Niva snakket usant om sparket fisker

Søndag nektet Niva for at de har latt seg presse av AF Decom til å sparke fiskeren Arve Hersdal. Nå inrømmer de at begrunnelsen de ga for oppsigelsen ikke er riktig.

MÅTTE MASE: Niva vil ikke lenger bruke fisker Arve Hersdal for å skaffe til veie fisk og skalldyr for miljøanalyse. - Etter å ha mast etter en begrunnelse i ukesvis, fikk jeg beskjed om at det utelukkende var vitenskapelige årsaker til at de ønsket å bytte meg ut, sier Hersdal til Dagbladet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MÅTTE MASE: Niva vil ikke lenger bruke fisker Arve Hersdal for å skaffe til veie fisk og skalldyr for miljøanalyse. - Etter å ha mast etter en begrunnelse i ukesvis, fikk jeg beskjed om at det utelukkende var vitenskapelige årsaker til at de ønsket å bytte meg ut, sier Hersdal til Dagbladet. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv om de visste at AF Decom ønsket den miljøkritiske fiskeren Arve Hersdal fjernet, nektet Norsk institutt for vannforskning (Niva) overfor Dagbladet for at de har bøyd etter for press fra opphoggingsselskapet.

Nå inrømmer Niva at begrunnelsen de ga Dagbladet for hvorfor fiskeren mistet oppdraget ikke er riktig.

- Den vitenskapelige begrunnelsen som er gitt er gal, vedgår Niva-forsker Torgeir Bakke.

Overvåker Niva er hyret inn av AF Decom for å overvåke fjorden og miljøet i nærheten av opphoggingsanlegget i Vindafjord.

Som ledd i denne overvåkingen har fisker Arve Hersdal, på oppdrag fra Niva, skaffet til veie fisk og skalldyr for analyse.

UTSLIPP TIL LUFT: Ved skjærebrenning på malingsbelagt stål kan det oppstå mange giftige forbindelser. Bildet viser røyk som siver inn over fjorden etter skjærebrenning på AF Decoms opphoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vindafjord. Foto: Privat
UTSLIPP TIL LUFT: Ved skjærebrenning på malingsbelagt stål kan det oppstå mange giftige forbindelser. Bildet viser røyk som siver inn over fjorden etter skjærebrenning på AF Decoms opphoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vindafjord. Foto: Privat Vis mer

Hersdal har uttalt seg offentlig med bekymring for fisket i fjorden grunnet AF Decoms virksomhet. Han hevder at selskapet, som følge av dette, ønsket ham fjernet fra Nivas overvåkingsprogram.

AF Decom ønsker ikke kommentere oppsigelsen av fiskeren. Selskapet viser til at Niva er ansvarlig for overvåkingsprogrammet og dermed også for valg av leverandører og tjenester.

Avviste press Niva har nå tatt fra Arve Hersdal oppdraget, men blånekter for at de har latt seg presse av AF Decom.

- Uansett hva AF Decom sier til oss, har vi ikke lov til å la oss påvirke. Vi skal være uavhengige. Nå er vi ved halvgått løp. Vi har overvåket fjorden og området i tre år, og skal gjøre det i tre år til. Vi har valgt å bytte fisker halvveis. Det er et godt vitenskapelig prinsipp og la en annen overta og sjekke om tidligere resultater blir reprodusert. En ny fisker gir også bedre lokal forankring, uttalte Niva-forsker Astri Kvassnes til Dagbladet forrige søndag.

Denne forklaringen har fått fagfolk til å reagere.

- Merkelig - Dette er en merkelig begrunnelse og slett ikke god vitenskapelig praksis, sier professor i økologi Rolf Anker Ims ved Universitetet i Tromsø.

KRITISK: Økologiprofessor Rolf Anker Ims reagerer på Nivas begrunnelse for å sparke fiskeren Arve Hersland. Foto: UIT
KRITISK: Økologiprofessor Rolf Anker Ims reagerer på Nivas begrunnelse for å sparke fiskeren Arve Hersland. Foto: UIT Vis mer

Ims underviser i miljøovervåking og har selv ledet flere overvåkingsprogrammer. Professoren påpeker at det snarere ville vært en stor fordel om fiskeren forble den samme gjennom hele overvåkingsprogrammet.

- Det er en forutsetning at dette blir gjort på samme måte, slik at man kan se etter en tidstrend i dataene. Å endre protokollen for overvåking slik som her er gjort, ser underlig ut, sier Rolf Anker Ims.

Økologiprofessoren påpeker at det i prosjekter med mer subjektive anslag, hvor fiskeren for eksmpel skal melde om hvor mye liv det er på havbunnen, vil være viktig å ta hensyn til observatørskjevhet.

- Men her skjer jo det kvantitative i et laboratorium. Praksisen Niva legger til grunn er uansett ingen god praksis for å sjekke en observatøreffekt. Da skulle de heller hatt flere observatører samtidig, sier Ims.

Kritisk Sigurd Tønnessen tar doktorgraden i vitenskapsteori ved Universitetet i Tromsø. Også han stiller seg tvilende til Nivas begrunnelse for å sparke fiskeren.

REAGERER: Doktorand Sigurd Tønnessen i vitenskapsteori sier det er mot sin hensikt å bytte ut en prøvetaker midtveis i en miljøovervåking. Foto: UIT
REAGERER: Doktorand Sigurd Tønnessen i vitenskapsteori sier det er mot sin hensikt å bytte ut en prøvetaker midtveis i en miljøovervåking. Foto: UIT Vis mer

- Det er ikke et godt vitenskapelig prinsipp å la en annen prøvetaker overta i et miljøovervåkingsprosjekt. Tvert i mot. Skifter en prøvetaker, vil ikke de nye dataene være fullstendig sammenlignbare med tidligere data, og dette er hele poenget med et miljøoverkvåkingsprosjekt, sier Tønnessen.

Doktoranden stiller seg også undrende til at Niva begrunner skiftet av fiskeren med at de ønsker å sjekke om tidligere resultater blir reprodusert.

- Dette er ikke meningen med lengre tidsserier. I tidsserier ønsker en å overvåke forandring, for eksempel miljøpåvirkning av en virksomhet. En kan ikke reprodusere en tidsserie tatt i en annen tidsperiode. Niva burde i så tilfelle hatt flere observatører samtidig, sier Sigurd Tønnessen.

- Gal begrunnelse Konfrontert med kritikken fra forskerne, trekker Niva nå sin vitenskapelige begrunnelse om hvorfor de kvittet seg med fisker Arve Hersdal.

- Vi tar saken veldig alvorlig. Det er ikke helt bra det som er skjedd. Den vitenskapelige begrunnelsen som er gitt er gal, og vi må finne ut av hvorfor det er skjedd, sier Niva-forsker Torgeir Bakke til Dagbladet.

OPPGA FEIL BEGRUNNELSE: Niva-forsker Astri Kvassnes. Foto: Niva
OPPGA FEIL BEGRUNNELSE: Niva-forsker Astri Kvassnes. Foto: Niva Vis mer

Bakke ber Dagbladet om tid til å komme med en ny forklaring.

Niva sier de nå vil komme til bunns i saken internt, før de kommer med en forklaring offentlig om hvorfor de kvittet seg med fiskeren.

- Da vil vi kunne gi kommentarer som er riktige, sier Bakke.