Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nissen opprørt: - Heftig å tre julebrus nedover hue på folk i september

Men lanseringa kom som julekvelden på kjerringa for bryggeriet.

JUL HELE ÅRET: På julehuset og nissen Tom Kristiansens eget postkontor i Drøbak er det jul hele året, men julesmakene lar de være i fred utenom selve høytida. De synes det er heftig at julebrusen, blant annet det fra Christiansands Bryggeri, allerede er i butikkhyllene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet og bryggeriet.
JUL HELE ÅRET: På julehuset og nissen Tom Kristiansens eget postkontor i Drøbak er det jul hele året, men julesmakene lar de være i fred utenom selve høytida. De synes det er heftig at julebrusen, blant annet det fra Christiansands Bryggeri, allerede er i butikkhyllene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet og bryggeriet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag melder lokalavisa Grimstad Adressetidende at julebrusen allerede er på plass i butikkhyllene i Grimstads butikker. I tillegg kan Fædrelandsvennen melde at juleutstillinga på Ikea Sørlandsparken allerede var oppe 25. september.

Tregaardens julehus i Drøbak, der nissen holder til og får juleposten, er det egentlig jul hele året. Men det å selge julebrus i september, synes de er vel heftig.

- Det blir litt heftig å tre julebrusen ned over hodet på folk i september. Det blir tidligere og tidligere hvert år, sier Eva Irene Johansen, nissens egne sekretær og en av driverne av julehuset.

- Ikke før oktober! - God jul, Anette Karlsen !

- Hæhh?

- Er det ikke du som er markedsanvarlig i Hansa Borg Bryggerier, som eier Christianssands Bryggeri, som igjen lager CB Julebrus ?

- Jo, men den kommer ikke i butikkene før i midten av oktober.

- Vi leser i Grimstad Adressetidende i dag, 29. september, at både CB julebrus og den regionale konkurrenten Sørlands Julebrus er på plass i butikkene der fra i dag. Dere har bilder av julenissen på CB-brusen og Berentsens Brygghus ønsker God jul på etiketten til Sørlands julebrus.

- Jøss, det er noe helt spesielt med sørlendinger og julebrus. Champagnefarget skal den være der, og rød her i Bergen. Og i Østfold er det begge deler. Og julebrus er stas i Drammen også. Der hadde visst Aass restsalg av fjorårets julebrus i begynnelsen av september, oppsummerer, bergenske Karlsen når hun har kommet seg over det første julesjokket i slutten av september.

Kommersialisering Eva Irene Johansen i julehuset reagerer spesielt på at smaksvarer vi forbinder med jula blir lansert i butikkene så tidlig.

- Det er veldig mange som spør oss hvorfor vi ikke selger røkelse hele året, for eksempel. Men vi er forsiktig med det, fordi mat og lukt er noe av det du forbinder mest med jula. Vi må tenke på det. Snart får vi vel jula over oss 24. juni, så vi har et halvt år i forveien, sier hun.

Hun har holdt på med helårsjul i 26 år, og bekrefter langt på vei at det ikke var sånn før i tida.

- Mange reagerer på kommersialiseringen. Det var ikke sånn før i tida, sier hun.

Juleøl: siste helg i oktober Tilbake hos Anette Karslen i Hansa Borg Bryggerier kan vi hvert fall bekrefte at juleølen enda ikke er i butikkhyllene.

- Kan vi smake juleølet, også, snaue tre måneder før jula ringes inn ?

- Nei, ikke en gang på Sørlandet. Der står bransjen sammen. Juleølet kommer samtidig på serveringssteder over hele landet samtid den siste helgen i oktober. I år går starten fredag 31. oktober. Og så er det i butikken mandagen etter.

Nissens sekretær er imidlertid glad for at juleølen ennå ikke har funnet veien til butikkhyllene.

- Det er mer spiselig at juleølen først kommer i oktober, sier Johansen.

- Er det greit å starte jula i oktober, spurte Dagbladet.no leserne 8. oktober 2009. Altså oktober.

24 470 lesere stemte. 91 prosent sa nei til julestart i oktober, 9 prosent sa ja.

Bakgrunnen var lanseringen av Nidars julemarsipan.

- Det skjer første uke i oktober. Vi vil ikke irritere forbrukerne med å starte tidligere, sa informasjonssjef Helen Behrens i Nidar Bergene da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media