Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nittedal anmeldelse

Nittedal har anmeldt to nye forhold etter voldsepisode på ungdomsskole

- Det er vanskelig å si hva som har gått galt her.

HAR ANMELDT: Nittedal kommune har anmeldt to nye forhold etter at en gutt ble utsatt for vold på en ungdomsskole på fredag, bekrefter ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR ANMELDT: Nittedal kommune har anmeldt to nye forhold etter at en gutt ble utsatt for vold på en ungdomsskole på fredag, bekrefter ordfører i Nittedal, Hilde Thorkildsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NITTEDAL (Dagbladet): Fredag ble en gutt i ungdomsskolealder sendt til sykehus etter en voldsepisode ved en ungdomsskole i Nittedal kommune.

Gutten er skrevet ut av sykehus, og forholdet ble politianmeldt både av skolen og av guttens mor i går morges.

Politioverbetjent ved Nittedal lensmannskontor, Geir Bakk Anthonsen, bekrefter i ettermiddag overfor Dagbladet at kommunen nå har anmeldt to tidligere forhold til politiet. De to nye anmeldelsene går på mobbing og/eller voldsbruk, ifølge politiet.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal de to nye anmeldelsene omfatte hendelser som skal ha funnet sted i fjor høst og for noen uker siden.

Ordfører i Nittedal kommune, Hilde Nysten Thorkildsen (Ap), bekrefter overfor Dagbladet at kommunen har anmeldt to nye forhold.

- Vi har vært på skolen og gjennomgått sakene og vi synes det er viktig at vi anmelder, slik at politiet kan se disse sakene i sammenheng. Vi som kommune ønsker å være tydelige på at vi har nulltoleranse for vold og derfor har vi valgt å ta med disse to hendelsene. Det er en viktig del av det arbeidet vi gjør, når vi nå bistår politiet i etterforskningen.

- Vi vet ikke hvor omfattende det er

Politioverbetjent Anthonsen sier at etterforskningen i forbindelse med gårsdagens anmeldelse er satt igang og at de samtidig vil følge det forebyggende sporet.

- Vi skal foreta avhør av de mistenkte og av vitner etter hvert, og det kommer også til bli foretatt en del bekymringssamtaler. Dette på grunn av de involvertes alder. Jeg kan bekrefte at vi tidligere har hatt bekymringssamtaler med noen av dem som nå ser ut til å være involvert.

Anthonsen kan ikke svare på hvor stort problemet med det aktuelle ungdomsmiljøet er, men sier at det ikke foreligger noen anmeldelser vedrørende vold eller andre saker, fra den aktuelle skolen fra før.

- Vi vet ikke hvor omfattende det er. Det forebyggende arbeidet har hittil vært veldig bra, og det er ingen tvil om at kommunen har gjort et godt arbeid på et generelt grunnlag.

Hva gjelder oppførsel i sosiale medier, sier politioverbetjenten at det ikke er så lett å avdekke og at mye befinner seg på grensen mellom hva som er straffbart og ikke. Politiet ber folk være varsomme med hva man skriver.

- Mye av det som har figurert i sosiale medier i det siste, har gått i retning av å være straffbare forhold. Men det er mye som ikke er det også. Unge er nok mer klar over hva som skjer på nett, enn hva foreldrene er. Her er det viktig både med forebyggende tiltak, og at man jobber tverrfaglig med å iverksette dem. Det å drive etterforskning er i utgangspunktet enklere enn å gjøre forebyggende arbeid, fordi sistnevnte krever mer ressurser.

- Håper politiet kommer i mål

Moren til ungdomsskolegutten som fredag ble utsatt for vold i friminuttet sier til Dagbladet at problemene begynte i fjor høst.

- Første vedtak som omhandlet vold, ble fattet i oktober. Det finnes totalt to vedtak fra skolen. Jeg ble overrasket over at det ikke var flere, og jeg angrer på at vi ikke anmeldte det med en gang, sier moren.

Et vedtak er en registrering av en hendelse på skolen.

Videoer av hendelsene har blitt delt på sosiale medier, og moren forteller at de også er oversendt politiet.

- Alle voksne bør forby barna å ha Snapchat. Der kan du være så jævlig du vil, så er det borte etter noen sekunder. Og om noen tar et skjembilde av det, får den i andre enden beskjed.

Hun forteller at hun ikke kommer til å sende sønnen sin tilbake til den aktuelle skolen.

- Men jeg forventer at de splitter disse elevene, og at de gjennomgår ledelsen, det gjelder egentlig i alle instanser. Så mye mer enn det tør jeg ikke håpe på. Jeg håper også at politiet kommer i mål.

I tillegg sier moren at hun forstår at dette er vanskelig både for skolen og for alle foreldre som er involvert, men at hun håper at man nå innser alvoret av det som skjer.

- Vanskelig å si hva som har gått galt

Ordfører i Nittedal kommune er klar på at kampen mot mobbing og uønskede hendelser må tas utenfor de sosiale mediene.

- Alle har ansvar for å være gode rollemodeller, for å snakke om problemene og ta det på alvor. Det er åpenbart at vi må forsette dette arbeidet. Foreldre har et kjempestort ansvar og det er viktig at vi som voksne husker på hvilken rolle vi har. Alle ungene våre skal ha det trygt, sier Thorkildsen.

Hun understreker samtidig at man aldri kan garantere at hendelser ikke kommer til å skje.

- Det er ikke mulig. Og det er vanskelig å si hva som har gått galt her, og politiet etterforsker saken. Vi har jobbet med utviklingen, vi har sett på dette ungdomsmiljøet og de tiltakene vi har satt igang har ikke vært nok. Det er vi nødt til å erkjenne.

- Det er på skolen de møtes ansikt til ansikt

Rektor ved den aktuelle skolen sier at de kommer til å forsette å jobbe med forebyggende tiltak til det psykososiale miljøet på skolen blir som det skal være.

- Det er trygt å gå på denne skolen i dag, og jeg vil si at selv om dette trinnet, eller dette ungdomsmiljøet er utfordrende, er det ikke unormalt, de er ikke unike. Jeg vil tro at mange i andre kommuner og på andre skoler kjenner på det samme.

Hva gjelder elevers oppførsel i sosiale medier, sier rektoren at mye nok munner ut i at de ikke nødvendigvis forstår rekkevidden av det de driver med.

- Dette foregår i rom som verken lærer eller foreldre har tilgang til. Skolen må bruke tid for å ta tak i ting som skjer på skolen, og som tar utgangspunkt i ting som har skjedd på sosiale medier utenfor skoletid. Det er på skolen de møtes ansikt til ansikt og er uenige. Sosiale medier har helt klart gjort det mer uoversiktlig, og foreldrene må på banen.

Samtidig sier han at skolen oppfordrer til saklig debatt hva gjelder det spesifikke forholdet.

- Vi jobber godt og systematisk for at ting som dette ikke skal skje. Det gjelder heller ikke mange elever, men ett tilfelle er ett tilfelle for mye.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media