Forrige uke kom den over 300 sider lange rapporten som konkluderte med at det har foregått svært kritikkverdig samrøre mellom politiet og Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).
Det såkalte Rolleforståelsesutvalget har viet mye plass til NNPFs dopingprosjekt, som varte mellom 2015 og 2017. Gjennom prosjektet hadde foreningen opplæring av politiansatte.
Bruk av tvangsmidler - som ransaking og kroppslige undersøkelser - var et tema i opplæringen.
Politiets tvangsmiddelbruk i mindre narkotikasaker har fått mye oppmerksomhet de to siste åra, og Riksadvokaten har slått fast at deler av praksisen har vært preget av systematiske feil og mangler.
I rapporten peker utvalget på at dopingopplæringen til NNPF tilsynelatende mangler sentrale vurderinger knyttet til slik tvangsmiddelbruk. For eksempel at det stilles krav til såkalt forholdsmessighet.
Det er feil, fastslår generalsekretær Oddgeir Høyekvam i foreningen.
- La det være helt klart; vi har under opplæringen presisert at et vilkår for å bruke tvangsmidler i disse sakene er at inngrepet er forholdsmessig og nyttig for etterforskningen, altså at lovbruddets alvorlighet må stå i forhold til det inngrep bruk av tvangsmidler innebærer, sier han i et skriftlig svar til Dagbladet.
- Feilaktig
Utvalget spør seg om bruken av NNPF i dopingopplæringen «(...) kan ha bidratt til å underbygge en praksis i politiet når det gjelder tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker, slik riksadvokaten i 2021 har slått fast at har vært ulovlig».
Dette ble omtalt av blant andre Dagbladet forrige fredag.
På seks ulike steder i rapporten antyder utvalget det samme.
- Utvalget baserer dette feilaktig på at det ikke finner dokumentasjon på at opplæringen inneholdt noe om forholdsmessighet i bruk av tvangsmidler, sier generalsekretæren.

Granskerne viser i rapporten til at de har gjennomgått pensum, fagplan og sluttrapporten for prosjektet. De kan ikke ha lett særlig godt, ifølge Høyekvam:
- Det står i dopingveilederen som utvalget har fått tilgang til, sier han om vurderingene de etterlyser.
NNPF har oversendt side 18 i heftet «Veileder i dopingsaker», som ble brukt i opplæringen. Der er kravet om forholdsmessighet er nevnt:

- En av de tre ansvarlige instruktørene for opplæringen som til daglig jobbet i påtalemyndigheten, bidro dessuten til å sikre det juridiske innholdet, herunder kravet til forholdsmessighet, sier han videre.
Dagbladet har kontaktet utvalgsleder Anne-Mette Magnussen og gitt utvalget anledning til å kommentere kritikken fra NNPF. Hun svarer at de på nåværende tidspunkt ikke ønsker det.

- Kritikkverdig
Generalsekretæren varsler nå at de vil ta kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet om den aktuelle uttalelsen i rapporten.
- Det er kritikkverdig at det regjeringsoppnevnte utvalget, til tross for all dokumentasjon om dopingprosjektet det har fått tilgang til, etterlater et inntrykk av manglende fokus på forholdsmessighet i dopingopplæringen og da basert på en grov faktafeil.
Dagbladet stilte NNPF forrige fredag flere spørsmål om funn i rapporten, blant annet ulovlig bruk av narkobeslag.
Høyekvam viser til at de har startet gjennomgangen av utvalgets rapport.
- Jeg ber om forståelse for at vi må få sette oss inn i innholdet og dermed ikke kan uttale oss om detaljer fra denne. Jeg kan imidlertid garantere at vi skal se nøye på alle problemstillingene som blir trukket fram og som berører vår forening.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!