Nissen Rune gleder med 1500 gaver

- Rein og skjær glede for meg også, sier industriarbeideren i Harstad.

HEKTISK INNSPURT: Harstads egen julenisse Rune Strand gleder seg over å glede mange som har tomme julebudsjetter. Foto: Elin Therese Karlsen.
HEKTISK INNSPURT: Harstads egen julenisse Rune Strand gleder seg over å glede mange som har tomme julebudsjetter. Foto: Elin Therese Karlsen. Vis mer
Publisert

- Hvorfor det er så mange som trenger hjelp til jul? Svaret er så enkelt som at økonomien krasjer når inntektene er de samme fra år til år samtidig som utgiftene øker og øker.

Rune Strand (40) er ikke professor i økonomisk analyse. Men han har mye innsikt og praktisk erfaring med barnefamilier og andre som står helt nede på grunnfjellet når jula nærmer seg i Harstad og omegn.

Selv er han sykmeldt industriarbeider, for tida på arbeidsavklaringspenger. En betennelse i foten for tre år siden gjør at han inntil videre ikke kan jobbe med vedlikehold av industriskip.

Hjemme i Harstad har han status som julenisse.

Gjennom prosjektet Fra Sjel til Hånd har han lagt ned mer og mer tid og innsats de siste seks åra for at lokalfolk i juleknipe skal få en best mulig høytid. Med fokus på barn.

Nå er det sjette advent og jul han har forberedt i lange tider for å hjelpe andre.

ASKEPOTT: Nå kommer det en restaurert versjon med ny fortellerstemme, med ingen ringere enn skuespiller Nils Vog. Video: Platekompaniet Vis mer

- Stoltheten vond å svelge

Og det er en forskjell i forhold til jula 2021.

- Det er 20-30 prosent flere og nye som har henvendt seg denne høsten. Og det på tross av at jeg merker at stoltheten fortsatt er vond å svelge på bekostning av å be om hjelp, sier Rune Strand til Dagbladet.

Til Harstad Tidende har han tidligere fortalt at egne juleforberedelser er unnagjort vinteren før. I februar er julegavene om ti måneder klar til kjæresten, mor og til andre.

Hvordan startet dette engasjementet for julehjelp hos en ungmann som ikke akkurat sprader i en pengebinge selv?

Dokumentar på TV

- Jeg så en dokumentarserie på NRK TV, jeg husker ikke hva serien heter. Den handlet om barnefamilier i Oslo med tre forskjellige lønnsinntekter og problemene som bygde seg opp mot jul. Da kom mange tanker om juleslit jeg hadde sett og hørt om rundt meg i flere år, sier Harstads julenisse i en travel innspurt til advent og jul.

Han er imponert over givergleden og hjelpsomheten i hjembyen.

Etter at julegave- og julematprosjektet hans er blitt bedre kjent, er det flere forretninger som stiller opp både med gaver og plass i forretningen til å ta imot gaver.

Anleggsfirmaet Sør-Troms Maskin låner ut et eget julepakkeverksted. I fjor ble Fra Sjel til Hånd stemt fram lokalt som klar vinner av frivillighetsprisen på 10 000 kroner fra kraftselskapet Polar Kraft.

STRØMKRISA: Strømprisene er tilbake på skyhøyt nivå. Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, forklarer hvorfor prisene er høye igjen, og hva han tror om vinteren. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Dagbladet TV Vis mer

Ikke vanlige julekalendre

Og mange hjelper Rune og mor med pakking og utkjøring.

I år er det blitt 33 julekalendre til barn i Harstad og omegn. Og det er ikke de vanlige julekalendrene til å henge på veggen med ny luke å åpne hvert år.

- Nei, det er store og fulle pappesker med pakker hver dag merket fra 1 til 24. For eksempel med klær og bøker under papiret, sier den travle nissen.

Så er det mellom 1000 og 1300 julegaver til adresser rundt om i byen og distriktet. Frelsesarmeen i Harstad får mellom 200 og 300 gaver å dele ut, 40 gaver til brukere av varmestua Blåhuset og mellom 50 og 100 gaver med luer, votter og hygieneartikler i regi av organisasjonen Pass it on i Harstad.

- Rein glede

Pluss mange matesker.

- Og nissen selv i disse pristrange juletider?

- Jobben med julegavene og alt rundt er rein og skjær glede for meg. Jeg har hatt en godt betalt jobb, og får utbetalt ca. 18 000 kroner i måneden etter skatt. Jeg er fornøyd når det er nok til mat og regninger, sier Rune Strand.

Denne jula betaler han mellom 12 000 og 15 000 kroner av egen lomme til gavene og julematen.

I tillegg til hjelpsomheten og gratisgaver, koster julegildet 75 - 80 000 kroner i penger.

Annen giverglede fra engasjerte personer i lokalsamfunnet dekker opp regningene utover det nissen Rune betaler fra egen lomme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer