Granskingsrapporten

NNPF slår tilbake: - Grov faktafeil

Utvalget som har gransket politiets forhold til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) antyder at foreningen har lært opp politifolk til ulovlig tvangsmiddelbruk. Helt feil, mener NNPF, som varsler Justisdepartementet.

OFFENTLIGGJORT: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mottok forrige onsdag rapporten fra Rolleforståelsesutvalgets leder, Anne-Mette Magnussen, som er et resultat av granskingen av politiets forhold til Norsk Narkotikapolitiforening. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OFFENTLIGGJORT: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mottok forrige onsdag rapporten fra Rolleforståelsesutvalgets leder, Anne-Mette Magnussen, som er et resultat av granskingen av politiets forhold til Norsk Narkotikapolitiforening. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke kom den over 300 sider lange rapporten som konkluderte med at det har foregått svært kritikkverdig samrøre mellom politiet og Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Det såkalte Rolleforståelsesutvalget har viet mye plass til NNPFs dopingprosjekt, som varte mellom 2015 og 2017. Gjennom prosjektet hadde foreningen opplæring av politiansatte.

Bruk av tvangsmidler - som ransaking og kroppslige undersøkelser - var et tema i opplæringen.

Politiets tvangsmiddelbruk i mindre narkotikasaker har fått mye oppmerksomhet de to siste åra, og Riksadvokaten har slått fast at deler av praksisen har vært preget av systematiske feil og mangler.

I rapporten peker utvalget på at dopingopplæringen til NNPF tilsynelatende mangler sentrale vurderinger knyttet til slik tvangsmiddelbruk. For eksempel at det stilles krav til såkalt forholdsmessighet.

Det er feil, fastslår generalsekretær Oddgeir Høyekvam i foreningen.

- La det være helt klart; vi har under opplæringen presisert at et vilkår for å bruke tvangsmidler i disse sakene er at inngrepet er forholdsmessig og nyttig for etterforskningen, altså at lovbruddets alvorlighet må stå i forhold til det inngrep bruk av tvangsmidler innebærer, sier han i et skriftlig svar til Dagbladet.

SVARER: Politidirektør Benedicte Bjørnland svarer om rapporten som kom om politiets forhold til den private, ruspolitiske interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Reporter: Oda Ording: Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer

- Feilaktig

Utvalget spør seg om bruken av NNPF i dopingopplæringen «(...) kan ha bidratt til å underbygge en praksis i politiet når det gjelder tvangsmiddelbruk i mindre alvorlige narkotikasaker, slik riksadvokaten i 2021 har slått fast at har vært ulovlig».

Dette ble omtalt av blant andre Dagbladet forrige fredag.

På seks ulike steder i rapporten antyder utvalget det samme.

- Utvalget baserer dette feilaktig på at det ikke finner dokumentasjon på at opplæringen inneholdt noe om forholdsmessighet i bruk av tvangsmidler, sier generalsekretæren.

UT MOT DELER AV RAPPORTEN: Generalsekretær Oddgeir Høyekvam i Norsk Narkotikapolitiforening. Foto: NNPF
UT MOT DELER AV RAPPORTEN: Generalsekretær Oddgeir Høyekvam i Norsk Narkotikapolitiforening. Foto: NNPF Vis mer

Granskerne viser i rapporten til at de har gjennomgått pensum, fagplan og sluttrapporten for prosjektet. De kan ikke ha lett særlig godt, ifølge Høyekvam:

- Det står i dopingveilederen som utvalget har fått tilgang til, sier han om vurderingene de etterlyser.

NNPF har oversendt side 18 i heftet «Veileder i dopingsaker», som ble brukt i opplæringen. Der er kravet om forholdsmessighet er nevnt:

Foto: Skjermdump, «Veileder i dopingsaker»
Foto: Skjermdump, «Veileder i dopingsaker» Vis mer

- En av de tre ansvarlige instruktørene for opplæringen som til daglig jobbet i påtalemyndigheten, bidro dessuten til å sikre det juridiske innholdet, herunder kravet til forholdsmessighet, sier han videre.

Dagbladet har kontaktet utvalgsleder Anne-Mette Magnussen og gitt utvalget anledning til å kommentere kritikken fra NNPF. Hun svarer at de på nåværende tidspunkt ikke ønsker det.

MANGLENDE ETTERLEVELSE: - Utvalgets hovedkonklusjon er at det ikke i tilstrekkelig grad vært skilt mellom rollen som politi og rollen som medlem av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Det er ikke mangel på regler og normer som har medvirket til det, men mangel på etterlevelse, sa utvalgsleder Anne-Mette Magnussen da hun presenterte rapporten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MANGLENDE ETTERLEVELSE: - Utvalgets hovedkonklusjon er at det ikke i tilstrekkelig grad vært skilt mellom rollen som politi og rollen som medlem av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Det er ikke mangel på regler og normer som har medvirket til det, men mangel på etterlevelse, sa utvalgsleder Anne-Mette Magnussen da hun presenterte rapporten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Kritikkverdig

Generalsekretæren varsler nå at de vil ta kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet om den aktuelle uttalelsen i rapporten.

- Det er kritikkverdig at det regjeringsoppnevnte utvalget, til tross for all dokumentasjon om dopingprosjektet det har fått tilgang til, etterlater et inntrykk av manglende fokus på forholdsmessighet i dopingopplæringen og da basert på en grov faktafeil.

Dagbladet stilte NNPF forrige fredag flere spørsmål om funn i rapporten, blant annet ulovlig bruk av narkobeslag.

Høyekvam viser til at de har startet gjennomgangen av utvalgets rapport.

- Jeg ber om forståelse for at vi må få sette oss inn i innholdet og dermed ikke kan uttale oss om detaljer fra denne. Jeg kan imidlertid garantere at vi skal se nøye på alle problemstillingene som blir trukket fram og som berører vår forening.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer