- Nissen er ikke ekte, sa vikarlærer. Og fikk sparken

Både skoleledelsen og foreldrene reagerte.

IKKE EKTE: Nei, heller ikke dette er nissen, det er bare en mann som har kledd seg ut. Men å fortelle seksåringer at nissen ikke er ekte, er ikke noe en lærer skal gjøre. Det mener i alle fall ledelsen ved Cedar Hill School i New Jersey. Foto: REUTERS / Kacper Pempel / NTB scanpix
IKKE EKTE: Nei, heller ikke dette er nissen, det er bare en mann som har kledd seg ut. Men å fortelle seksåringer at nissen ikke er ekte, er ikke noe en lærer skal gjøre. Det mener i alle fall ledelsen ved Cedar Hill School i New Jersey. Foto: REUTERS / Kacper Pempel / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En vikarlærer ved Cedar Hill School i New Jersey må se seg om etter ny jobb, skriver nj.com.

Årsaken er læreren bestemte seg for å være den som fortalte en 1. klasse, altså seks år gamle barn, at nissen ikke finnes.

- En elev hadde skrevet at nissen er ekte. Hun følte seg tvunget til å fortelle elevene at nissen ikke er ekte, fortalte skoleinspektør Rene Rovtar før helga.

- Bekymret for hennes dømmekraft

Men læreren stoppet ikke der. Etter å ha avslørt for elevene at nissen ikke finnes, ble hun pepret med spørsmål om blant annet påskeharen, tannfeen og andre ikke-eksisterende figurer, og svarte at de ikke finnes, skriver nj.com.

- Dette er åpenbart noe vi er dypt bekymret for med tanke på hennes dømmekraft, fortalte skoleinspektøren.

Dette falt ikke i god jord hos skoleledelsen. Skolens rektor, Michael J. Raj, sendte sågar et brev til barnas foreldre, der han beklager på vegne av skolen.

- Som firebarnsfar så er jeg veldig klar over hvor følsomt dette er, skrev Raj, som la til at han informerte foreldrene «sånn at dere er klar over situasjonen og hvis samtale kommer opp hjemme i løpet av de neste dagene, så kan dere ta de nødvendige grep for å beholde barndommens uskyld gjennom høytida».

Foreldre måtte bedrive skadeforebygging

Også foreldrene reagerte på lærerens «avsløring».

«Mange av oss foreldrene har bedrevet skadeforebygging siden barna våre kom hjem fra skolen», skrev Lisa Simek, en av foreldrene, på Facebook fredag.

Og nå, ei snau uke etter hendelsen, har skoleledelsen bestemt seg for at vikarlæreren, som har jobbet ved skolen i to år, ikke får fortsette.

- Siden dette er en personalsak vil vi ikke gi noen ytterligere kommentarer, skriver Rovtar i en e-post til nj.com.

Dirigent og prest i nissetrøbbel

Det er for øvrig ikke første gang at noen har havnet i trøbbel for å benekte nissens eksistens overfor barn.

I kjølvannet av en Disney-konsert for barn i 2016 erklærte en italiensk dirigent at julenissen ikke finnes. Kort tid etter fikk han sparken.

Baluba ble det også da en kvinnelig prest i Finland brukte gudstjenesten til å fortelle barna noen sannhetens om julenissen. Presten fortalte at barna ikke skulle ønske seg for mye til jul, fordi mange foreldre ikke har råd til så mange julegaver.

I den sammenheng fortalte hun at nissen ikke finnes, noe som gjorde både foreldre og barn opprørte. I kjølvannet av hendelsen beklaget soknepresten, men den kvinnelige presten fikk i alle fall beholde jobben.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer