Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nivået av fiendtlighet er enestående

Det ser ut som en tradisjonsrik seanse i Det hvite hus kan bli offer for president Donald Trumps og tidligere president Barack Obamas konflikt.

MAKTSKIFTE: Daværende president Barack Obama avbildet med nåværende president Donald Trump før innsettelsesseremonien i janaur 2017. Foto: REX / NTB Scanpix
MAKTSKIFTE: Daværende president Barack Obama avbildet med nåværende president Donald Trump før innsettelsesseremonien i janaur 2017. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

Avdukingen av det offisielle portrettet av en presidents forgjenger har vært en tradisjon i flere tiår i Det hvite hus. Republikanske presidenter har gjort det for demokratiske presidenter - og omvendt. For eksempel holdt daværende president Barack Obama seremonien for George W. Bush i 2012.

Nå som det egentlig skal være Obama og hans kone, Michelle Obama, sin tur, ser det ut som avdukingen må vente.

2012: Tidligere president George W. Bush og hans kone Laura foran hans portrett under avdukingsseremonien i Det hvite hus, 31. mai 2012. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB Scanpix
2012: Tidligere president George W. Bush og hans kone Laura foran hans portrett under avdukingsseremonien i Det hvite hus, 31. mai 2012. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB Scanpix Vis mer
PRESIDENTER: Daværende president Barack Obama og tidligere president George W. Bush i samtale under seremonien i Det hvite hus i 2012. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
PRESIDENTER: Daværende president Barack Obama og tidligere president George W. Bush i samtale under seremonien i Det hvite hus i 2012. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Første presidentperiode

Både NBC News og CNN skriver at det ser ut til at ritualet ikke vil skje med det første, og viser til «personer kjent med saken». Hvis president Trump skulle vinne høstens presidentvalg, kan det hende Obamaene ikke får se avdukingen av portrettene sine før i 2025.

Tidligere har avdukingen funnet sted under den nye presidentens første periode. Trumps første presidentperiode vil være ferdig i januar, men det er ikke ventet at Obamaene skal delta i en avduking før det, skriver CNN.

Ifølge NBC News er ikke Trump bekymret over å ignorere enda en presidentskikk, mens Obama på sin side ikke skal ha noen interesse i å delta i overgangsritualet så lenge Trump er president.

Kanalen omtaler situasjonen som «et talende bilde av amerikansk politikk i 2020».

- Her har vi en president som snakker om å sette den forrige i juridisk fare, for å si det pent, sier presidenthistoriker Michael Beschloss, som mener man ikke har sett liknende tidligere.

IKKE VENNER: USAs president, Donald Trump, mener forgjengeren, Barack Obama, står bak det største lovbruddet i amerikansk politisk historie. Foto: Carlos Barria/ Reuters / NTB Scanpix. Video: AP Vis mer

- Enestående

En tjenestemann i administrasjonen sier ifølge CNN at det har vært diskusjoner mellom Det hvite hus og Obamas team, men at ingen dato har blitt satt for avdukingen av portrettene.

- Avdukingen av presidentportretter er en av tre hendelser som bringer tidligere presidenter sammen. Dette nivået av fiendtlighet mellom en sittende president og hans forgjengere er enestående i morderne historie, sier Kate Andersen Brower, forfatter av boka «Team of Five: The Presidents Club in the Age of Trump», til TV-kanalen.

Verken Det hvite hus eller en talsperson for Obama ville kommentere saken.

Konflikt

Det er et par uker siden Barack Obama skal ha kalt Trump-administrasjonens håndtering av coronaviruset for en «kaotisk katastrofe» under en privat samtale. Lørdag holdt Obama en tale for avgangsstudenter, og her kom han med mer kritikk av Trump-administrasjonen.

- Mer enn noe annet har denne pandemien fullstendig revet vekk ideen om at mange folk som har ansvaret, vet hva de driver med. Mange av dem later ikke engang som de har ansvaret, sa Obama.

I forrige uke sa Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell at Obama «burde holdt kjeft», og viste til at tidligere presidenter ikke har for vane å kritisere sin etterfølger.

KRITIKK: Tidligere president Barack Obama skal ha kritisert Trump-administrasjonens håndtering av coronaviruset forrige uke. Nå slår republikaneren Mitch McConnell tilbake. Vis mer

I intervjuet hevdet McConnell også at Obama ikke etterlot seg noen slagplan for å håndtere en situasjon som coronapandemien. Dette måtte han seinere innrømme at ikke stemte.

- Jeg tok feil, erkjente McConnell overfor Fox News.

Den siste tida har Trump selv forsøkt å promotere konspirasjonsteorien «Obamagate» på Twitter. Uten å forklare nøyaktig hva han mener Obama er skyldig i, hevder han at Obama står bak den «største politiske forbrytelsen» i amerikansk historie.

Mange kommentatorer oppfatter dette som et forsøk på avledningsmanøver fra presidenten som er blitt hardt kritisert for sin håndtering av coronapandemien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!