NKP-er på krigsstien

Tidligere redaktør i Friheten Arne Jørgensen tordner mot statsminister Kjell Magne Bondevik og fondet som deler ut penger til personer og organisasjoner som informerer om krigstida i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger har han søkt om støtte til en bok om NKPs rolle under krigen, begge gangene har han fått avslag.

- Alle tenkelige og utenkelige organisasjoner og enkeltpersoner har fått støtte til prosjekter. Men vi som ønsker å løfte fram noe av det mest spennende fra krigstida, kommunistenes krigsinnsats, får knapt svar fra fondet. Og pengene får vi i hvert fall ikke. Vi opplever dette som en politisk beslutning, og den er jævla smålig, sier Jørgensen til Dagbladet.

Millionfond

Den 15. juni 1995 opprettet Statsministerens kontor et fond for informasjon om krigstida i Norge. Fondet skulle anvendes til opplysningsvirksomhet om okkupasjonstida i Norge og krigen 1940- 45. Siktemålet har vært i bringe erfaringene fra krigstida videre til dagens unge. Fondet var i 1995 på 16,6 millioner kroner, og hvert år er det blitt delt ut fem til seks millioner kroner til forskjellige prosjekter. Arne Jørgensen her i flere år arbeidet med et bokprosjekt sammen med de tre NKP-veteranene Åge Fjeld, Birger Bakken og tidligere stortingsrepresentant Reidar T. Larsen. Boka, som kommer i november i år, kommer til å inneholde mye nytt om kommunistenes krigsinnsats. Da forfatterne ble kjent med statsministerens fond i 1996, sendte de inn en søknad om økonomisk støtte til bokprosjektet. Søknaden ble ikke innvilget. Derimot fikk en lang rekke forsvarsforeninger, krigshistoriske museer, kommuner, historielag og kjente historikere som Magne Skodvin og Guri Hjeltnes støtte til forskjellige prosjekter.

Til og med Ervik jakt og fiskelag ble tildelt 35000 kroner, viser en oversikt fra fondet.

Tomt for penger

I år fikk de fire NKP-erne heller ikke de 100000 kronene de søkte om. I et skriftlig svar fra fondets styresekretær, Tor Borgenvik ved Statsministerens kontor, står det kort at NKP-ernes søknad ikke vant fram, og at det ikke vil bli delt ut nye stipendier seinere år. Til Dagbladet sier Borgenvik at NKP-ernes anke kommer til å bli behandlet, men det er ikke grunn til å tro at anken blir innvilget.

Mens Arne Jørgensen og hans kolleger må gjøre ferdig sitt bokprosjekt uten fem øre i støtte fra statsministerens krigsfond, fikk Folk og forsvar, en rekke forsvarsforeninger, museer, historielag og kommuner positive svar på sine søknader. Også velkjente Gunnar Sønsteby fikk støtte for å gjennomføre en foredragsturne i USA. Hans kone, Anne-Karin Sønsteby, sitter for øvrig i fondets styre.

- Dette er vel det vi kaller inhabilitet, mener Arne Jørgensen. Han mener også at det er grunn til å spørre om styrets leder, Dag Berggrav, gjennom å være sønn av biskop Eivind Berggrav, er rett mann på rett sted.

- Biskop Berggrav spilte en meget sentral rolle i mellomkrigstida og i okkupasjonsårene. Hans engasjement mot kommunismen og «den røde fare» er behørig omtalt i bokverket «Den hemmelige krigen - overvåkingen i Norge 1914- 45» av historikerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen, sier Jørgensen.

SKUFFET: Arne Jørgensen er skuffet over avslaget fra fondet for informasjon om krigstida i Norge.