INNRØMMER LEKKASJE: Tidligere leder i Frps organisasjonsutvalg Helge Andre Njåstad har sagt fra seg alle sine verv og innrømmer å ha delt materiale fra utvalget han ledet med en utenforstående. Foto: Christian Roth Christensen
INNRØMMER LEKKASJE: Tidligere leder i Frps organisasjonsutvalg Helge Andre Njåstad har sagt fra seg alle sine verv og innrømmer å ha delt materiale fra utvalget han ledet med en utenforstående. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Njåstads lekkasjer var første sak på ny utvalgsleders bord

Allerede i desember førte saken til at Helge André Njåstad trakk seg fra Frps sentralstyre. I går trakk han seg fra alle andre verv.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært veldig krevende. Organisasjonsutvalget skal være et utvalg som er basert på tillit, et trygt og godt sted for våre medlemmer å henvende seg. Da jeg startet så jeg med en gang at her må vi ta noen grep.

NY LEDER: Alf Erik Andersen .
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
NY LEDER: Alf Erik Andersen . Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Det sier Alf Erik Andersen, leder av Frps organisasjonsutvalg, til Dagbladet. Da han tok over som leder i fjor høst, var et varsel mot tidligere leder Helge Andre Njåstad det første han måtte håndtere.

- I løpet av august var det kommet signaler til hovedorganisasjonen om at det kunne være en lekkasje fra organisasjonsutvalget. Dette tipset var den første saken jeg vi måtte ta tak i da jeg startet 3. september, sier Andersen.

Han sier de umiddelbart startet en jobb med å få oversikt.

- Det var et krevende arbeid som tok mye tid, sier Andersen til Dagbladet.

Ledelsen varslet i oktober

Organisasjonsutvalget håndterer saker der det har vært brudd på Frp's etiske regelverk. Da sentralstyret i Frp var samlet 19. oktober i fjor, varslet Alf Erik Andersen om deres første undersøkelser.

- Da informerte jeg partiledelsen om at vi jobbet med en sak som handlet om lekkasjer fra organisasjonsutvalget. Vi hadde da avdekket at lekkasjene kom fra Njåstad til en av våre tillitsvalgte i et lokallag, sier Andersen.

Han sier partiledelsen ble gjort kjent med dette, at organisasjonsutvalget fikk noen innspill fra partiledelsen og jobbet videre med det.

Ifølge Alf Erik Andersen var han i dialog med Njåstad om dette under hele behandlingen.

Trakk seg fra verv i desember

- Da vi kom til desember, valgte Njåstad å trekke seg fra sitt verv som medlem av sentralstyret. Det tok vi til etterretning. Når Stortinget nå samles igjen, velger han å trekke seg også fra sine verv her.

- Hvorfor går dere ut med dette først nå?

- Det er fordi det har vært et krevende arbeid for oss å få oversikt over dette. Først i desember hadde vi den fulle oversikt over saker, personer, alvorlighetsgraden og de sensitive opplysningene som var lekket, sier han.

Njåstad ledet utvalget i seks år, før han gikk av i fjor høst.

«En håndfull saker»

Ifølge Andersen er det avdekket at han har delt opplysninger fra «en håndfull saker» med en tillitsvalgt i et lokallag i Frp.

I går ringte utvalget personene som er omtalt i materialet.

- Det er mindre enn ti saker. Vi ringte alle personene det omhandler slik at de var forberedt og innforstått med at vi ville gå ut med dette.

- Hvordan reagerer de berørte?

- Reaksjonene var blandet. Det var ikke så mye umiddelbart sinne, men noen var selvsagt skuffet. Vi opplevde det imidlertid som alle satte pris på å få denne informasjonen, sier han

Behandlet metoo-varsler

Njåstad hadde ansvaret blant annet for Frps håndtering av ni varsler i kjølvannet av metoo. Andersen vil ikke kommentere NRKs opplysninger om at det skal ha vært noen av disse sakene ble lekket fra.

- Jeg vil ikke gå inn på hvilke saker det har vært lekkasjer fra, men det er saker med til dels alvorlige og sensitive opplysninger som gjør at det har en karakter som er alvorlig, sier han.

Njåstad begrunnet i går lekkasjene med at han hadde behov for å få litt andre øyne på vanskelige saker.

- Når man har dilemmaer å ta stilling til, kan det være greit å drøfte med noen man er fortrolig med. Jeg skulle ikke ha gjort det, og jeg skulle heller ikke ha delt dokumenter. Det var dårlig dømmekraft, sier Njåstad til NRK.

Njåstad sier til Dagbladet at informasjonen ble delt med én partifelle, og at hun ikke gikk videre med informasjonen.

- Jeg er opptatt av å rydde opp i de feilgrep jeg har gjort, og lære som menneske av de feilene jeg har gjort. Jeg sa unnskyld på gruppemøtet for at jeg har satt partiet i den situasjonen. Det er krevende å si til sine kolleger sånne ting, men jeg tar ansvar. Jeg har ikke noe ønske om å bortforklare, sier Njåstad til Dagbladet.

Alf Erik Andersen sier utvalget har tatt flere grep for å sikre arbeidet.

- Vi må starte jobben med å opparbeide tilliten og tiltroen til integriteten til utvalget, og har tatt flere grep. Vi har gjort det slik at vi har lagt all vår behandling på en kryptert plattform, vi har oppdatert våre taushetserklæringer. I tillegg har vi supplert utvalget med to ekstra medlemmer, et arbeidsutvalg som enda tettere og raskere kan respondere på saker som krever en raskere saksbehandling.

- Så dette har ikke vært bra nok i utvalget?

- Det var et forbedringspotensial.

- Ingen garantier

Saken har ikke fått konsekvenser for kvinnen Njåstad lekket opplysningene til.

- Vedkommende har sånn sett ikke bedt om å få se informasjonen. I våre samtaler har det ikke framkommet at vedkommende hadde noen intensjon om å spre det videre. Konsekvenser mot den lokalt tillitsvalgte er ikke noe vi har vurdert, sier Andersen.

- Er dere sikre på at det ikke er lekket informasjon til noen andre?

- Vi har selvfølgelig ingen garantier for at dette ikke er gått videre, men vi har tillit til den tillitsvalgte som har mottatt dette, og føler oss ganske trygge på at de ikke har det.

Det var i slutten av august i fjor at det ble kjent at Njåstad ga seg som leder av organisasjonsutvalget. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han varslet sentralstyret etter landsmøtet i vår at han ikke ville ta en ny runde som utvalgsleder.

- Fire år er nok i en slik rolle, som krever mer og mer tidsbruk. Kombinert med rollen som finanspolitisk talsmann blir det for mye, sa han da. Også Andersen avviser overfor Dagbladet at det er noen sammenheng mellom saken mot ham og det faktum at han ga seg som utvalgsleder.