HOGGET NED:  NOAH har nå anmeldt et Oslo-borettslag for å hugge ned omlag 10 - 20 prosent av et skogholt på tomten. Foto: Tea Turtumøygard
HOGGET NED: NOAH har nå anmeldt et Oslo-borettslag for å hugge ned omlag 10 - 20 prosent av et skogholt på tomten. Foto: Tea TurtumøygardVis mer

NOAH anmelder borettslag i Oslo for trefelling

Sier de fant fuglereir på bakken etter at trærne var hugget ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fossum terrasse borettslag i Oslo hugget forrige uke deler av et skogholt på tomten. Borettslaget leier grunnen av Oslo kommune og er ifølge kontrakten forpliktet til å be om tillatelse til nedhogging på tomten, noe som ikke ble gjort.

Dagbladet skrev onsdag at kommunen ikke har bestemt seg for om de ønsker å politianmelde saken. Dyrevernsorganisasjonen NOAH opplyser til Dagbladet at de alt gjort dette.

Ble kontaktet Organisasjonen ble kontaktet og kom til stedet da trehuggingen startet forrige uke. 

- Det ligger til grunn for naturmangfoldloven at reir ikke skal raseres, sier Siri Martinsen, leder i NOAH til Dagbladet, og vil ikke utelukke at både reir, egg og ekornunger kan ha blitt tatt i flisemaskinen.

Da Dagbladet snakket med Can Andreassen, styreleder i borettslaget, sa han at de gikk på tre befaringer for å sjekke at det ikke var noe dyreliv i trærne før de begynte hogsten.

Biolog og fagleder i Naturvernforbundet Arnodd Håpnes sier også at det er litt tidlig i hekkesesongen for småfuglene, men skjære og kråke kan ha begynt å etablere reir og kanskje begynt å legge egg.

- Men det er nok litt tidlig i hekkesesongen. Ekorn derimot får unger ganske tidlig, og de finner i hvert fall boplass tidlig, legger han til.

Ulovlig hogst Fossum terrasse Borettslag hugget ned omlag 10 - 20 prosent av det lille skogholtet på omlag 400 trær fordi trærne stod veldig nærme blokka, noe som førte til fuktutvikling, ifølge styrelederen.

- Vi bestemte oss for å fjerne litt av trærne og erstatte de med frukttrær og bærbusker, forteller han, og legger til at de ikke var klar over at de gjorde noe ulovlig, forklarte Andreassen til Dagbladet.

Naturforvalter Turtumøygard mener det ikke bare er ulovlig, men også ytterst tragisk fordi det er hekkesesong. Det innebærer at det er ekstra restriksjoner i naturen som for eksempel båndtvang for å gi dyrene fred og ro mens de hekker.

Håpnes i Naturvernforbundet er enig og sier det er viktig at slike ting blir gjort i samråd med kommunen både for å sikre biologisk mangfold og ikke minst de små grønne lungene i bymiljøet. 

- Borettslag og andre kan ikke bare ta seg til rette på andres grunn, sier han til Dagbladet.