- Nix Blix

- Hans Blix er uegnet til å lede FNs våpeninspektører i Irak. Dette er hilsenen fra Bush-administrasjonen til den 74 år gamle svensken som skal avvæpne Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag reiser Hans Blix til Bagdad sammen med en fortropp av våpeninspektører. Det er Bush-medarbeideren Richard Perle som før avreisen gjør det klart at han overhodet ikke stoler på Blix. Den erkekonservative Perle er rådgiver for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Utmanøvrert

- FNs våpeninspektører vil bli utmanøvrert og lurt. Hadde det vært opp til meg, ville jeg ikke ha valgt Blix, sier Perle til den britiske avisa The Guardian.

Han tror ikke svensken vil bruke alle de maktmidlene han har til rådighet i henhold til FN-resolusjon 1441.

Heller ikke USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz har mye til overs for den svenske sjefen for FNs våpeninspektørprogram UNMOVIC. Tidligere i år ble det avslørt at Wolfowitz hadde bedt CIA om å gå Hans Blix etter i sømmene. De fant ingenting.

Blix gjorde det imidlertid klart på en pressekonferanse i New York i går at han og hans våpeninspektører ikke ville akseptere irakske forsøk på å leke «katt og mus leken».

Hans Blix er lavmælt og forsiktig.

Kløkt og fornuft

Etter USAs ønske burde UNMOVIC vært ledet av en «bulldoser» som kunne kjøre over en smart og slu Saddam Hussein.

Så er spørsmålet om man ikke kan komme like langt ved å bruke kløkt og fornuft. Blix er mannen som lytter og som ikke vil tråkke folk på tærne i tide og utide.

8. desember er siste frist for Irak til å legge fram en oversikt over landets kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen.