Sandy Hook-massakren

Noah (6) drept i massakre. Foreldrene kjemper fortsatt for å bli trodd

Nesten sju år etter det som betegnes som den nest verste skolemassakren i USAs historie, flommer fortsatt konspirasjonsteoriene. Ofrenes foreldre hetses og utsettes for drapstrusler.

DREPT: Noah Pozner ble drept på skolen 14. desember 2012 sammen med 19 andre førsteklassinger. Massakren fant sted i Newtown i 2012. Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Noah Pozner ble drept på skolen 14. desember 2012 sammen med 19 andre førsteklassinger. Massakren fant sted i Newtown i 2012. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I desember 2012 ble 20 førsteklassinger og seks voksne drept på barneskolen Sandy Hook i den lille byen Newtown i Conneticut.

Gjerningsmannen, Adam Lanza, drepte sin egen mor, før han kjørte til skolen og drepte alle de 26 ofrene på elleve minutter. Til slutt tok han sitt eget liv.

Siden da har foreldrene til Noah Pozner, som døde i angrepet bare seks år gammel, blitt utsatt for massiv hets, og måttet kjempe for å bevise at sønnen deres har levd, og dødd i angrepet.

Flommet over av konspirasjonsteorier

Bare noen uker hadde gått fra skuddrøyken hadde lagt seg til Noahs far, Leonard Pozner, la merke til at folk på nett spekulerte på at angrepet aldri hadde funnet sted.

Før de i det hele tatt hadde rukket å planlegge begravelsen, flommet det over av konspirasjonsteorier rettet mot ofrenes sørgende familiemedlemmer.

Vilt fremmede mennesker kastet anklager mot Pozner og kona Veronique De La Rosa. De brukte bilder av sønnen, og spurte hvor mye han fikk betalt for å spille med i det de hevdet var en bløff, sponset og regissert av myndighetene, for å endre våpenlovene som tillater amerikanske statsborgere å eie pistol.

Så kom drapstruslene. I starten var Pozner så slått ut av sorgen at han ikke maktet å svare, men litt etter litt samlet han styrke og begynte å kjempe mot, ifølge Washington Post.

SORG: Noahs mor, Veronique De La Rosa, ankommer begravelsen til sin sønn i desember 2012. Foto: Jason Decrow / AP / NTB Scanpix
SORG: Noahs mor, Veronique De La Rosa, ankommer begravelsen til sin sønn i desember 2012. Foto: Jason Decrow / AP / NTB Scanpix Vis mer

Nesten sju år seinere lever konspirasjonsteoriene i beste velgående, men Pozner har aldri gitt seg. Han har blant annet brukt flere år på å få Facebook og andre aktører til å fjerne konspirasjonsvideoer.

Ifølge Time er han nå involvert i minst ni søksmål mot fornektere på føderalt nivå i Connecticut, Florida, Texas og Wisconsin. Med seg har han flere foreldre som også mistet barna sine i massakren, som etter år med grunnløse beskyldninger har bestemt seg for å konfrontere dem som kaster rundt seg med påstander.

Vendepunkt

Ett av søksmålene endte i juni med det som anses som et gjennombrudd i den ellers årelange tiraden av hets og anklager, da retten i Wisconsin ga Pozner medhold i søksmålet mot forfatterne av boka «Nobody Died at Sandy Hook».

I boka hevder James Fetzer og Mike Palecek blant annet at massakren var en bløff i regi av USAs katastrofedirektorat (FEMA) for å promotere våpenkontroll, og at Pozner hadde fabrikkert sønnens dødsattest. Dommerne fokuserte først og fremst på sistnevnte påstand i avgjørelsen, skriver NPR.

Søksmålet omfattet i utgangspunktet også forlaget Moon Rocks Books, men forlagssjef Dave Gahary inngikk et forlik med Pozner i mai, etter å ha snakket med Pozner.

- Jeg så ham inn i øynene, lyttet til det han fortalte og vi hadde åpne diskusjoner om våre respektive bekymringer. Praten fikk meg til å tro på at han forteller sannheten om sønnens død, sa han ifølge NPR, og før han beklaget overfor familien.

Boka skal nå være fjernet fra butikkhyllene. Hvor mye forfatterne blir nødt til å betale Pozner, skal avgjøres i oktober.

- Uhindrede konspirasjonsteorier forvrenger sannheten og sletter historien. De dehumaniserer ofre, sa Posner etter rettsavgjørelsen i Wisconsin, ifølge Washington Post.

I en uttalelse til samme avis hevder forfatter James Fetzer at søksmålet aldri handlet om ærekrenkelser, men om «undertrykkelse av ytrings- og pressefrihet».

- Staten vil ikke at det amerikanske folk skal forstå hvor kraftig lurt de har blitt av deres egne myndigheter, skriver han.

Trakk påstandene

Samme dag la retten i Conneticut ned sanksjoner mot den kontroversielle konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, som ifølge Time er saksøkt av åtte familier og en FBI-agent som rykket ut til massakren for ærekrenkelser.

ALEX JONES: Konspirasjonsteoretikeren er blant Sandy Hook-fornekterne. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB Scanpix
ALEX JONES: Konspirasjonsteoretikeren er blant Sandy Hook-fornekterne. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB Scanpix Vis mer

Grunnleggeren av nettstedet, radio- og TV-programmet Infowars, som nå er permanent utestengt fra nesten samtlige sosiale medier, har vært blant fornekterne, og skal ha ytret en rekke påstander mot ofrenes familier.

De peker blant annet på en uttalelse fra januar 2015 i Jones' radioprogram, der han sa følgende til en innringer:

- Sandy Hook er syntetisk og fullstendig falskt, med skuespillere og, i mine øyne, fabrikkert. Jeg kunne ikke tro det til å begynne med. Jeg visste at de hadde skuespillere der, åpenbart, men jeg trodde de drepte ekte barn. Og det viser hvor modige de er, at de helt åpenbart brukte skuespillere.

I mars gikk han tilbake på påstandene, og hevdet at han hadde noe som liknet en psykose da han påsto at alt var «fabrikkert», skrev nyhetsbyrået AP.

I søksmålet vises det til at uttalelsene har utsatt familiene og de overlevende for «fysiske konfrontasjoner og trakassering, drapstrusler og personlige angrep i sosiale medier».

Må betale advokatkostnader

Dommer Barbara Bellis beordret Jones til å betale deler av saksøkernes juridiske kostnader, og forbød ham i å gå til rettslige steg for å få avvist søksmålet, ifølge NPR.

Det skal ha vært en reaksjon på det hun beskrev som en «avskyelig tirade» mot familiens advokat, Christopher Mattei, noen dager i forveien.

I en video hevdet Jones at Mattei sto bak et angrep som «plantet» overgrepsmateriale på Infowars-serverne. Ifølge rettsdokumentene skal disse ha blitt funnet etter at han måtte overlevere data fra selskapets mail-servere som en del av etterforskningen.

Ifølge CNN er det ingenting som tydet på at Jones eller andre ansatte hadde kjennskap til at materialet befant seg der. Det er ventet at rettssaken skal starte i november neste år.

For to år siden ble også 57 år gamle Lucy Richards fra Florida dømt til fem måneders fengsel for å ha drapstruet Pozner. Hun fikk også forbud mot å besøke nettsider drevet av konspiasjonsteoretikere, meldte blant andre NBC.

- Har gjort stor skade

Konspirasjonsteoriene har preget store deler av lokalsamfunnet i Newtown siden massakren. Skoleledelsen og andre offentlige etater har fått utallige innsynsbegjæringer, og FBI-agenter, krisestab og mange andre har blitt beskyldt for å ta del i det fornekterne hevder er en bløff.

MISTET DATTERA: Robbie Parker kjemper mot tårene under en pressekonferanse noen dager etter massakren. Foto: David Goldman / AP / NTB Scanpix
MISTET DATTERA: Robbie Parker kjemper mot tårene under en pressekonferanse noen dager etter massakren. Foto: David Goldman / AP / NTB Scanpix Vis mer

Robbie Parker mistet dattera Emilie i angrepet. Knapt to dager seinere fikk han vite at det fantes videoer på nett som beskyldte ham for å være en skuespiller.

Ei minneside for dattera i sosiale medier ble raskt oversvømt av beskyldninger, og før begravelsen mottok han de første drapstruslene. I begynnelsen trodde han at det kom til å gå over, og ante ingenting om hva som ventet han de kommende åra.

- De har gjort stor skade, og har ingen forståelse av konsekvensene. Og de har fått holde på uten å bli holdt ansvarlige, har han uttalt, ifølge Washington Post.

I flere år slet familien i stillhet, etter skolemassakren ved en videregående skole i Florida i fjor vinter, bestemte han seg. Han kom i kontakt med en mor som fortalte ham at flere av ofrenes familier ble utsatt for tilsvarende påstander og hets som de pårørende etter Sandy Hook-massakren, ifølge New Zealand Herald.

Da innså han at et søksmål ville hjelpe flere enn hans egen familie.

- HUN VAR LYSET I LIVET VÅRT: Robbie Parker mistet sin seks år gamle datter Emilie i skolemassakren i Newtown. Han sliter med å forstå hva som har skjedd, forklarte han på en gripende pressekonferanse. Video: ReutersVis mer Vis mer Vis mer

- Veldig vanskelig

Ifølge New York Times bor Leonard Pozner på hemmelig adresse på grunn av all hetsen, og fortsetter arbeidet med å bekjempe spredning av hets og konspirasjonsteorier gjennom organisasjonen HONR, som han har grunnlagt sammen med Veronique De La Rosa.

Sammen har de nå barna Arielle (13), som er Noahs tvillingsøster, og storesøster Sophia (14).

- Alt disse familiene ønsker er å leve livene sine uten å bli utsatt for hets og trusler, og at fornekterne skal vite at de rammer ekte mennesker, som allerede er knust over tapet av sine kjære, forklarer deres advokat i søksmålet mot Alex Jones, Christopher Mattei, overfor AP.

- Når sorgprosessen også involverer at du må rettferdiggjøre den eller bevise at barnet har eksistert, gjør det alt veldig vanskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer