Nisseverkstedet er i Kina

Julenissens små hjelpere er ikke lenger å finne på Nordpolen, men på steder som kalles Guangdong, Zhejiang og Jiangsu i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver tiende leke som i disse dager pakkes opp av forventningsfulle barnefingre, kommer fra Kina. De lages av flittige hender som koster mindre enn noe annet sted i verden.

I årets første ti måneder økte den kinesiske eksporten av julepynt med over 30 prosent, til godt over 7 milliarder kroner.

- Butikken går godt i år, fordi den amerikanske økonomien er god og forbruket er ganske høyt, sier Cai Rong, direktøren ved Jiangsu Arts and Crafts Import and Export Group Corp, en av nissens underleverandører som har spesialisert seg på julestrømper. Den årlige leketøyseksporten til USA fra Kina er verdt nærmere 45 milliarder kroner, forteller Ma Yin i Leketøysprodusentenes forbund Kina.

Julestrømpeprodsenten Cai Rong hevder at hun betaler sine arbeidere gjennomsnittlig 850 kroner måneden, men sier at andre produsenter betaler det halve, selv om arbeidsdagene er opptil 12 timer lange.

(NTB)