Nja til lavere alkoholavgifter

Helseminister Ansgar Gabrielsen (H) er for lavere alkoholavgifter. Men han slår fast at det vil føre til både økt forbruk og flere alkoholskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges statsminister Göran Persson vurderer å senke spritavgiften til høsten. Dette kan føre til nye debatt om de norske avgiftene – også regjeringspartiene mellom.

Mens KrF vil holde avgiftene på et høyt nivå har Høyre programfestet at partiet ønsker lavere alkoholavgifter.

Ingen valgkampsak

– Synes du det er lurt av svenskene å senke spritavgiften, Ansgar Gabrielsen?

– Det står ikke noe i Høyres program om den svenske spritavgiften. Det vi vet er at tilgang og pris har betydning for bruken, sier helseministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han peker på at den svenske sosialministeren er opptatt av å begrense alkoholkonsumet.

– Personlig mener jeg det er en dårlig idé å finansiere gode ønsker i et statsbudsjett med regulering av alkoholavgiften, sier han.

– Så du synes Høyres ønske om å sette ned avgiftene er en dårlig ide?

– Jeg sier bare at konsumet øker hvis prisen går ned, sier Gabrielsen.

Helseministeren vil slett ikke være med på at han tar avstand fra sitt eget partis program, selv om han på en pressekonferanse om regjeringens rusmelding onsdag gjentatte ganger pekte på at lavere avgifter fører til økt forbruk – og dermed en økning i alkoholrelaterte skader og problemer.

– Det er ingenting i Høyres program jeg tar avstand fra, sier han.

Men Høyre-statsråden medgir likevel at lavere alkoholavgifter ikke akkurat er et tema han ønsker å drive valgkamp for.

Is i magen

Gabrielsen utelukker ikke at det kan komme en nedgang i de norske avgiftene dersom svenskene kutter avgiftene

– Vi lever ikke i et vakuum. Hva Sverige gjør vil kunne påvirke oss. Hvis man er opptatt av å begrense konsumet og forsøke å hindre at barn og unge rammes av foreldrenes alkoholforbruk vil en senking av avgiftene kunne virke motsatt, sier helseministeren.

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten tok opp temaet med sin svenske kollega på telefon i går morges. Han forteller at det er usikkert om det kommer et avgiftskutt eller ikke.

– Denne debatten har pågått i Sverige i flere år. Det er ikke noe nytt nå. Hvis det blir et avgiftskutt i Sverige kommer det fra 1.januar neste år. Vi må ha is i magen – og så får vi forholde oss til det som skjer i Sverige når det skjer, sier Høybråten.