NM-vinnerens viktigste kamp

Kjøp av rør, en kvinne som luftet hunden sin - og forklaringen til Erling Havnå. Det er ingrediensene i NM-vinner Alf Henrik Christensens (43) viktigste kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Politiet har ikke tekniske spor som knytter Christensen til NOKAS-ranet i Stavanger, men de mener en rekke indisier viser at han var sjåfør for ranerne. I dag skal Christensen kjempe for sin uskyld i retten.

-  Jeg var innom Stavanger for å hente rør som jeg skulle kjøre til Haugesund. Jeg var ikke delaktig i ranet, sier Christensen i avhør.

Spritsmugling

Arendalitten er ikke helt ukjent for politiet fra før. Han fikk sin første dom allerede som 17-åring. Han har tre dommer på seg for smugling, den siste fra 1997.

Mesteparten av pengene sine har han likevel tjent på lovlig vis, som serviceingeniør i oljeindustrien. Den teknisk utdannede 43-åringen jobbet i mer enn ti år i BP.

I 1996 startet han eget firma sammen med en kompanjong - som aktor har kalt inn som vitne i saken.

NM-vinner

-  Min klient gleder seg til å komme i gang med forklaringen, og bli ferdig, sier forsvarer Erik Lea.

 FORSVARER:  -  Min klient gleder seg til å komme i gang med forklaringen, sier forsvarer Erik Lea. Foto: Hans A. Vedlog
FORSVARER: - Min klient gleder seg til å komme i gang med forklaringen, sier forsvarer Erik Lea. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

Christensen har startet en ny karriere innen omsorgssektoren. I 2002 begynte han å studere vernepleie ved Høgskolen i Agder, og han forsøkte å starte en barnevernsinstitusjon.

Christensen har flere berøringspunkter til medtiltalte Erling Havnå. De ble sett kjørende i hver sin bil over fjellet til Stavanger kvelden før ranet. Begge er fra Arendal, og begge har bakgrunn fra kickboksing. Havnå skal på ett tidspunkt ha vært trener for Christensen, som i 1991 ble norgesmester.

Erling Havnå og Christensen sier de møtte hverandre på en bensinstasjon i Arendal dagen før ranet. Christensen kjørte da en lys VW varevogn. De to kickbokserne var bekjente, ifølge Havnå.

-  Han er ikke blant mine nærmeste 20 venner, sier Erling Havnå om Alf Henrik Christensen.

Likevel gjør Havnå alt han kan for å få kameraten ut av NOKAS-saken.

Tegnet bilen

Vitner har nemlig sett en bil som er lik Christensens bil, i Sørmarka etter ranet. En 48 år gammel kvinne har tegnet bilene hun så. Politiet mener en av dem er Christensens varevogn, og at den ble brukt som fluktbil. Erling Havnå sier at han ikke så Christensens bil:

-  Lastebilen i Sørmarka var lavere enn Christensen sin. Jeg kjørte jo bak Christensen lenge opp mot Stavanger, så det så jeg, sa Havnå i retten i går.

DETTE ER POLITIETS INDISIER

• Politiet mener Christensen var sjåfør for ranerne, og at han kjørte sammen med Erling Havnå fra Arendal til Stavanger dagen før ranet. Bilen, en lys VW varevogn, ble leid ved 15.30-tida 4. april. Begge bilene er fanget opp av overvåkingskameraer på turen.

• Et vitne, kvinne (48), luftet hunden sin ved Sørmarka ransmorgenen. Hun har i avhør tegnet det politiet mener er Christensens bil - kjørende fra Sørmarka etter at fluktbilene ble brent opp.

• Mobiltelefonen hans var av fra kvelden lørdag 3. april og til etter ranet, ifølge politiet.

• Politiet mener Christensen forsøker å skape seg et alibi med rørkjøp og tur til Haugesund samme dag som ranet fant sted.

CHRISTENSENS FORKLARING

• Nekter straffskyld. Sier han var i Stavanger for å hente rør som han skulle frakte til Haugesund. Vil vise til at han har hatt mange slike turer i forbindelse med firmaet sitt i Haugesund.

• Sier han møtte Erling Havnå tilfeldig på en bensinstasjon i Arendal, og at han kjørte sammen med ham et stykke lørdag 4. april i fjor. Hevder Havnå plutselig svingte av E39.

• Christensen sier han kjøpte rør ved Norsk Metallretur på Jadarholmen ved Hundvåg. En av bedriftens medarbeidere har pekt ut Christensen i politiavhør. Christensen vil argumentere med at tidsrommet er for kort til at han kan ha vært både i Sørmarka, der fluktbilene ble brent opp, og hos skraphandleren.

• Christensen sier han ikke har noe kjennskap til den selvutnevnte hjernen bak ranet, David Toska.

Alf Henrik Christensen