VAR SKEPTISK: Richard Nixon på en pressekonferanse i sin tid i Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix
VAR SKEPTISK: Richard Nixon på en pressekonferanse i sin tid i Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Nixon ville ha total- forbud mot håndvåpen

- Kan vi ikke gå etter håndvåpnene, punktum? sier han i hittil ukjent opptak fra Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Våpendebatten går høyt i USA, blant annet etter skolemassakren i Newtown.

President Barack Obama kommet med enkelte forslag til innstramminger i det liberale lovverket.

Nå viser det seg at en langt mer konservativ president på 70-tallet hadde sterke ønsker om å stramme inn privatpersoners muligheter til å kjøpe og eie våpen.

- Folk burde ikke ha håndvåpen Interne, hittil ukjente, opptak fra Det hvite hus i 1972 viser at Richard Nixon ønsket å utfordre den mektige våpenindustrien, melder nyhetsbyrået AP:

- Jeg skjønner ikke hvorfor noen skulle ha retten til å ha en revolver i sitt eget hjem, sier Nixon i en samtale med en av sine rådgivere.

- Kan vi ikke gå etter håndvåpnene, punktum? sier han.

- Jeg vet at våpen- organisasjonene og -produsentene vil være mot det. Men folk burde ikke ha håndvåpen, sier han, ifølge AP, som bemerker at språket ellers var «fullt av obskøniteter, som vanlig».

Ingen av rådgiverne som deltok i samtalen skal ha delt Nixons syn. Samtalen fant sted 16. mai 1972, dagen etter at den uavhengige presidentkandidaten George Wallace ble skutt.

Billigvåpen Nixon gikk aldri offentlig ut med noen slike forslag. Men han prøvde å skjerpe inn regelverket for billige håndvåpen, såkalte Saturday night special-våpen. AP har fått tilgang til en samtale Nixon hadde med regjeringsadvokat John Mitchell i juni 1971 hvor han spurte om det var mulig å forby «20 dollar-våpen». Mitchell svarte at det ville være ganske vanskelig på grunn av våpenlobbyen.

- Det er ingen jegere som kjøper våpen til 20 dollar, svarte Nixon.

- Nei, men våpenorganisasjonene vil jobbe mot alle slike innskrenkninger, svarte Mitchell.

I juni 1972 sa Nixon også på en pressekonferanse at han ville skrive under et forbud mot billigvåpnene. Lovforslaget gikk gjennom i Senatet, men ble ikke fulgt opp i Huset, skriver AP.

Samtidig som Nixon altså hadde sine innvendinger til våpenlovgivningen, viser opptakene ifølge AP også at han forsvarte meningsmannens rett til å eie og kjøpe våpen.

Richard Nixon gikk av som president etter Watergate-skandalen i 1974, etter at Kongressen ville stille ham for riksrett.