Nixon ville atombombe Vietnam

USAs tidligere president Richard Nixon foreslo i 1972 å slippe en atombombe over Vietnam. Det framgår av båndopptak som er frigitt av myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil heller bruke atombomben, sa Nixon til sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger noen uker før han ga ordre til en større opptrapping av krigen.

- Det tror jeg blir litt for mye, svarte Kissinger.

- Atombomben. Bekymrer den deg? Jeg vil bare ha deg til å tenke stort, fortsatte Nixon, som også tilføyde at «jeg gir faen» i sivile vietnamesere som blir drept av amerikanske bomber.

500 timer

Nærmere 500 timer lydbåndopptak fra samtaler i Det hvite hus ble torsdag frigitt, og lederen for USAs nasjonalarkiv beskriver båndene som «en stor hit».

- Det er som i baseballsesongen. De er en stor hit, sier Karl Weissenbach, leder for Nasjonalarkivet.

- For første gang kan hvem som helst komme hit til Nasjonalarkivet og lage en kopi samme dag som materialet blir offentliggjort.

Blant materialet som blir tilgjengelig for offentligheten er Nixons forberedelser til å reise til Kina, de siste årene av Vietnamkrigen, Watergate-skandalen og spørsmålet om hvem som skulle etterfølge J. Edgar Hoover som sjef for det føderale politiet FBI.

George Wallace

Av båndene framgår det også at Nixon ville forsøke å legge ansvaret for attentatet mot George Wallace på demokratene. Wallace var den gang guvernør i Alabama og en ytterliggående raseskilletilhenger. Ansvaret skulle skyves over på demokratene ved at mannen som skjøt Wallace, skulle framstilles som tilhenger av demokraten George McGovern.

- Bare si at han var tilhenger av McGovern og Kennedy, beordret Nixon sin daværende stabssjef Bob Haldeman. -Nå, bare få det ut. Bare si du har ubestridelige bevis.

Haldemans innvendinger om at attentatmannen hadde vært arrestert før og at det derfor måtte finnes papirer på ham, feide Nixon til side:

- Gi f... i papirene. Bare si han var tilhenger av den gærningen og få det ut.

Presidenten presiserte ikke hvem han mente var den gale. Lydbåndopptakene vil etter alt å dømme bekrefte inntrykket av Richard Nixon som en amerikansk president med stor sans for maktbruk, lovlig eller ikke, og uten påfallende medfølelse for sine ofre.

(NTB)