Nissen av lasset!

Vi er best i verden på bruk av Internett. Og vi skal bli enda bedre. Næringsminister Grete Knudsen arbeider hardt med sin e-plan for at alle skal fåtilgang. Internett-vogna ruller stadig fortere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettet bugner av gode tilbud - særlig nå i adventstiden. Ifølge en undersøkelse MMI gjorde for e-forum i november, kommer julehandelen på Internett til å bli 12 prosent høyere enn i fjor. Fordelene ved å handle på nettet er mange. Det er bare ett problem: Nissen på lasset. Den naive og blåøyde Nissen som er seg selv nok, er med på Internett-vogna som allerede er i godt driv. Fjøsnissen har trukket lua godt ned over øynene og kastet seg med på lasset av teknologibedrifter og visjonærer som driver Internett-vogna fremover.

Til rette

Nissen er ikke nødvendigvis en svindler, men han tar seg til rette og snylter på de han møter. Det gjør også svindlerne på Internett. De tilbyr og kjøper varer til priser som rett og slett er for gode, så gode at prisen ikke dekker det varene faktisk koster.

Microsoft har bidratt til å gjøre netthandel mulig. Vi arbeider for gjøre mennesker i stand til å kommunisere og handle - uavhengig av tid, sted og verktøy. Teknologi gjør hverdagen enklere, men verdivalgene blir mer kompliserte. Fristelsene tyter ut av de nye datalinjene som skal rulles ut fra Nordkapp til Lindesnes, og som bringer all verdens tilbud inn i stuen til Ola og Kari:

musikk er anonyme datafiler

bøker er anonyme datafiler

filmer er anonyme datafiler

kunst er anonyme datafiler

Har vi høy nok moral til at vi greier å avstå fra fristelsene om en aldri så liten piratkopi?

Nye muligheter

Forfattere, kunstnere, artister, komponister, fotografer og programvareselskaper har fått nye muligheter gjennom teknologien, samtidig som de er offer for menneskers dårlige moral. Visst var piratkopiering et problem lenge før selv min mor fikk Internett-tilgang, men det var først med den eksplosjonsartede bruken av nettet at den ulovlige kopieringen virkelig skjøt fart.

Tall fra Business Software Alliance (BSA) for 1999 viser at 37 prosent av all programvare som norsk næringsliv bruker, er piratkopiert. Dette innebærer et samlet tap på omkring 800 millioner kroner for programvareprodusentene.

Med utrullingen av bredbånd kommer flere andre selskaper og yrkesgrupper til å påføres tilsvarende tap. Når næringsminister Grete Knudsen viser vilje til å gjøre Norge til et informasjons- og kunnskapssamfunn, kan hun ikke samtidig se bort fra spørsmålet om beskyttelse av opphavsretten.

Bryter loven

Mange mister tilsynelatende gangsynet og bryter loven når Internett bringer fristelsene helt inn i folks stuer. Har IT-utviklingen gått så fort at vi ikke har greid å ta med oss den sunne moralen og kunnskapen om at det skal betales for varer som ikke er gratis?

Den positive iveren etter å bygge kunnskapssamfunnet ser ut til å ha skjøvet viktig kunnskap og holdninger til side: Også varer som ligger ubevoktet og lett tilgjengelig på Internett omfattes av åndsverksloven. De fleste anser det som uinteressant om de bryter loven eller ikke. De piratkopierer med fullt overlegg.

Problemet fortjener oppmerksomhet på politisk toppnivå. Grete Knudsen foreslår i sin eNorge 2.0-plan en rekke gode tiltak som skal bidra til tilgang og tiltro til Internett. Men hun har utelatt tiltak som kan bidra til moralsk skjerping og kunnskap om opphavsrettighet. Politikerne har så langt fraskrevet seg ansvaret for å sette i verk tiltak for å beskytte åndsverk.

Ansvar

Hvor langt må svindelen gå før myndighetene viser ansvar i forhold til kunstnere, utøvere og IT-bransjens intellektuelle kapital? Microsofts undersøkelser viser at 90 prosent av all Microsoft-programvare som selges gjennom auksjonssider på nettet over hele verden, er ulovlige kopier.

Tall fra BSA viser at så mange som 840000 Internett-steder verden over, selger piratkopiert programvare. Microsoft har i år gått til sak mot omkring 7500 nettsteder med påstand om at de selger piratkopiert programvare.

Til tross for at loven om opphavsrett finnes, sitter nissen trygt på lasset. Skal vi kaste han av, må myndighetene håndheve loven og samtidig sikre en levende etikkdebatt også i den «nye» tid.