NKP-er på krigsstien

Tidligere redaktør i Friheten Arne Jørgensen tordner mot statsminister Kjell Magne Bondevik og fondet som deler ut penger til personer og organisasjoner som informerer om krigstida i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To ganger har han søkt om støtte til en bok om NKPs rolle under krigen, begge gangene har han fått avslag.

- Alle tenkelige og utenkelige organisasjoner og enkeltpersoner har fått støtte til prosjekter. Men vi som ønsker å løfte fram noe av det mest spennende fra krigstida, kommunistenes krigsinnsats, får knapt svar fra fondet. Og pengene får vi i hvert fall ikke. Vi opplever dette som en politisk beslutning, og den er jævla smålig, sier Jørgensen til Dagbladet.

Millionfond

Den 15. juni 1995 opprettet Statsministerens kontor et fond for informasjon om krigstida i Norge. Fondet skulle anvendes til opplysningsvirksomhet om okkupasjonstida i Norge og krigen 1940- 45. Siktemålet har vært i bringe erfaringene fra krigstida videre til dagens unge. Fondet var i 1995 på 16,6 millioner kroner, og hvert år er det blitt delt ut fem til seks millioner kroner til forskjellige prosjekter. Arne Jørgensen her i flere år arbeidet med et bokprosjekt sammen med de tre NKP-veteranene Åge Fjeld, Birger Bakken og tidligere stortingsrepresentant Reidar T. Larsen. Boka, som kommer i november i år, kommer til å inneholde mye nytt om kommunistenes krigsinnsats. Da forfatterne ble kjent med statsministerens fond i 1996, sendte de inn en søknad om økonomisk støtte til bokprosjektet. Søknaden ble ikke innvilget. Derimot fikk en lang rekke forsvarsforeninger, krigshistoriske museer, kommuner, historielag og kjente historikere som Magne Skodvin og Guri Hjeltnes støtte til forskjellige prosjekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer