Drammen ble nektet å gå med nisselue på juleavslutninga.

Nå forteller rektor ved skolen, Tove Fredriksen, til Drammens Tidende at dette var for skåne etnisk norske barn. Hun avkrefter dermed at saken gjelder muslimske minoriteter, slik flere medier har gitt inntrykk av.

- Det gjelder norske religiøse minoriteter som ikke feirer jul. Av hensyn til barna ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på dette, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Har dere fått noen tilbakemelding fra disse miljøene i etterkant?

- Nei

Fredriksen understreker at avgjørelsen kun gjaldt ett trinn, og at resten av julefeiringa ved skolen nå vil gå som normalt.

- Dette var en uheldig beslutning tatt på ett enkelt trinn som har fått store konsekvenser. Beslutningen ble tatt i beste mening, sier hun.

- Vi er lei oss Rektor Fredriksen mener saken er tatt ut av proporsjoner og forteller at skolen har tatt kritikken som har kommet til etteretning.

- Vi er lei oss. Denne saken stiller Øren skole i et dårlig lys, men jeg vil påpeke at vi er en tradisjonell skole med masse juleaktivitet, sier hun.

- I etterpåklokskapens navn burde vi behandlet denne saken annerledes.

FAU-leder ved skolen, Tone Mette Pytte, mener saken i likhet med rektoren at saken har fått for mye oppmerksomhet.

-  Vi har aldri på noe tidspunkt hatt forbud mot nisselue på Øren barneskole. Beskjeden femteklassen fikk, gikk på at nisseluer kanskje ikke denne gangen passet så godt inn. Dette var fordi at juleavslutningens innhold var lite julepåvirket, sier hun.

Føler seg uthengt Pytte har opplevd saken som krevende. Hun føler seg også uthengt på en rekke nettsteder.

- Tilbakemeldingene jeg har fått har kun kommet fra media. Jeg synes dette har vært svært vanskelig. Det har gått så langt at jeg blir sitert på nettsteder jeg gjerne skulle vært foruten knytninger mot, sier hun.

Hun mener dette er en sak også andre skoler kan trekke lærdom av.

- Dette handler om at noen forsøkte å gjøre noe i beste mening. Det bar galt avsted, og jeg er helt sikker på at skoler i hele Norge har lært noe av dette, sier Pytte.

 - Uheldig beslutning : Rektor Tove Fredriksen mener avgjørelsen om å nekte nisselue på avslutning var uheldig. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
- Uheldig beslutning : Rektor Tove Fredriksen mener avgjørelsen om å nekte nisselue på avslutning var uheldig. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!