Nissene får ikke besøke Jesus...

TROMSØ (Dagbladet): - Julenissen og Jesus er konkurrenter. Heller ikke smånisser har noe i kirken å gjøre, slår domprost Kåre Smeland i Tromsø fast. Onsdag nektet han adgang for vel 700 barnehagebarn med rødmalte kinn og nisseluer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Bladet Tromsø som i går kunne fortelle den utrolige nissehistorien.

- Jeg trodde ikke det var kleskode for å komme inn i kirken, sier Kjell Arvid Andreassen i Tromsø Sentrumsforening til Dagbladet. I forbindelse med årets nissetog ba Sentrumsforeningen om at de 700 barnehagebarna også skulle få besøke domkirken, slik at de kunne få med seg det ekte julebudskapet hjem fra juleturen til byen.

Nissen er eventyr

- Jeg må si jeg ble forferdet over svaret. Kirken burde ha en plikt til å forkynne julebudskapet, uavhengig av hva ungene har på seg, fortsetter han. Men Kirkens menn er strenge.

- Nisser har ingenting med Kirken å gjøre - heller ikke smånisser. Vi kan ikke bare kombinere julenissen og Jesus sånn uten videre. Nissen er eventyr, Jesus er virkelig. Likevel driver de i en slags konkurrerende virksomhet. Blander vi i Kirken dem sammen, gjør gjerne barna det etterpå også, sier domprost Kåre Smeland.

For kommers

- Det er jo heller ikke ungene selv som har bedt om å få komme hit. Det er Sentrumsforeningen som står bak opplegget. Dette har med kommersialiseringen av jula å gjøre, ikke julebudskapet, sier domprosten - og får støtte fra biskopen.

- Vi må skille snørr fra bart. Kirke og nissejul er ikke det samme, sier biskop Ola Steinholt til Bladet Tromsø.
- Helt ubegripelig. Nissen er jo en skikkelse både vi og tidligere generasjoner har hatt et forhold til. Nissen er jo en snill mann som absolutt burde få komme på kirkebesøk. Her dreier det seg dessuten om barn fra ett til seks år, sier Andreassen.

NISSE-NEI:</B> - Kirken ville verken ha store eller små nisser på besøk, sier Kjell Arvid Andreassen.