FØLGER MED: På en egen side på facebook samler de informasjon om hva og hvor selgerene befinner seg. Foto: Printscreen.
FØLGER MED: På en egen side på facebook samler de informasjon om hva og hvor selgerene befinner seg. Foto: Printscreen.Vis mer

- No e dæm her igjen!

Bygdefolk har organisert borgervern på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/Nordlys): Folk i Nord-Troms organiserer seg for å følge etter pågående selgere fra Øst-Europa, og kjører etter mistenkelige biler.

- Det er et stort problem. De er så pågående, sier Roald Inge Pedersen fra Olderdalen.

Torsdag ble det opprettet en gruppe på nettstedet Facebook hvor det oppfordres til å sende inn observasjoner av omreisende østeuropeere i Nord-Troms.

Gruppen har allerede 237 medlemmer.

Her er det lagt inn bilder av biler østeuropeerne angivelig skal kjøre, og når Nordlys sjekket lørdag morgen var det siden torsdag postet 24 tips på hvor østeuropeere skulle befinne seg.

Pedersen er en av de som har postet innlegg på Facebbokgruppen. Han forteller at mange har fått østeuropeere på besøk på døra.

- Går fra dør til dør i mørkna
- De går fra dør til dør i mørkna. De prøver å slege treleker og lignende gjenstander, forteller han, og legger til at også han selv har fått besøk.

- Når folk ikke vil kjøpe det de har å selge tigger de om penger. De spør ofte om 30 kroner til kaffe, sier Pedersen.

Om selve Facebook-gruppen sier han følgende:

- Den er jo litt komisk, men det virker som den fungerer. De har forlatt fra flere steder. Jeg vet at man for eksempel i Olderdalen og Birtavarre har kjørt rundt om natta for å holde utkikk etter dem og jage dem bort.

- Lusker rundt hushjørnene
Frp-politiker i Kåfjord Guro Marthinsen Jakobsen er også blant de som er medlem av gruppa og har postet innlegg.

- Gruppen ble opprettet for at vi skulle kunne si ifra om hvor de var hen. Det føltes veldig utrygt å ha dem rundt hushjørnene, sier Marthinsen Jakobsen.

- Etter at gruppen ble opprettet skjønte vi fort at det var flere av dem, for det ble lagt inn observasjoner av dem på flere steder samtidig, sier hun.

Også Marthinsen Jakobsen har fått besøk av østeuropeere på døren.

- De skulle selge oss noe. Når vi ikke ville ha noe så spurte de om penger til kaffe. De har også vært hos min mor, og de har blitt sett luskende rundt hushjørnene, sier hun.

Hun forteller at hennes samboer kontaktet politiet etter at de var innom butikken hans og om et telt som var satt opp i Djupvik.

- Politiet sa de skulle sende ut en bil med det samme. Jeg har inntrykk av at de gjør det de kan i denne saken, sier Marthinsen Jakobsen.

Det var Christoffer Elveslett som opprettet gruppen.

- Jeg så at flere hadde skrevet på Facebook om hvor de hadde sett dem. Da tenkte jeg at vi like godt kunne ordne en gruppe hvor vi samler alle opplysningene, sier Elveslett.

Han forteller at østeuropeerne er observert i hele Nord-Troms.