Aktor bekrefter:

NNPF-tilknytning blir tema

Mandag starter rettssaken mot en mann som er tiltalt for krenking av topper i Norsk Narkotikapolitiforening. Statsadvokaten som tok ut tiltalen i saken, er selv medlem i organisasjonen.

HENGT UT: Nestleder i Norsk Narkotikapolitiforening, Geir Evanger, er mannen som er avbildet på en av plakatene hengt opp i Oslo sentrum. Plakatene er tema for en rettssak som starter mandag. Her er han avbildet i en annen anledning. Foto: NTB
HENGT UT: Nestleder i Norsk Narkotikapolitiforening, Geir Evanger, er mannen som er avbildet på en av plakatene hengt opp i Oslo sentrum. Plakatene er tema for en rettssak som starter mandag. Her er han avbildet i en annen anledning. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mann er tiltalt for å ha hengt opp plakater rundt i Oslo, hvor det sto skrevet «ETTERLYST», med politiets logo på.

I tiltalen står det at han «ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd har krenket en annens fred.»

Mannen har erkjent å ha hengt opp plakatene av statsadvokat Geir Evanger og politimann Jan Erik Bresil, som er leder og nestleder i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

På plakatene var det plassert QR-koder, hvor man ble sendt inn på nettsider om Rolleforståelsesutvalget, som gransket politiets bindinger til NNPF, og Operasjon SULT, hvor politiet brukte ulovlig politiprovokasjon.

Mandag starter rettssaken mot den tiltalte mannen. Men statsadvokaten som har tatt ut tiltale i saken, har selv stått oppført som medlem i NNPF i 2020, viser medlemslister Dagbladet har fått tilgang til.

I et skriv Dagbladet har fått tilgang til av mannens forsvarer, Jon Wessel Aas, bekrefter statsadvokaten at hun har vært medlem i foreningen siden 2014 og fortsatt er det i dag.

Det var NRK som omtalte saken først.

Hun oppfatter imidlertid ikke seg selv som inhabil, da hun aldri har hatt framtredende verv i foreningen, og ikke har en personlig eller profesjonell relasjon til partene i saken, heter det i dokumentet.

Den tiltalte mannens forsvarer, Jon Wessel Aas, synes situasjonen er svært kritikkverdig.

- Det er jo litt overraskende at hun ikke anser seg selv som inhabil, sier Wessel Aas til Dagbladet.

Rettssaken - og avsløringen om statsadvokatens tilknytning til organisasjonen - kommer kort tid etter utvalget om NNPFs rolleforståelse kom med sterk kritikk av organisasjonen.

- Utvalgets hovedkonklusjon er at det ikke i tilstrekkelig grad vært skilt mellom rollen som politi og rollen som medlem av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Det er ikke mangel på regler og normer som har medvirket til det, men mangel på etterlevelse, sa lederen av Rolleforståelsesutvalget, professor Anne-Mette Magnussen, under framleggelsen av rapporten tidligere i januar.

Wessel Aas forteller at han ble tipset om tilknytningen gjennom sosiale medier fredag, og tok så kontakt med aktor med en gang.

Han vil fremme at tiltalen må behandles på nytt mandag, om ikke påtalemyndigheten selv kommer frem til dette.

Tilknytningen vil bli gjenstand for behandling ved rettens oppstart i morgen, bekrefter aktor Sigrid Morseth til NRK. Påtalemyndigheten vil ikke gi ytterligere kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer