Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Noa (13) kraftig forbrent under livsfarlig lek

Kompisenes påfunn endte med tragedie. Nå ligger 13 år gamle Noa innlagt med store brannskader, og advarer andre mot livsfarlig lek.

LIVSFARLIG: Noa lekte med kompisene. Det endte i katastrofe. NB: Vi advarer mot sterke bilder i denne videoen. Reporter: Emilie Rydning. Video: Privat Vis mer

«Dette er Noa. En 13-årig snill, omtenksom, tøff, nysgjerrig og livsglad gutt. Han ønsker å dele sine opplevelse med dere i håp om at det kan forhindre andre gutter og jenter i å skade seg som han har gjort.»

Slik starter Facebook-innlegget Wendy Milla og Nils Ragnar Flindt Haugstad har skrevet om sønnen Noa. 13-åringen fra Gol ligger nå innlagt på Haukeland universitetssykehus med store brannskader.

Hva som venter i løpet av de kommende dagene, ukene og månedene, er foreløpig uklart. Andre- og tredjegrads forbrenning på 25 prosent av kroppen tilsier at det vil ta tid å reparere skadene.

SMERTER: Skadene etter ulykken ble omfattende for 13-åringen. Foto: Privat
SMERTER: Skadene etter ulykken ble omfattende for 13-åringen. Foto: Privat Vis mer

Livsfarlig moro

De skulle bare finne på noe kult, slik tenåringer liker å gjøre. Hva som kunne bli konsekvensene, var ikke i fokus da kompisene dro på butikken onsdag denne uka, kjøpte bokser med hårspray og tente et lite bål.

De la en av boksene i flammene. Målet var å se hvor stor eksplosjonen kunne bli. Guttene hadde prøvd det samme dagen i forveien. Da gikk det fint. Ingen ble skadd. Eksplosjonen fascinerte dem. Et nytt forsøk kunne ikke skade - tvert imot.

Etter hvert som sekundene gikk, skjedde det imidlertid ingenting denne gangen. Noa tok derfor opp en annen boks og sprayet hårspray på bålet. Reaksjonen kom umiddelbart og totalt uventet. Plutselig var 13-åringen dekket av flammer.

Noen sekunder er nok

Det tok bare noen sekunder, så sluknet de. Men noen sekunder kan av og til være nok. De neste minuttene ble fylt av dramatikk.

Hjelp ble tilkalt av de andre kompisene. Mens de ventet på ambulansen ble flasker fylt med vann og tømt på kameraten, som hadde enorme smerter. Helsepersonellet konkluderte raskt med at han Noa måtte sendes til Haukeland.

Ansiktet, halsen, nakken, armene, fingrene og begge beina er alle påført alvorlige brannskader. Nå advarer gutten og foreldrene andre mot den livsfarlige leken som kunne endt enda verre.

- Allerede på vei til sykehuset sa han at dette må vi få ut til andre og si at de ikke må gjøre, forteller faren til Dagbladet på telefon fra Haukeland.

- Angrer veldig

Sønnen ligger like ved og hviler. Den unge kroppen har mye å jobbe med. Store skader til tross - det ser ut til å gå bra etter forholdene. Legene har allerede forskuttert at tenåringen slipper operasjoner. Nesten utrolig med tanke på skadene.

- Utsiktene er gode for at han blir helt bra igjen. Han synes selvsagt det er synd at hele sommeren er spolert og angrer veldig på det han har gjort. Men det store fokuset hans nå, er å advare, sier Nils Ragnar.

Faren forteller videre at det var Noa selv som ringte og fortalte ham om hva som hadde skjedd. Han kastet raskt i bilen og dro for å finne sønnen. Tankene om hva som ville møte ham, fløy gjennom hodet.

Ber andre advare barna

I etterkant har han møtt kompisene som var med da ulykken skjedde. Han understreker at det ikke er noen av dem sin feil. Tvert imot roser han innsatsen til tenåringene.

- De gjorde en enorm innsats, og jeg har vært hos dem for å takke for at de var så raske med å hente vann og varsle om det som hadde skjedd. Det var rett og slett veldig voksent tenkt, sier Nils Ragnar, som selv er brannmann på deltid.

- Alle gutter har gjort guttestreker. Som regel går det bra, men denne gangen gikk det galt. Det hjelper ikke å bebreide noen for det, men man kan heller gjøre hva man kan for å hindre at det skjer igjen. Så vi oppfordrer alle foreldre til å snakke med barna sine om dette, vis dem bilder av hvordan det kan gå og så håper vi at det forhindrer nye ulykker fra å skje, avslutter faren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!