Nixon-rådgiver: - Krigen mot narkotika handlet om å ramme svarte

En av president Richard Nixons nærmeste rådgivere, John D. Ehrlichman, skal i et intervju i 1994 ha hevdet at «krigen mot narkotika» handlet om å ramme svarte og hippier.

I KRIGEN: John D. Ehrlichman som her svarer for seg foran senatets Watergate-kommite, var en av president Nixons nærmeste rådgivere. Han døde i 1999. Foto: AP
I KRIGEN: John D. Ehrlichman som her svarer for seg foran senatets Watergate-kommite, var en av president Nixons nærmeste rådgivere. Han døde i 1999. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John D. Ehrlichman var en nær rådgiver Richard Nixon som satt som president i USA fra 1969 til han gikk av som følge av Watergate-skandalen i 1974. Elrichman ble siden dømt til atten måneders fengsel for sin rolle i Watergate-innbruddet.

Blant Nixons fanesaker i løpet av sine drøye fem år ved makten var «The War on Drugs» - «krigen mot narkotika».

I april-utgaven av Harpers skriver journalist Dan Baum at Ehrlichman i 1994 avslørte noen av de taktiske vurderingene bak å gjøre krigen mot narkotika til et særlig satsingsområde.

Ifølge Baum sa Ehrlichman følgende:

- Vet du hva det handlet om? Nixon-valgkampen i 1968 og Nixons presidentskap hadde to hovedfiender: Krigsmotstanderne på venstresiden og svarte. Forstår du hva jeg mener? Vi visste at vi ikke kunne gjøre det ulovlig å være mot krigen eller å være svart, men ved å få offentligheten til å assosiere hippiene med marihuana og svarte med heroin, for deretter å kriminalisere begge deler hardt, kunne vi undergrave disse gruppene. Vi kunne arrestere lederne deres, raide hjemmene deres, bryte opp møtene deres og fordømme dem på kveldsnyhetene. Visste vi at vi løy om narkotikaen? Selvfølgelig visste vi det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer