NNPF-rettssak avvist: - Parodisk

Statsadvokaten som tok ut tiltale for plakater med bilder av NNPF-ledere er selv medlem av organisasjonen. Mandag avviste Oslo tingrett saken som følge av statsadvokatens inhabilitet.

ETTERLYST: En mann er tiltalt for hensynsløs atferd etter at han klistret opp «etterlyst»-plakater av politibetjent Jan Erik Bresil og statsadvokat Geir Evanger. Statsadvokaten som tok ut tiltale for plakater med bilder av NNPF-ledere er selv medlem av organisasjonen. Nå er saken avvist. Programleder: Jostein Sletten / Kommentator: Sondre Hansmark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Oslo tingrett har avvist tiltalen mot mannen som laget og klistret opp «etterlyst»-plakater av politibetjent Jan Erik Bresil og statsadvokat Geir Evanger.

Mannen har selv stått fast ved at plakatene var politisk satire som føyet seg inn i en løpende debatt.

Bresil og Evanger har i en årrekke vært henholdsvis leder og nestleder i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), som et offentlig granskingsutvalg nylig konkluderte med at har hatt uheldig rollesammenblanding med politietaten.

Helomvending

I helga ble det kjent, både gjennom Twitter-meldinger fra rusreform-aktivister og en sak hos NRK, at statsadvokaten som tok ut tiltale i saken selv er medlem i NNPF.

Dette var bakgrunnen for at Oslo tingrett, som egentlig skulle behandle straffesaken mandag, tok en helomvending og avviste saken som følge av statsadvokatens inhabilitet.

Nå blir det opp til Riksadvokaten å vurdere om en ny statsadvokat skal påtaleavgjøre saken på nytt.

- Kommer til å bli frikjent

- Tanken slo meg aldri at jeg skulle ende opp i retten på grunn av dette.

Det sier Bengt Erik Waldow (42), som hengte opp plakatene, til Dagbladet. Waldow har aktivt deltatt i debatten rundt NNPF og rusreformen.

Han er lettet over at det ikke blir noen rettssak i denne omgangen.

- Men jeg har visst at jeg til syvende og sist kommer til å bli frikjent. Om det så skulle vært i Høyesterett. Det er ikke sikkert at saken er ferdig helt ennå. Vi kan fremdeles risikere at det blir tatt ut ny tiltale, sier Waldow.

LETTET: Bengt Erik Waldow (42) håper han slipper en ny tiltale. Foto: Dagbladet
LETTET: Bengt Erik Waldow (42) håper han slipper en ny tiltale. Foto: Dagbladet Vis mer

- Hva tenkte du da du hengte opp plakatene i Regjeringskvartalet?

- Jeg ønsket å fokusere på rolleblandingen mellom politiet og NNPF, og håpet at folk ville se dem. Det var utelukkende ment som en politisk ytring. Jeg har absolutt ingenting imot disse personene privat, og har aldri møtt noen av dem.

Tviler på ny sak

- Det blir ikke mer parodisk enn dette, sier Wessel-Aas, og fortsetter:

- Først tar du ut tiltale mot en som er politisk uenig med NNPF, og så klarer du å sørge for at statsadvokaten som bestemmer at han må til retten er medlem av samme organisasjon.

KRITISK: Jon Wessel-Aas, forsvarer for mannen som er tiltalt for hensynsløs atferd mot to NNPF-ledere, er sterkt kritisk til at statsadvokaten som tok ut tiltale også er medlem i organisasjonen. Nå har også Oslo tingrett kjent statsadvokaten inhabil. Her med møtende aktor Sigrid Morseth. Foto: Dagbladet
KRITISK: Jon Wessel-Aas, forsvarer for mannen som er tiltalt for hensynsløs atferd mot to NNPF-ledere, er sterkt kritisk til at statsadvokaten som tok ut tiltale også er medlem i organisasjonen. Nå har også Oslo tingrett kjent statsadvokaten inhabil. Her med møtende aktor Sigrid Morseth. Foto: Dagbladet Vis mer

Han tror at en ny statsadvokat uten bindinger til saken og med friske øyne ikke vil ta ut en ny tiltale, og at saken dermed legges død.

- Ikke minst i lys av at det har skjedd en utvikling i samfunnsdebatten etter Rolleforståelsesutvalgets konklusjon, sier Wessel-Aas.

Han mener at plakatene uansett må regnes som en lovlig, politisk ytring i rusdebatten.

- Plakatene henspiller på debatten, og disse to personenes framtredende roller i debatten, sier Aas.

Inhabil

Da politiet i fjor ba om at det skulle tas ut tiltale mot mannen, ønsket ikke Oslo statsadvokatembete å ta ut tiltalen. De anså seg selv som inhabile, da Evanger selv arbeider fra samme kontorlokale i sin jobb ved Det nasjonale statsadvokatembete.

Det ble dermed satt opp en settestatsadvokat. Det er denne statsadvokaten det nå framkommer at selv er medlem i den omstridte foreningen.

Wessel-Aas omtaler situasjonen som svært kritikkverdig.

- Dette er åpenbart inhabilitet, sa Aas i retten mandag morgen.

Han sendte i helga en begjæring til retten om at statsadvokaten skal erklæres inhabil fordi man må anta at statsadvokaten, gjennom å være medlem i foreningen, deler NNPFs politiske holdninger.

Uenig

Møtende aktor Sigrid Morseth fikk ordet, og er uenig med Aas.

Hun viser til at statsadvokaten ikke har hatt verv i NNPF, og at hun bør anses som et passivt medlem.

- Det eneste hun har gjort er å betale medlemskontingent.

Like etter konklusjonen sier Morseth at hun tar beslutningen til etterretning. Hun er i dialog med statsadvokaten om hvorvidt de ønsker å anke beslutningen.

- Mange lag med ironi

- Det jeg synes er veldig rart i saken er at statsadvokaten ikke uoppfordret sa ifra til embetet hun er i. Da kunne vi også fått vite det i sakspapirene våre, sier Wessel-Aas.

Statsadvokatens NNPF-tilknytning ble først kjent som følge av at rusliberale aktivister fikk innsyn i medlemslistene til organisasjonen.

Det var en Twitter-aktivist som offentliggjorde dette lørdag. På det tidspunktet hadde ikke statsadvokaten orientert arbeidsgiveren sin om at hun var medlem.

- Det er mange lag med ironi i dette komplekset, sier Wessel-Aas.

- Grunnen til at jeg i det hele tatt fikk informasjonen, er at aktivistene fikk innsyn i hvilke politiansatte som får lønnstrekk for medlemskontingenten.

Dagbladet har vært i kontakt med Geir Evanger, som er fornærmet i saken. Han sier følgende i en kommentar:

- At saken ble avvist, tar jeg til etterretning. Jeg møter neste gang jeg blir innkalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer