Niva: Fisken nær giftfri Nifes: Fisken mer giftig enn noen gang

Stor uenighet om hvordan oljeskraphandleren i Vatsfjorden påvirker sjølivet.

STORT SPRIK: To forskningsinstitutter har undersøkt fisken i nærområdet til AF Decoms opphoggingsanlegg for utrangerte oljeplattformer i Vatsfjorden. Niva, som er engasjert av oljeskraphandleren, finner nesten ikke gift i fisken, mens Nifes, som er engasjert av en bekymret nabo, finner høyere giftnivåer enn noen gang.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STORT SPRIK: To forskningsinstitutter har undersøkt fisken i nærområdet til AF Decoms opphoggingsanlegg for utrangerte oljeplattformer i Vatsfjorden. Niva, som er engasjert av oljeskraphandleren, finner nesten ikke gift i fisken, mens Nifes, som er engasjert av en bekymret nabo, finner høyere giftnivåer enn noen gang. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VATSFJORDEN (Dagbladet): I fjor rapporterte Norsk institutt for vannforskning (Niva) om betydelige mengder PCB i fisk fra Vatsfjorden. Nå finner de knapt den farlige miljøgiften i fisken lenger - stikk i strid med ferske resultater fra andre forskere.

PCB er en av verdens farligste miljøgifter og kan føre til svekket immunforsvar hos mennesker, skade nervesystemet og forårsake leverkreft.

Ved Raunes i Vatsfjorden, en naturskjønn, liten fjordarm innenfor Haugesund, driver selskapet AF Decom demontering og destruering av gamle oljeplattformer fra Nordsjøen.

Malte flater på eldre oljeinstallasjoner inneholder ofte PCB.

Siden 2009 har Niva vært engasjert av AF Decom for å overvåke hvordan virksomheten til selskapet  påvirker nærområdene til anlegget, både på land og i sjøen.

Over grensa I sin årsrapport for 2012, som ble publisert i fjor, rapporterte Niva om PCB-nivåer i fisk nær opp til myndighetenes grensverdier for forurensing ved flere målestasjoner og mer enn dobbelt så høye nivåer enn det som myndighetene har satt som grense for mattrygghet. Ved en målestasjon var PCB-konsentrasjonene i fisken også godt over grenseverdiene for forurensing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer