Niva kvittet seg med kritisk fisker

Selv om de visste at AF Decom ønsket den miljøkritiske fiskeren Arve Hersdal fjernet, nekter Niva for at de har bøyd etter for press fra opphoggingsselskapet.

FIKK SPARKEN: Arve Hersdal har lagt sjarken sin til kai, men han er ikke blitt mindre kritisk til utvidelsen av AF Decom etter at han fikk sparken. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FIKK SPARKEN: Arve Hersdal har lagt sjarken sin til kai, men han er ikke blitt mindre kritisk til utvidelsen av AF Decom etter at han fikk sparken. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

YRKJE KAI (Dagbladet): Den 30 fot store sjarken Fjordgutt ligger til kai i Yrkje, omlag 40 minutters båttur fra Vats. Arve Hersdal har mistet jobben med å fange fisk og krabbe for AF Decom og Norsk institutt for vannforskning (Niva) som overvåker miljøet for selskapet.

Engasjert På kaia står det stablet teiner som han bruker for å fange leppefisk. Oppdretterne i området har gitt han noe å sysle med. De trenger leppefisk som kan rense laksen for lus.

Arve Hersdal slipper ikke tak i saken som har opptatt ham i mange år, om opphoggingen av utrangerte oljeinstallasjoner forurenser fisk og skalldyr i fjorden.

Siden 2009 har han fisket torsk og flyndre og fanget krabber fra tre lokasjoner,  Mettenes ytterst i Yrkesfjorden, Eikanes i Vats og Raunes ved kaia til anlegget til AF Decom. Nå er det over.

Fikk sparken - Det ble vel slutt på denne jobben etter at jeg tok med meg NRK Rogaland ombord. Jeg vil vise dem at den planlagte utvidelsen av virksomheten til AF vil ta altfor mye plass inne i fjorden her. De vil ha ankringsområder for lastebøyer og plattformer slik at de kan deles opp i sjøen før de løftes på land. Det vil medføre mange båter, støy og bruk av lys i den perioden vi fisker makrell. De tar fra oss levebrødet vårt. Jeg har ikke tidligere uttalt meg om miljødelen av dette, forklarer Arve Hersdal.

Rett etter at reportasjen ble sendt av NRK fikk han først oppsigelsen fra AF Decom. Med en sneip i munnviken forteller han rolig om hvordan han mistet jobben.

- AF Decom sa til meg at de regnet meg som partisk og at de ikke kunne bruke meg i jobben lenger, sier Hersdal.

Niva har de siste åra overvåket miljøet i Vatsfjorden og områdene rundt AF Decoms destrueringsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vindafjord på oppdrag fra selskapet.

Dagbladet har avslørt at det er funnet betydelige mengder helsefarlig kvikksølv i nærområdet til anlegget.

- Ønsket meg vekk Ved juletider fikk Hersdal brev fra AF Decom med oppsigelse av sin kontrakt.

- Jeg er ikke i tvil om at de ønsket meg vekk på grunn av mitt engasjement for fisken og fjorden. Det har AF Decom sagt rett ut til meg, sier Hersdal.

AF Decom ønsker ikke kommentere oppsigelsen av fiskeren. Selskapet viser til at Niva er ansvarlig for overvåkingsprogrammet og dermed også for valg av leverandører og tjenester.
  Oppsagt av Niva Fiskeren gjorde AF Decom oppmerksom på at han var under kontrakt med Niva. Deretter gikk det ikke lang tid før han fikk muntlig beskjed fra Niva om at kontrakten hans ikke vil bli fornyet.

- Nå har jeg også fått det skriftlig, etter nærmest å ha måttet hale det ut av dem, sier Hersdal og legger til:

- Det er litt bemerkelsesverdig at dette skulle komme fra Niva, rett etter at jeg hadde fått oppsigelsen fra AF Decom. Dette viser hvilke holdninger selskapet har, og hvordan de forsøker å kneble kritikere, sier fiskeren.

Niva var kjent med at AF Decom ønsket Hersdal fjernet.

HOGGER OPP: AF Miljøbase Vats i Vindafjord ble etablert i 2005 og hogger opp utrangerte oljeplattformer.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
HOGGER OPP: AF Miljøbase Vats i Vindafjord ble etablert i 2005 og hogger opp utrangerte oljeplattformer. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Han kontaktet oss etter at han hadde fått beskjed fra AF Decom. Han spurte om det ikke var slik at han hadde kontrakt med oss, noe han hadde, sier Niva-forsker Astri Kvassnes.

- Uavhengige Hun avviser blankt at Niva har latt seg presse av AF Decom til å bytte ut fiskeren.

- Uansett hva AF Decom sier til oss, har vi ikke lov til å la oss påvirke. Vi skal være uavhengige. Nå er vi ved halvgått løp. Vi har overvåket fjorden og området i tre år, og skal gjøre det i tre år til. Vi har valgt å bytte fisker halvveis. Det er et godt vitenskapelig prinsipp og la en annen overta og sjekke om tidligere resultater blir reprodusert. En ny fisker gir også bedre lokal forankring, sier Kvassnes.

- Fiskeren fikk beskjed fra AF Decom om at han uønsket for videre oppdrag. Kort tid etter forteller Niva ham at han ikke får fornyet kontrakt. Kan du se at man lett kan tenke at her har Niva bukket under for press?

- At AF Decom ønsket fiskeren fjernet har ikke noe med vårt ønske om å bytte leverandør å gjøre, fastholder Kvassnes.

Fornøyde med fiskeren Niva har ikke noe å utsette på jobben Hersdal har gjort for dem. At han bryr seg om miljøet, har de sett på som en fordel.

- Vi har hatt ham med, også fordi han har sterk interesse av at fisken i fjorden er bra. Fiskeren som overtar er også aktiv i den lokale fiskerorganisasjonen, sier Kvassnes.