Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Niva i ny forsknings-skandale

Miljøkriger Bernt Nilsen har tvunget fram innrømmelser om uheldig dobbeltrolle og feilinformasjon i Kirkenes.

FIKK INNRØMMELSER:  Bernt Nilsen leder Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden. Nå har han fått Niva til å innrømme uheldige forhold knyttet til deres oppdrag som miljøovervåker for Sydvaranger Gruve. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix
FIKK INNRØMMELSER: Bernt Nilsen leder Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden. Nå har han fått Niva til å innrømme uheldige forhold knyttet til deres oppdrag som miljøovervåker for Sydvaranger Gruve. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbkadet): Torsdag i forrige uke kunne Dagbladet avsløre at Norsk institutt for vannforskning (Niva) snakket usant da de påsto at det var vitenskapelige årsaker til at de ikke ville fornye kontrakten til fisker Arve Hersdal som i tre år har skaffet til veie fisk og skalldyr til miljøovervåkingsprogrmmet Niva utfører på oppdrag fra AF Decom i Vatsfjorden.

Lørdag innrømmet Niva at fiskeren mistet oppdraget fordi forskningsinstituttet ville tekkes sin oppdragsgiver.

På alle sider av bordet Miljøovervåkingen i Vats er ikke eneste eksempel på at Nivas oppdragsforskere havner i hardt vær.

Sydvaranger Gruve inviterte i mars 2010 flere konsulentselskaper og forskningsinstitusjoner til å levere tilbud på jobben som miljøovervåker av gruvas kjemikalieutslipp i Bøkfjorden.

I september 2010 avslørte lokalavisa Finnmarken at Sydvaranger Gruve sendte alle de konfidensielle tilbudene til én av tilbyderne, Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

FORRIGE UKES SKANDALE: Niva innrømmet forrige helg at de har latt seg styre av sin oppdragsgiver AF Decom til å kvitte seg med den miljøkritiske fiskeren Arve Hersdal. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FORRIGE UKES SKANDALE: Niva innrømmet forrige helg at de har latt seg styre av sin oppdragsgiver AF Decom til å kvitte seg med den miljøkritiske fiskeren Arve Hersdal. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Etter å ha hatt tilgang til konkurrentenes tilbudspapirer i over en måned, leverte Niva et oppdatert tilbud og vant konkurransen.

Kritiske spørsmål Dette er ett av seks kritiske spørsmål leder Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden har sendt Nivas ledelse og styre.

Nilsen viser til at en Niva-forsker sogar reiste seg under et møte i regi av Sydvaranger Gruves miljøressursgruppe og presenterte de ulike tilbudene som hadde kommet inn.

- Konklusjonen var ikke overraskende at Nivas tilbud var det beste, skriver Bernt Nilsen.

Niva-direktør Greta Bentzen sier til Dagbladet at hun ikke har noen kommentarer utover de hun har gitt i brevs form til Bernt Nilsen i slutten av januar i år, hvor hun skriver følgende:

- Vi ser i ettertid at det var uheldig å komme i en slik dobbeltrolle, og vil i fremtiden være mer bevisst på å unngå at Niva kommer i slike situasjoner.

Niva beklager På et åpent møte i Kirkenes 16. august 2011 vakte en Niva-forsker reaksjoner ved å nekte for at norske fjorder står på den såkalte rødlista over naturtyper. Bernt Nilsen reagerte skarpt på at Niva-forskeren mente dette var en misforståelse målbåret av miljøorganisasjoner som måtte ryddes av veien.

Også i denne saken kommer Niva-direktøren med innrømmelser, og beklager at Niva-forskeren hadde feil informasjon om fjorder og rødlisting.

- I den opphetede debatten gikk det nok vel varmt for seg, og vi beklager at Nivas medarbeider feilinformerte og ble oppfattet som arrogant og sta. Vi har diskutert hvordan vi kan håndtere situasjoner som dette bedre, svarer administrerende direktør Greta Bentzen i Niva.

- Kan ikke stoles på Leder Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden mener det er viktig at Niva blir stilt til ansvar.

- De fleste oppfatter Niva som et seriøst institutt, og da blir det viktig å få vist fram at de faktisk ikke kan stoles på. Vi oppfatter at Niva bedriver ufarliggjøring med forskningsalibi. Niva har gjentatte ganger opptrådt som sannhetsvitner for at kjemikalier som slippes ut i forbindelse med gruvedriften er ufarlige, sier Nilsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!